שתף קטע נבחר

המכללות: יותר סטודנטים - הרבה פחות תקציב

תקציב המכללות קוצץ השנה ב-12 מיליון שקלים, אף שמספר הסטודנטים עלה בכ-1,700. נשיאי המכללות יוצאים למאבק ציבורי: "גם סטודנטים במכללות זקוקים למיקרוסקופים טובים"

למרות שמספר הסטודנטים במכללות עולה מדי שנה בכ-17 אחוזים, ממשיכה המועצה להשכלה גבוהה לקצץ בתקציב המכללות.

 

בשנה שעברה למדו ב-21 מכללות 44,700 סטודנטים שתוקצבו ב-629 מיליון שקלים. השנה עלה מספר הלומדים ל-46,394, אבל התקציב קוצץ ל-617 מיליון שקלים. הנתונים הוצגו במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום (ב') בבית סוקולוב בתל-אביב.


מסיבת העיתונאים בתל-אביב  (צילום: ניב קלדרון)

 

לאור הנתונים החליטו נשיאי המכללות לצאת למאבק ציבורי, על-מנת לקבל תקציבים נוספים מהמועצה להשכלה גבוהה. עם זאת השבתת פתיחת שנת הלימודים אינה עומדת על הפרק. יו"ר מועצת נשיאי המכללות האקדמיות ונשיאת מכללת רופין, פרופ' שוש ארד, אמרה כי "יש להעלות את המכללות למקום ראוי. המכללות הפכו למוקד הוראה לתואר הראשון. ישנם מחקרים שהוכיחו שהמכללות תרמו לצמצום פערי השיוויון בחברה הישראלית והגבירו את הנגישות להשכלה הגבוהה בקרב שכבות האוכלוסיה המגוונות. גם סטודנטים במכללות זקוקים למיקרוסקופים טובים".

 

בעקבות הקיצוצים בתקציבי המכללות ,אמרו היום נשיאי המכללות כי שירותים רבים נפגעים - קבוצות הלימוד במכללות גדלות, מרצים אינם נשלחים לכנסי מחקר, על אף היותם חוקרים, והספריות נסגרות מוקדם. כמו-כן לדברי פרופ' ארד, אף אחת מהמכללות לא זכאית לתקציב בינוי ופיתוח ועל כן המכללות אינן גדלות ומתחדשות. "יש כמה גרושים פה וכמה שם. אלה חיי עוני מאד צנועים. אנו שורדים רק הודות לניהול נכון אבל הגענו לקו האדום".

 

הוסר האיום להשבתת האוניברסיטאות

מי שעוד סובל מאותם קיצוצים הן האוניברסיטאות, אך גם שם הלימודים ייפתחו כרגיל. מועצת ועד ראשי האוניברסיטאות הודיעה כי היא מסירה את האיום להשבית את פתיחת שנת הלימודים האקדמית ביום ראשון. האיום הוסר לאחר שמשרד האוצר הוסיף 140 מיליון שקלים לתקציב ההשכלה הגבוהה בשנת 2006.

 

בפגישה שנערה אתמול בלשכת ראש הממשלה, השתתפו שר האוצר, אברהם הירשזון, שרת החינוך ויו"ר המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה), יולי תמיר, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, פרופ' שלמה גרוסמן, וכן נציגי האוצר וראש הממשלה. בפגישה הוחלט על הקמת ועדה ציבורית חדשה לבחינת רפורמה בהשכלה הגבוהה, שתדון בין היתר גם בנושא שכר הלימוד ותיקצוב מוסדות האקדמיה השונים. הוועדה תגיש את מסקנותיה עד תחילת חודש ינואר. 

 

בפועל רוב הציבור לא מרוצה מהשקעת המדינה בתקציבי ההשכלה הגבוהה. בסקר של חברת "גיאוקרטוגרפיה" עולה כי 79 אחוזים אינם מרוצים מהשקעת המדינה בתקציבי ההשכלה הגבוהה. רק תשעה אחוזים מהנשאלים מאמינים שהמדינה משקיעה מספיק משאבים, שלושה אחוזים סבורים כי המדינה משקיעה יותר מדי. שאר הנשאלים לא ענו לסקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
מאבק ציבורי. פרופ' ארד
צילום: ניב קלדרון
צילום: אלי אלגרט
נמנעה שביתה. תמיר
צילום: אלי אלגרט
מומלצים