שתף קטע נבחר

מדריך לסטודנט המתחיל

כמה קורסים לבחור בסמסטר הראשון? איך להתמצא? מה אפשר לקבל בחינם? איזה זכויות יש לי אם יצאתי לשירות מילואים ממושך? ואיך אשמור על הגב שלי מול המחשב? כל השאלות והתשובות ל-60 אלף הסטודנטים החדשים שמתחילים ללמוד בשבוע הבא. בהצלחה

ביום ראשון הקרוב יצטרפו לספסלי האקדמיה כ-60 אלף סטודנטים חדשים באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ. בצבא משתמשים במונח "צעיר" או "פעור" להלומי המערכת העוברים דרכה לראשונה ואינם מבינים מימינם ומשמאלם. באוניברסיטה זה קצת אחרת, ובכל זאת הימים הראשונים מבלבלים ומפחידים, בין אם הרגע השתחררתם מהצבא, או חזרתם מהודו. מיכל רז, ראש מינהל הסטודנטים באקדמית ת"א-יפו מעניקה מספר טיפים שימושיים לסטודנט החדש והמבולבל באוניברסיטה או במכללה.

 

התמצאות בקמפוס

כדאי לחסוך בזמן ו/או פאדיחות ולהכיר מראש את מסדרונות המוסד שאליו התקבלתם. ביקור קצר בקמפוס לפני תחילת שנת הלימודים יכול לעזור. כדאי לבדוק את מיקום כיתות הלימוד, מיקום הספרייה ומעבדות המחשבים וכמובן מזכירות הסטודנטים ושעות הקבלה. גם מיקום חדרו של ראש בית הספר או ראש החוג ושעות הקבלה של המרצים הם חשובים. בצורה כזו ניתן יהיה להרגיש נח יותר ביום הראשון ללימודים, כאשר זרם הסטודנטים גדול וקשה יותר להתמצא במרחב.

 

רוב המוסדות האקדמיים בוחרים את הדרך שבאמצעותה הם מפגישים את הסטודנט לראשונה עם הגורמים שילוו אותו במהלך הלימודים. בחלק מהמוסדות ישנם סיורים מודרכים בשבוע הראשון ללימודים ובאחרים יש כנסים לסטודנטים החדשים, שבהם מועבר כל המידע הקשור בשירותי האוניברסיטה. חשוב לקחת חלק במפגשים אלו, או לפחות לשלוח נציג של החבר'ה שיאסוף את המידע בשביל כולם.

 

נקודה נוספת שקשורה בהתמצאות היא הדרך לקמפוס: מי ברכב, מי ברגל ומי בתחבורה ציבורית. רצוי לכולם לברר איך מגיעים לקמפוס ומשם הביתה, מתי יש אוטובוסים, איפה אפשר להחנות את הקטנוע ואם יש מקום בסביבה שבו אפשר להעביר בכיף חלון של שעתיים, במקרה שהמרצה חולה.

 

הרישום לקורסים

הסמסטר הראשון הינו סמסטר של הסתגלות. מומלץ להתמקד במעט קורסים על מנת לבצעם באיכות גבוהה ולכן איכות הבחירה חשובה יותר מהכמות. מומלץ בסמסטר הראשון ללמוד אך ורק את הקורסים המומלצים (קורסי חובה של הסמסטר הראשון) ולהשאיר את הסדנאות ואת קורסי הבחירה לסמסטרים הבאים.

 

כדאי לקחת חלק בשיעורים הראשונים כדי להבין את הציפיות והדרישות של המרצה. מומלץ לקחת את קורסי האנגלית שנועדו להשיג את הפטור כמה שיותר מוקדם, כדי לסיים איתם ולהתפנות לקורסים האחרים של התואר. אין צורך לחשוש מ"חלונות" במערכת (אותן שעות ריקות במהלך היום ללא שיעורים) - אלו יכולים לשמש להירגעות ב"פקולטה למדעי הדשא" או לביקור בספרייה למשקיענים, למשל.

 

ישנם סטודנטים המעוניינים בפריסת הלימודים על פני יותר שנים. לאלו מומלץ להתייעץ לפני הרישום לקורסים עם גורם אקדמי או מינהלי באשר לבחירה נכונה ולחלוקת העומס.

 

שירותים לסטודנט

הצ'ופרים השונים, אם בחינם או כחלק מחברות באגודת הסטודנטים, משתנים בין מוסד אקדמי אחד לשני. כיום נהוג להציע ברבים מהמוסדות שירותים מיוחדים לסטודנטים ללא תשלום, או בסבסוד משמעותי. רצוי להתעדכן באשר לשירותים השונים להם זכאי הסטודנט. כך לדוגמא, תקליטורים, מקראות וחוברות תרגילים, תוכנות של מייקרוסופט, שירותי SMS לגבי ביטול שיעורים, מרכז להכוונה תעסוקתית, ייעוץ פסיכולוגי ועוד.

 

חשוב גם לברר איזה שירותים מציעה האוניברסיטה או המכללה ואילו שירותים הם באחריות אגודת הסטודנטים. חלק מהאגודות דורשות תשלום שנתי בנוסף לשכר הלימוד ולרוב מדובר בסכום שנע בין 50 ל-100 שקלים בשנה. חלק גדול מהאגודות מציעות גם שירותים מוזלים או חינם, שיחסכו לכם הרבה כסף - החל מעורך דין, דרך פסיכולוג וכלה בעזרה במציאת עבודה או השתלמות.

 

מלגות

מלגות סיוע כלכלי - ברוב המוסדות, כך גם באקדמית, המידע מתפרסם לפני תחילת שנת הלימודים. יש להתעדכן ולמסור את הטפסים מהר ככל האפשר. ניתן לקבל סיוע ומענה בנושא בדרך כלל במדור שכר לימוד.

 

מלגות הצטיינות - בכל מוסד אקדמי קיימות מלגות על בסיס הישגים בלימודים. אם לא בררתם עד כה, סביר להניח שהסמסטר שמתחיל כעת כבר אבוד. בכל מקרה, את התנאים לקבלת מלגת הצטיינות מומלץ לברר לפני תחילת שנת הלימודים. התנאים לקבלת מלגת הצטיינות על הישגים בלימודים מתפרסמים בידיעון, על לוחות המודעות ובאתר האינטרנט של המוסד. כמו כן מומלץ למי שרואה עצמו כפוטנציאל להצטיינות לברר את התנאים במזכירויות הסטודנטים. כל מוסד אקדמי קובע את התנאים בנוסף להישגים הנדרשים.

 

מלגות התנדבות - בחלק מהמוסדות ניתן גם לקבל מלגות עבור התנדבות בקהילה. ברוב המקרים מדובר במלגות פר"ח, אך ישנם עוד ארגונים שמעניקים מלגות לסטודנטים המשקיעים מזמנם למען החברה. לא תמיד מדובר במלגה המכסה את כל שכר הלימוד, אך זהו פיתרון מצוין למי שאינם יכולים לעבוד הרבה במהלך התואר וכמובן לאלו שמעוניינים לשלב התנדבות בקהילה עם לימודיהם.

 

זכויות מיוחדות לסטודנטים

סטודנטים הסובלים מלקויי למידה - בכל מוסד אקדמי קיימת יחידה המטפלת בסטודנטים אשר אובחנו כלקויי למידה. על בסיס ההמלצות המקצועיות מאושרות לסטודנט הקלות בבחינות, למשל תוספת זמן וסיוע נוסף בלימודים. רצוי לברר מה ההליך המקובל במוסד אליו התקבלת ומומלץ להתחיל בתהליך האבחון לפני תחילת הלימודים מאחר והוא אורך זמן. יש לציין כי הסכומים עבור בדיקה שכזו לרוב על ידי מוסד חיצוני הם גבוהים: למעלה מ-1,000 שקלים לאבחון.

 

סטודנטים עולים חדשים - לסטודנטים אלה מוענקות במקרה הצורך זכויות מיוחדות, כמו הארכת זמן הבחינות, ולעיתים חלות על סטודנטים אלו גם חובות מיוחדות, כגון השגת פטור בעברית.

 

זכויות של סטודנטית בהריון או לאחר לידה - כל מוסד אקדמי מציע סיוע בלימודים לנשים בהריון או אמהות טריות. הזכויות מעוגנות בתקנון הלימודים של כל מוסד. בנוסף, חשוב להסתייע ולברר מראש במזכירויות הסטודנטים באשר לזכויות. הרבה מוסדות מסייעים לנשים לאחר לידה גם בתחומים שאינם מוזכרים בתקנון.

 

זכויות סטודנטים המשרתים במילואים - המוסדות האקדמאים חתמו על אמנה לפיה מחויב המוסד להעניק זכויות מיוחדות למשרתים במילואים. זכויות אלו כוללות בדרך כלל מועדי בחינה מיוחדים, פטור משכר לימוד עבור קורסים שבוטלו, כרטיסי צילום ועוד. גם אגודות הסטודנטים מסייעות לסטודנטים במילואים. רצוי לברר לפני המילואים מהי הזכאות ומי נותן מה. במקרה שמרצה מערים קשיים בעקבות שירות מילואים, יש לפנות למזכירות הסטודנטים.

 

אמצעים להעברת מידע לסטודנטים

כיום, ברוב המוסדות המידע מועבר לסטודנטים באמצעות הדואר האלקטרוני (אי-מייל), לכן חשוב לתת כתובת דואר אלקטרוני פעילה, להתעדכן ולהפוך את הבדיקה לשגרה יום יומית. באמצעות המייל משגרים המוסדות הודעות על ביטולי שיעורים, שיעורי השלמה, הודעות מטעם המרצים ועוד.

 

כמובן שהדרך הטובה ביותר להתעדכן היא דרך החברים לספסל הלימודים. בין אם מדובר בביטול שיעור, בסיכומים לקראת מבחן, בקורס חובה משמים או במסיבות החמות בעיר - אין מידע יותר עדכני ורלוונטי מאשר זה שתקבלו משאר הסטודנטים. לכן רצוי ליצור קשרים ולהתערבב עם כולם, לאסוף מספרי טלפון של השכנים בכל קורס, ללמוד ביחד למבחנים ולעזור כשצריך. לא יזיק גם להתחבב על המזכירות.

 

מידע נוסף

מומלץ לקרוא את תקנון הלימודים ואת תוכנית הלימודים כדי להימנע מאי הבנות בהמשך. אם יהיו אי הבנות - בדרך כלל אתם אלה שתצטרכו להסביר אותן, לא האקדמיה.

 

לרבים מהמוסדות יש אתר אינטרנט המכיל מידע רב ואף מוקד לפניות סטודנטים. עשו בו שימוש, זה בדרך כלל חוסך זמן וכאבי ראש. גם לאגודות הסטודנטים יש אתרי אינטרנט ובהם מידע רב.

 

אם עדיין קיימות נקודות לא מובנות, רצוי להתייעץ עם חברים או נציג של האוניברסיטה. הכי חשוב: לא להתבייש לשאול! אתם ממש לא רוצים לגלות בסוף השנה שחסרות לכם נקודות או שאתם חייבים כסף לספריה. תמיד אפשר למצוא מישהו שייתן לכם תשובות לעניין ובזמן.

 

שבו נכון מול המחשב

במקביל לעצות הללו מפרסמת האגודה הישראלית לכירופרקטיקה שורה של כללים לישיבה נכונה מול מסך מחשב לסטודנטים. באגודה מזהירים מפני בעיות גב העלולות להיווצר מעבודה ממושכת מול המחשב ומציעה לכם הסטודנטים מספר כללי זהב למניעת כאבי גב וצוואר:

 

 • קרבו את המקלדת והעכבר לקדמת השולחן אליכם - הרחקתם תגרום לעומס מיותר על שרירי השכמות.

• הציבו את המסך מול מרכז הפנים - כך שהמסך יהיה בגובה העיניים (מרכז המסך בגובה הסנטר).

• הניחו את רגליכם על הדום או שרפרף המאפשר כיפוף של הברכיים, להפחתת לחצים על הגב התחתון.

• בחרו כסא אורטופדי עם משענת לצוואר ומשענת לידיים. לא לחסוך, אתם יושבים הרבה

• השעינו את המרפקים על משענות הכסא, לדאוג שהן מכוונות לגובה המתאים (מומלץ נמוך בכמה סנטימטרים משולחן העבודה).

• בעבודה על העכבר רצוי שהצוואר יושען על משענת הכסא - פרק כף היד צריך להישאר במצב הישר ביותר האפשרי.

• בעת שיחה בטלפון מומלץ להשתמש באוזניה או בדיבורית (ספיקר).

• ממומלץ לבצע תרגילי מתיחה יום יומיים לחיזוק הגב התחתון, העליון, הצוואר והכתפיים.

• יש להשעין את הצוואר על המשענת במהלך העבודה עם העכבר או בקריאת מסמכים. רק בהקלדה אנו באמת זקוקים להרכנת הראש.

• לבדוק את הראייה אחת לשנה - ליקוי בראייה יגרום לך להתקרב אל המסך ולכווץ שרירים מיותרים.

• לשתות לפחות 8 כוסות מים ליום - שרירים עם רמות חומצת חלב גבוהים זקוקים למים רבים כדי לשטוף את החומצה המצטברת החוצה.

• לקום כל 45 דקות להתרענן – לעשות תרגילים להרפיית שרירי השלד והעיניים מסייע בהזרמת דם לשרירים ולמפרקים.

• לבצע מתיחות לגב התחתון, העליון ולצוואר יום יום, לטיפול ולמניעה של בעיות עתידיות.

 

פרטים נוספים באתר האינטרנט של האגודה הישראלית לכירופרקטיקה: ww.chiropractic.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
(ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: אביגיל עוזי
(ארכיון)
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים