שתף קטע נבחר

"בעיני הסוכנות, דם הסטודנטים ב'פתוחה' שווה פחות"

סטודנטים מהאוניברסיטה הפתוחה ששירתו במילואים במלחמת לבנון, התפלאו לגלות כי הסוכנות היהודית - אותה סוכנות שהזמינה אותם לקבל מלגות מטעמה - נסוגה מההצעה. מהסוכנות נמסר: "מהות ואופי הלימודים באוניברסיטה הפתוחה שונה מבאוניברסיטאות הרגילות"

"במה שונה הדם של חייל מילואים שלומד באוניברסיטה הפתוחה, מדם של חייל מילואים שלומד באוניברסיטת תל אביב"? כך תוהה גלעד מלכין, סטודנט באוניברסיטה הפתוחה, שהופתע לגלות כי לא יוכל לקבל מלגת לימודים, למרות ההצעות של הסוכנות היהודית לסייע לסטודנטים שלחמו בלבנון.

 

הסוכנות היהודית הודיעה על חלוקת מלגות למילואימניקים שלומדים במוסדות להשכלה גבוהה, ומוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה, עם סיום המלחמה. מלכין, ששירת במילואים במלחמת לבנון, סיפר: "לחמנו כמו כולם במלחמה בלבנון, והתבשרנו כמו כולם על הקמפיין של הסוכנות היהודית. מאחר שעמדתי בכל הקריטריונים שהם הציגו, שלחתי את הטפסים", ואכן, יום למחרת התקשרו אליו ואישרו את קבלתם.

 

לדבריו, "בחול המועד התברר לי מחברים שהם קיבלו הודעת טקסט מהסוכנות שמאשרת כי הם קיבלו את כל הטפסים, ושבקרוב הם יקבלו את התשלום הכספי". לאחר מספר ימים, משלא קיבל כל הודעה, החליט מלכין להתקשר לסוכנות ולברר מדוע אין הוא מקבל את ההודעה הטלפונית המיוחלת. לתדהמתו, התגובה שקיבל היתה: "התקבלה החלטה שכל מי שלומד באוניברסיטה הפתוחה לא זכאי לקבל את המלגה". עוד הוסיפה הנציגה ואמרה, כי "הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה לא לומדים מספר שעות רב כמו סטודנטים של אוניברסיטת תל אביב, וגם אין מה להשוות את הלימודים באוניברסיטה הפתוחה ללימודים באוניברסיטת תל אביב. הלימודים באוניברסיטה הפתוחה קלים יותר".

 

לדברי מלכין, "הם שוכחים שאנחנו הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה היינו 28 יום במלחמה, במהלך כל חודש אוגוסט, שזה חודש של עבודה. עלות של קורס באוניברסיטה הפתוחה הוא קרוב ל-2,000 שקל. אנחנו עושים בממוצע שישה קורסים בשנה. בחישוב זריז ניתן לראות כי שכר הלימוד השנתי שלנו הוא כ-12,000 שקל, שאינו שונה בהרבה מאוניברסיטאות אחרות".

 

הסוכנות מיקדה הסיוע לאוכלוסיות הנזקקות

בתגובה מסר דובר הסוכנות היהודית, ירדן ותיקאי: "בכל הפרסומים הודגש שהסיוע יינתן ללומדים בתוכנית לימודים מלאה. מהות ואופי הלימודים באוניברסיטה הפתוחה שונה; הן עקב חלקיות לימודיהם של הסטודנטים והן כיוון שמרביתם עובדים במקביל ללימודיהם. לפיכך, מיקדה הסוכנות היהודית את הסיוע באוכלוסיות הזקוקות ביותר לעזרה".

 

אולם, ממסמך ששלח מלכין עולה כי בטופס המקוון שהנפיקה הסוכנות, ניתן היה לסמן את האופציה "האוניברסיטה הפתוחה" כמוסד לימודי שזכאי למלגה. כמו כן, הדברים של דובר הסוכנות אינם מתיישבים עם כך שדיקן הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה, ד"ר חיים סעדון, שלח לסטודנטים הודעת דואר אלקטרוני שמעודדת אותם לשלוח את בקשתם למלגה.

 

דוברת האוניברסיטה הפתוחה, עליזה אלרהנד, מסרה בתגובה: "הנהלת האוניברסיטה הפתוחה מבינה שהסוכנות היהודית שוקלת מחדש את קביעתה באשר למלגות לסטודנטים שלומדים במוסד. אם התייחסותה נשארת בעינה, האוניברסיטה הפתוחה תראה בכך הפלייה חמורה ובוטה. סטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה, שהם חיילי מילואים ששרתו במלחמה וסיכנו את חייהם למען האומה, המבקשים לאחר מכן מלגות ככל הסטודנטים במדינה, זכאים לאותו יחס שזוכים לו סטודנטים של האוניברסיטאות האחרות. ההבחנה שהסוכנות היהודית עושה בין סטודנטים על בסיס שיטת הלימוד פסולה ולא עניינית. שלושה סטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה מסרו את נפשם למען המדינה ונהרגו במלחמה האחרונה. תקוות האוניברסיטה הפתוחה היא שהסוכנות תתקן את הטעות ותתייחס לכל הסטודנטים באופן שווה".

 

איתי שונשיין, יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, מסר בתגובה: "סטודנט שלומד באוניברסיטה הפתוחה הוא סטודנט לכל דבר ועניין במדינת ישראל. נכון שבמרבית המקרים מדובר בלמידה ארוכה יותר לתואר, אך סטודנטים אלה אינם נבדלים בדבר, גם הם משרתים במילואים, והגנו על המדינה בתקופת המלחמה, והם חלק ממערכת הסטודנטים, כמו גם חברים במועצה להשכלה גבוהה". שונשיין הוסיף כי יפנה בהקדם לסוכנות היהודית ויפעל לשינוי ההפליה.  

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן זליקוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
"סיכנו חיים כמו השאר" (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: מתוך האתר
האוניברסיטה הפתוחה
צילום: מתוך האתר
מומלצים