שתף קטע נבחר
צילום: סי די בנק

שקיפות? רק ליתר ביטחון

שמונה ארגונים הפועלים לצד מערכת הביטחון, מרביתם בחסות ובמימון חלקי של מדינת ישראל, התבקשו למלא את שאלון השקיפות שלנו. מה רבה היתה הפתעתנו כשארבעה מהם, "ארגון נכי צה"ל", "ארגון אלמנות ויתומי צה"ל", "יד לבנים" ו"ארגון נפגעי פעולות איבה", כולם ניזונים מכספי משלם המסים, סירבו בתוקף לחשוף את התנהלותם הכספית. כתבה שישית בסדרה

ארגון נכי צה"ל יד לבנים ארגון אלמנות ויתומי צה"ל ארגון נפגעי פעולות איבה 
האגודה למען החייל קרן לבי עמותת נט"ל עמותת יתומי מערכות ישראל וצה''ל 
במסגרת סדרת הכתבות הסוקרת את שקיפותם של עמותות וארגונים שלא למטרות רווח בישראל, מערכת ערוץ המעורבות של ynet מעבירה מדי חודש שאלונים חקרניים לכמה מהם. באמצעות השאלונים הללו אנו מבקשים לבדוק את נכונותם לדווח לגולשים על תקציבם ומקורותיו, שכר בכיריהם, סכום התרומות המועבר אליהם ועוד. בנוסף, נבדקים הנתונים הרלוונטיים המופיעים, או ליתר דיוק לרוב אינם מופיעים, באתרי הארגונים.

 

בחודשים האחרונים סקרנו גופים שונים המתמחים בבריאות, תמחוי ורווחה, ילדים ובני-נוער במצוקה, שינוי חברתי, איכות סביבה ועוד. מעניין היה לגלות כי בין הארגונים הללו צצו תמיד עמותות סרבניות תורניות, שדווקא להן לא התחשק לחשוף נתונים העלולים להביך את מנהליהן. הבלגנו כל אימת שעמותה אחת או שתיים מתוך השמונה אליהן פנינו במסגרת הכנת הכתבה, מיאנו לשתף פעולה. אבל איך מתמודדים עם מגזר שמרבית הארגונים הגדולים המשתייכים אליו מסרבים לנפק מידע שאמור להיות גלוי לציבור?

 

באופן לא מתוכנן, פנינו לשמונה ארגונים העובדים לצד מערכת הביטחון, מרביתם פועלים בחסות ובמימון מדינת ישראל, כשבוע לפני פרוץ המלחמה בצפון. השאלון הועבר ל"ארגון נכי צה"ל", ארגון "יד לבנים", "ארגון אלמנות ויתומי צה"ל"

 ו"ארגון נפגעי האיבה" שסירבו לשתף פעולה, ולקרן "לבי", "האגודה למען החייל", עמותת "יתומי מערכות ישראל וצה"ל" ו"נט"ל" שהשיבו את השאלונים.

 

הופתענו מאוד לגלות שדווקא במגזר ה"ביטחוני" הפכה העמותה הסרבנית הבודדת שהיכרנו מהכתבות הקודמות, ללא פחות מארבע. כל הניסיונות לקבל את השאלונים מהארגונים המוכרים, הנהנים הן מתרומות והן מתקציבי משרד הביטחון, נענו במקרה הטוב בשלילה - ובמקרה הפחות טוב בהתעלמות מוחלטת.

 

נוסף לחשאיות התמוהה, המגזר מאופיין בתכונה מעניינת נוספת. שלא כעמותות אחרות, המתגמלות את עובדיהן בשכר בינוני ואפילו נמוך יחסית למקובל בשוק העבודה, הרי שמשכורות עובדי הארגונים גבוהות יחסית לממוצע במשק שכן הן נגזרות מנוהלי המגזר הציבורי. כך שההתחמקות הזו אינה יכולה שלא להעלות שאלה אחת בסיסית: מדוע ארגונים מסוימים פורשים בנפש חפצה את כל הנתונים ואילו אחרים מחזיקים אותם קרוב מאוד לחזה?  


הטבלה לא משקרת: ארגוני ביטחון בישראל

הטבלה לא משקרת: עמותות ביטחון בישראל
  מחזור כספי שנתי מספר העובדים בשכר מספר המתנדבים המשכורת הגבוהה ביותר
ארגון נכי צה"ל

65 מליון שקל ב-2003

 

לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת 33,191 שקל ברוטו בחודש ב-2003
יד לבנים

לא הועבר למערכת

 

לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת
ארגון נפגעי האיבה

לא הועבר למערכת

 

לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת
ארגון אלמנות ויתומי צה"ל

לא הועבר למערכת

 

לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת לא הועבר למערכת
האגודה למען החייל

217.5 מיליון שקל ב-2005

 

כ-320 איש כ-2,100 מתנדבים 29,700 שקל ברוטו בחודש
קרן לבי

30-40 מיליון שקל בשנה

 

שבעה איש 50 חברי אגודות ידידים 26,118 שקל ברוטו בחודש

נט"ל

5.3 מיליון שקל בשנה

 

27 איש 37 מתנדבים 22,500 שקל ברוטו בחודש

עמותת יתומי מערכות ישראל וצה"ל

לא הועבר למערכת אין עובדים בשכר תשעה מתנדבים אין עובדים בשכר
 

* יש לציין כי המידע באחריות הארגונים בלבד. 

 

ארגון נכי צה"ל

 

הראשון שהודיע באופן מפורש וחד-משמעי כי אינו מעוניין להשתתף בכתבה היה "ארגון נכי צה"ל". יועצי התקשורת של הארגון (אגב, מדוע הוא בכלל זקוק לשירותיו של משרד ייעוץ תקשורת חיצוני?) סירבו לנדב פרטים מדויקים על התנהלותו הנוכחית, ולכן אנו נאלצים להסתפק בדוח כספי משנת 2003 ששלחו אלינו. עיון קל בדוח מבהיר מדוע הם סירבו לשתף פעולה, וגם מספק הסבר לביקורת הציבורית על ההתנהלות הכספית של הארגון בשנים האחרונות.

 

על-פי אותו דוח גלגל הארגון כ-65 מליון שקל בשנת 2003, מחציתם הגיעו מדמי החבר ומתשלומי החברים, כולם נכים צה"ל שנפגעו במלחמות ישראל. מקורו של יתר התקציב בתמיכות שונות ("לארגון מערך גיוס תרומות המופעל על ידי "קרן נכי צה"ל", המגייסת תרומות לפרויקטים שונים. התרומות המגיעות מרחבי העולם, מאפשרות את פעילותם הקדושה של הארגון ובתי הלוחם למען אלו שנתנו את גופם למדינה", מתפייטים היחצנים).

 

למעלה מ-34 מיליון שקל הוציא הארגון על שכר ותוספות נלוות בשנת 2003. כיצד הגיע לסכום הזה? בקלות. יו"ר הארגון משה (מוץ) מטלון הרוויח לא פחות מ-398,294 שקל לשנה (למעלה מ-33,000 שקל בחודש). עלות המעביד היא 552,000 שקל בשנה; מנהל הלוגיסטיקה השתכר 385,000 שקל בשנה (עלות מעביד 515,000 שקל); מבקר הארגון 373,000 שקל; יו"ר מחוז חיפה 'רק' 356,000 שקל וכמוהו גם מנהל בית קיי.

 

ל"ארגון נכי צה"ל", אמנם אין עניין בשקיפות יתרה, אך הוא מתגמל היטב את בכיריו. יועצי התקשורת, אגב, הבטיחו כי "הארגון דוגל בשקיפות מלאה ומעביר לרשויות השונות, ובכלל זה למשרד הביטחון, את מלוא המסמכים הנדרשים על-פי חוק לרבות דוחות כספיים, פירוט שכר הבכירים, ניצול תקציבים ועוד. בנוסף, הארגון מפרסם עבור חבריו את הדוחות הכספיים וכן נתונים מלאים על שכר הבכירים בביטאון העמותה הנשלח לכ-50,000 בתי חברי הארגון. לארגון אתר אינטרנט וגם בו מתפרסמים פרטים על פעילות העמותה ונתונים חשובים אחרים".

 

בצר לנו פנינו לאתר כדי לאתר את אותם "נתונים חשובים אחרים". אם הדוברים התכוונו לאישורים רשמיים דוגמת אישור ניהול תקין תקף מרשם העמותות, אישור על ניהול פנקסי חשבונות ועוד, הרי שאלה נמצאו. ככל הנראה כוונתם לא היתה לדוחות הכספים השנתיים, אותם לא הצלחנו לאתר.

 

חזור למעלה
יד לבנים

 

גם מול "יד לבנים" ניהלנו התנהלות מתישה. עשרות פעמים התקשרנו למשרדי הארגון בבקשה לדבר עם המנכ"ל מוטי שלו, ובמקביל נשלח אליו השאלון פעם אחר פעם. באורח פלא שלו היה בישיבה בכל-אחת מהפעמים בהן התקשרנו, והוא מעולם לא טרח לחזור אלינו משיצא מהן לבסוף. כשביררנו אם השאלון הגיע היתה התשובה תמיד "המייל נמצא במחשב של מוטי, ורק הוא יודע אם הוא הגיע או לא".

 

חשוב להדגיש כי הפניות לא נעשו במהלך המלחמה חלילה, אלא קודם לה וגם שבועות אחרי שהסתיימה. מיותר לציין שאם המנכ"ל עסוק עד-כדי-כך, את השאלון יכולים למלא רואה החשבון של הארגון או עובדים אחרים. גם אתר האינטרנט לא נחלץ לעזרתנו. ניתן ללמוד ממנו כי "יד לבנים" נוסד בשנת 1949, הוא מפעיל 70 סניפים בכל רחבי הארץ והינו "הארגון היציג והבלעדי להנצחת חללי מערכות ישראל ומורשתם ולטיפול במשפחות השכולות". לדוחות הכספיים אין זכר.

חזור למעלה
ארגון אלמנות ויתומי צה"ל

 

רווח לנו כאשר עורך-הדין של "ארגון אלמנות ויתומי צה"ל" הביע נכונות רבה להעביר לידינו את השאלון המלא, אלא שלמרות תזכורות חוזרות ונשנות זה לא הגיע מעולם. הדבר מטריד יותר לאור העובדה כי אישור הניהול התקין נשלל בעבר מהעמותה, אם כי באתרה מככבים צילומי כריכות הדוחות הכספיים של השנים 2004 ו-2005 בתוספת חותמת המעידה שהוגשו לרשם העמותות. לדוחות עצמם, או לכל נתון אחר העוסק בתקציב, אין זכר באתר.

 

הארגון, שנוסד בשנת 1991 במטרה לסייע לאלמנות ויתומי צה"ל, עומד בפני בחירות. המנכ"לית והמייסדת פנינה כהן נלחמת על כיסאה אל מול קבוצת אלמנות הטוענת בתוקף כי ניהולה כושל ומשכורתה מרקיעה שחקים. אנחנו לא הצלחנו לקבל נתונים שיסתרו את הטענות.

חזור למעלה
ארגון נפגעי פעולות איבה

 

זאב ראפ, העומד בראש "ארגון נפגעי פעולות איבה" שהוכרז בשנת 1998 על-ידי מדינת ישראל, הכנסת ושר העבודה והרווחה דאז כארגון היציג של נפגעי הטרור, הודיע לנו שקיבל את השאלון. מזכירתו אף טרחה להבטיח ש"נשלח אותו אליכם מלא עד יום שישי". שבועות חלפו מאז אותו יום שישי אמור, אבל השאלון בושש להגיע.

 

גם אתר האינטרנט של הארגון, שעמוד הבית שלו מזמין את כל המעוניינים לתרום באמצעות טופס מאובטח או בטלפון, לא מספק מידע על התנהלותו הכספית. אישורים שונים, בהם אישור מוסד ציבורי לעניין תרומות שהתקבל ממס הכנסה, דווקא כן מצאנו.

חזור למעלה
האגודה למען החייל

 

"האגודה למען החייל" , עמותה עצמאית שאיננה יחידת סמך של משרד הביטחון, נוסדה בשנת 1948 בידי יוסף ברץ המשמש כנשיאה מיום הקמתה. כיום מובילים אותה היו"ר האלוף במיל' יצחק איתן והמנכ"ל תא"ל במיל' אריה פישביין. האגודה פעילה בכל רחבי הארץ ועוסקת בתחומי הרווחה, החינוך והסיוע לחיילי צה"ל. בין פעילויותיה: בניית מרכזי תרבות, מועדונים ואולמות ספורט, חדרי כושר ובתי כנסת בבסיסי צה"ל; ארגון נופש וימי כיף ללוחמים ותומכי לחימה; הפצת כרטיסים מוזלים לחיילים למופעי תרבות, תיאטרון, קולנוע ומשחקי ספורט; הפעלת 12 מזנוני דרכים בפריסה ארצית ורשת שקליות בלמעלה מ-300 בסיסים; קיום פרויקט "אמץ לוחם" במסגרתו מאומצים גדודי לוחמים על-ידי חברות עסקיות; הפעלת מועדון ההטבות "יותר"; סיוע מקיף לחיילים בודדים; חלוקת כ-1,600 מלגות ללוחמים משוחררים ועוד.

 

  • האגודה היא הארגון הגדול והוותיק ביותר העוסק בתחומים הקשורים לביטחון. אל מול מנגנון התפעול העצום של האגודה, הכולל אלפי מתנדבים ומאות עובדים בשכר, עומדות משכורותיהם של חמשת הבכירים והימנעותו של היו"ר מקבלת שכר מלא. אתר האגודה אמנם גדוש פרטים היסטוריים, דיווחים מעודכנים על פעילותה וסקירה של מתקניה, אולם נתונים על ההתנהלות הכספית אין. עמוד תרומות? דווקא יש.

 

מספר העובדים בשכר: כ-320 איש, מרביתם אנשי תפעול ואחזקה העובדים ב-14 מתקני האגודה.

 

מספר המתנדבים: כ-2,100 מתנדבים בכ-90 סניפים ברחבי הארץ, התורמים סך כולל של כ-60,000 שעות בשנה.

 

מחזור כספי שנתי ומקורות הכנסה: 217.5 מיליון שקל בשנת 2005 (לעומת 206 מיליון שקל ב-2003), שמקורם באספקת שירותים (39% מהתקציב); תרומות מחו"ל (34% מהתקציב); ותרומות מהארץ (27% מהתקציב). האגודה איננה נתמכת על-ידי כל מקור ממשלתי.

 

חמש המשכורות הגבוהות ביותר: 29,700 שקל ברוטו בחודש (מנכ"ל); 24,000 שקל ברוטו בחודש (סמנכ"ל שיווק ופיתוח משאבים); 20,800 שקל ברוטו בחודש (סמנכ"ל תפעול); ו-20,800 שקל ברוטו בחודש (סמנכ"ל כספים). באגודה מציינים כי על-פי המלצות ועדה ציבורית שמינה הוועד המנהל שלה נקבע כי שכר מנכ"ל האגודה יעמוד על 95% משכר מנכ"ל משרד ממשלתי, ושלושת הסמנכ"לים ישתכרו 70-80% משכר מנכ"ל משרד ממשלתי. עוד הם מוסיפים כי יו"ר האגודה, האלוף במיל' יצחק איתן, קיצץ 50% משכרו עם כניסתו לתפקיד, ומחודש נובמבר הקרוב יבצע את תפקידו ללא קבלת שכר כלל. כיום הוא משתכר 16,000 שקל ברוטו בחודש. 

 

אחוז ההוצאות האדמיניסטרטיביות מסך התקציב השנתי: 7.5%.

 

גיוס תרומות: לאגודה מחלקת גיוס משאבים בארץ ומחלקת גיוס משאבים בחו"ל, שם פועלות גם אגודות ידידים המתנהלות באופן עצמאי. מחלקת גיוס המשאבים בארץ אחראית על גיוס תרומות ושיתופי פעולה עם חברות, וכן תרומות מהציבור הרחב. בנוסף, האגודה מפעילה מערך גיוס תרומות באמצעות חברת טלמרקטינג.

 

שקיפות: הדוח השנתי, התקציב ושמות חברי הוועד המנהל מוגשים מדי שנה לרשם העמותות ולחברי האסיפה הכללית, בפרוטוקול הישיבות ניתן לעיין במשרדי האגודה.

 

כמה אגורות מכל שקל שנתרם מגיעות ליעד התרומה? 87 אגורות.

חזור למעלה
קרן לבי

 

קרן "לבי" (למען ביטחון ישראל), הוקמה בשנת 1980 וכיום עומדים בראשה היו"ר אלוף במיל' דני מט והמנכ"ל אל"ם במיל' מאיר בלייר. מאז הקמתה הקרן מגייסת כספים לטובת חינוך חיילי צה"ל, במיוחד אלו שלא זכו לכך טרם גיוסם; סיוע לחיל הרפואה ברכישת אמבולנסים, מתקנים רפואיים וציוד רפואי; עזרה כלכלית לנכי צה"ל ולמשפחות שכולות ועוד.

 

  • הקרן מנוהלת כגוף צבאי למהדרין, וכל שבעת מקבלי השכר שלה הם קצינים ועובדי מערכת הביטחון. העובדה שב"לבי" עובדים מעט אנשים מעידה על ההתנהלות יעילה למדי, גם אם משכורותיהם אינן נמוכות יחסית לנפח התקציב. נכונותם של אנשי הקרן למלא את השאלון עד תומו, ובכך לסייע לתדמית השקופה, לא מתבטאת באתר הארגון - שלו מהדורה דוברת אנגלית בלבד. האתר חף מכל נתון שהוא, דוחות כספיים אינם מפורסמים בו ואפילו לא שמות בעלי התפקידים או חברי הוועד המנהל. לתרום לארגון, לעומת זאת, אפשר גם אונליין.

 

מספר העובדים בשכר: שבעה איש. כל מקבלי השכר הם קצינים ועובדי מערכת הביטחון.

 

מספר המתנדבים: כ-50 חברי אגודת הידידים בישראל, צרפת וארצות-הברית.

 

מחזור כספי שנתי ומקורות הכנסה: 30-40 מיליון שקל בשנה שמקורם בתרומות פרטיות ותרומות חברות עסקיות. הקרן אינה מקבלת תמיכה ממשלתית.

 

חמש המשכורות הגבוהות ביותר: 26,118 שקל ברוטו בחודש (רע"ן הפעלה); 24,620 שקל ברוטו בחודש (רע"ן הפעלה חו"ל); 21,950 שקל ברוטו בחודש (מפקד הקרן); 20,820 שקל ברוטו בחודש (קמ"ב הפעלה); ו-17,590 שקל ברוטו בחודש (קמ"ב הפעלה). הנתונים נכונים לשנת 2004.

 

אחוז ההוצאות האדמיניסטרטיביות מסך התקציב השנתי: 9%.

 

גיוס תרומות: הקרן איננה משתמשת בגייסי כספים או בטלמרקטינג.

 

שקיפות: הדוח השנתי, התקציב ופרוטוקולי הישיבות מוגשים לרשם העמותות.

 

כמה אגורות מכל שקל שנתרם מגיעות ליעד התרומה? 91 אגורות.

חזור למעלה
עמותת נט"ל

 

עמותת "נט"ל" , המרכז לסיוע נפשי במצבי לחץ וטראומה על רקע לאומי, נוסד בשנת 1998 בידי ד"ר יוסי הדר ז"ל ויהודית יובל רקנאטי, המשמשת כיו"רית. מנכ"לית העמותה היא אורלי גל. מאז הקמתה העמותה מגישה סיוע נפשי לנפגעי טרור ומלחמה בכל רחבי הארץ באמצעות צוות מקצועי. בנוסף, היא משמשת מסגרת הדרכה להתערבות מניעתית לאנשי מקצוע ולאוכלוסיות בסיכון, ופועלת להעלאת המודעות לטראומה על רקע לאומי לסדר היום הציבורי בישראל.

 

  • אחוז ההוצאות האדמיניסטרטיביות של "נט"ל" עומד על כ-12%, מה שמותיר 88 אגורות מכל שקל שנתרם לנזקקים לשירותיה, אולם המשכורות הנמוכות יחסית מפצות על הוצאות הניהול הגבוהות. באתר האינטרנט היפה והנוח של העמותה מצאנו את שמות חברי הוועד המנהל, חברי העמותה וידידיה, אבל אין זכר לנתונים ודוחות כספיים.

 

מספר העובדים בשכר: 27 איש, ארבעה מהם במשרה מלאה והיתר בחלקי משרה.

 

מספר המתנדבים: 37 איש התורמים כ-3,500 שעות שנתיות.

 

מחזור כספי שנתי ומקורות הכנסה: 5.3 מיליון שקל בשנה שמקורם בתרומות (84% מהתקציב) והכנסות מעריכת סדנאות ומתן טיפולים (16% מהתקציב).

 

חמש המשכורות הגבוהות ביותר: 22,500 שקל ברוטו בחודש; 9,400 שקל ברוטו בחודש; 8,750 שקל ברוטו בחודש; 7,325 שקל ברוטו בחודש; ו-7,259 שקל ברוטו בחודש. לא הועבר מידע על משרות מקבלי המשכורות.

 

אחוז ההוצאות האדמיניסטרטיביות מסך התקציב השנתי: 11.8%.

 

גיוס תרומות: התרומות נאספות בעזרת גייסי כספים שכירי העמותה.

 

שקיפות: הדוח השנתי, התקציב והתקנון מוגשים מדי שנה לרשם העמותות. בפרוטוקולי הישיבות ניתן לעיין במשרדי העמותה.

 

כמה אגורות מכל שקל שנתרם מגיעות ליעד התרומה? 88 אגורות.

חזור למעלה
עמותת יתומי מערכות ישראל וצה''ל

 

עמותת "יתומי מערכות ישראל וצה''ל" הוקמה בשנת 2000 על-ידי היו"ר עדי כספי ויובל יפה, שפרשו מ"ארגון אלמנות ויתומי צה"ל" בשל בעיות קשות בייצוגם ההולם של יתומי צה"ל הצעירים והיעדר ייצוג של היתומים המבוגרים יותר. בשל סירוב משרד הביטחון להכיר בעמותה, היא אינה נתמכת מכספי משלם המסים בישראל ואינה זוכה לכל סיוע ממשלתי.

 

  • יו"ר העמותה עדי כספי היה הראשון שנענה לפנייתנו והעביר ללא כל בעיה את רוב הנתונים. הארגון הקטן הזה, הניזון מדמי חבר בלבד, אינו מחלק משכורות לחבריו העובדים בו בהתנדבות מלאה, ועל-פי רואה החשבון שלו גם נמצא בגירעון תקציבי גדול. אתר העמותה אמנם מפרט את פעולותיה, אך אין בו רמז להתנהלות כספית. מהאתר, כמו גם מהשאלון, לא ניתן להבין מהו תקציב העמותה, על כמה עומד הגירעון הכספי ולמה נועדו כספי התרומות ודמי החבר.

 

מספר העובדים בשכר: כל אנשי העמותה מתנדבים.

 

מספר המתנדבים: תשעה מתנדבים התורמים כ-160 שעות חודשיות.

 

מחזור כספי שנתי ומקורות הכנסה: אולם מידע על המחזור הכספי לא הועבר. מקור התקציב בדמי החבר שהיא גובה, העומדים על 150 שקל לשנה. על-פי אתר העמותה חברים בה כאלף יתומי צה"ל, כלומר התקציב המינימלי הוא 150,000 שקל בשנה.

 

אחוז ההוצאות האדמיניסטרטיביות מסך התקציב השנתי: המידע לא הועבר.

 

גיוס תרומות: המידע לא הועבר.

 

שקיפות: הדוח השנתי, התקציב והתקנון מצויים במשרדי עורך-הדין ורואה-החשבון של העמותה.

 

כמה אגורות מכל שקל שנתרם מגיעות ליעד התרומה? 100 אגורות.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
נכי צה"ל מפגינים נגד משרד הביטחון
צילום: אבי כהן
צילום: עטא עוויסאת
אלמנות צה"ל מוחות על אפליה
צילום: עטא עוויסאת
צילום: שלום בר טל
הדודות של "האגודה למען החייל"
צילום: שלום בר טל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים