שתף קטע נבחר

הצעת חוק: בעלי עסקים יאכפו חוק העישון

הצעה לתיקון החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים תאפשר לתבוע ביתר קלות בעלי עסקים שלא אכפו את האיסור. כיום אחראי בעל העסק להצבת שילוט בלבד. יוזמי ההצעה מחייבים גם העלאת הקנס על המעשנים עצמם והפעלת פקחים עירוניים שיסייעו לבעלי העסקים

לא עוד עישון פאסיבי: בעלי עסקים שהיו אחראים עד היום להצבת שלט האוסר על עישון במקום, יכלו לפטור עצמם מעונש ומקנס. תיקון לחוק העישון מציע לקבוע אחריות פלילית שתחול על בעל עסק: חובה עליו לנקוט צעדים כדי למנוע עישון במקום, והוא יצטרך לבקש מאדם שיעשן לחדול מכך או לעזוב את המקום. אם ייתקל בסרוב, יהיה עליו להזעיק גם את יחידת הפיקוח העירוני. 

 

עו"ד עמוס האוזנר, מיוזמי החוק, הסביר: "החוק הקיים מטיל אחריות רק לגבי הצבת שלט ולא מעבר לכך". התיקון יחייב את בעל העסק לשלם קנס על עישון בתחומו. לקוח שיתלונן שניזוק בעקבות עישון במקום ציבורי, בניגוד לחוק, יוכל לקבל פיצוי בהתאם לקביעת בית המשפט.   

 

הצעת החוק תוקפת גם את כיסם של המעשנים. לפי ההצעה יועלה גובה הקנס על עישון במקום ציבורי: מעשן ישלם אלף שקל, במקום 310 שקלים כיום. בעל העסק שבתחומו עישנו ישלם 5,000 שקלים במקום 630.

 

חוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים כפי שהוא מוכר היום, הוא למעשה חוק "חסר שיניים" שלא נאכף בחלק גדול מהמקרים. בדברי ההסבר לחוק מצויין כי במצב הקיים כיום אין לבעלי עסקים תמריץ אמיתי לפעול נגד עישון. ובנוסף, הרשויות המקומיות אינן פועלות לאכיפת החוק.

 

ההצעה נולדה בעקבות פסק דין של בית המשפט העליון שקבע שמסעדה תשלם אלף שקלים לסועדת אירית שמש, שהיתה אז בהיריון ולמרות בקשותיה ופניותיה נמשך העישון בתוך המסעדה.

 

 

יוזם הצעת החוק, ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) סיפר שהצעת החוק נולדה בעקבות פניות מצד הציבור. "אזרחים פנו אלי בתלונות שאין אכיפה נגד עישון ולילדיהם נגרם נזק בריאותי. בנוסף, בהחלטה שנתן בית המשפט העליון צויין שאין אכיפה ושמדובר בעניין שעל המחוקק לעסוק בו". לדברי ארדן, החוק גם יקבע חובה על הרשויות המקומיות להעסיק פקחים לצורך אכיפת החוק נגד עישון במקומות ציבוריים. ביום ראשון תובא הצעת החוק בפני וועדת שרים לחקיקה. 

 

לדברי עו"ד האוזנר, "הייחודיות של החוק היא שהאזרח לא יצטרך להוכיח שנגרם לו נזק מהעישון. העישון גורם לנזק מצטבר, שיכול להתגלות רק עוד 20 או 30 שנה". עם זאת האזרח יצטרך להוכיח שבילה באותו עסק. "המשמעות היא שברגע שבעל עסק לא עמד בחובתו לדאוג שלא יעשנו בעסק שלו, הוא יהיה האחראי לכך. בדיוק כפי שהוא נושא למשל באחריות בנושא הבטיחות".

  

אזרח שיחליט לפנות לבית המשפט בטענה שנפגע מעישון כפוי, כיוון שבעל העסק לא נקט בצעדים למנוע זאת, יוכל לקבל פיצוי שמוגבל בהצעת החוק לסכום שבין 1,000-3,000 שקלים.

 

חקיקה דומה קיימת גם במדינות כמו ארה"ב, בריטניה ואירלנד. יוזמי התיקון סבורים, כי "חשיפת בעל העסק לתביעת נזיקין אזרחית תהווה גורם הרתעה משמעותי ביותר ותסייע לקידום מטרת החוק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אחראים רק לשילוט (אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: סבסטיאן שיינר
בתי עסק - האחריות על הבעלים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים