שתף קטע נבחר

תיבדק הכשרת כשליש מגני האירועים הלא חוקיים

משרד הפנים יפעל לקידום הליך שיבחן את האפשרות להכשיר בדיעבד כשליש מגני האירועים הפועלים ללא רישיון. בתמורה, תוסר מסדר היום הצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בעניין

משרד הפנים יפעל לקדם הליך בדיקה אם ניתן להכשיר בדיעבד כשליש מגני האירועים שרובם הוקמו ופועלים בארץ ללא רשיון. סיכום בעניין זה הושג בסוף השבוע בכנסת בתמורה להסרת הצעה מסדר היום להקים ועדת חקירה פרלמנטרית של הטיפול הממשלתי בבעיית גני האירועים, שעלתה בדו"ח חריף של מבקר המדינה מהשנה שעברה (ראה מסגרת).

 

יוזם החקירה, ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), אמר ל-ynet כי סיכם עם יו"ר הקואליציה ח"כ אביגדור יצחקי, שהמשרד יזרז את הליך הבדיקה שבה החל לפני כשנתיים הממונה על מחוז המרכז, שוקי אמרני.

 

על הליך זה נמסר בינואר השנה לוועדה לביקורת המדינה, בדיון מעקב אחר יישום דו"ח המבקר. אמרני התייחס רק ל-80 הגנים שפועלים בתחום שיפוטו מתוך יותר מ-200 גני אירועים הקיימים ברחבי הארץ.

 

המבקר קבע כי גני אירועים רבים הוקמו ופועלים בעשור האחרון על שטחים פתוחים שנועדו לשמש "ריאות ירוקות", תוך הפרה בוטה של חוקי התכנון והבניה ורישוי עסקים.

 

לדבריו, הם מהווים סכנה לבריאות ולבטיחות הציבור. המבקר מצא כי רשויות הפיקוח והאכיפה כשלו בתפקידם. הוא תבע את התערבות היועץ המשפטי לממשלה לאחר שצווי סגירה והריסה הוצאו רק נגד קומץ מהגנים ורובם לא בוצעו או הוקפאו בצו בית המשפט.

 

בעלי הגנים טוענים שהליך הבדיקה תקוע וביקשו עזרה מהכנסת. אילטוב עתר במקביל לבג"ץ בעיניינם. הוא טוען שמשרד הפנים לא מבצע החלטה של ועדת הביקורת, ומסתמך על פרוטוקול הדיון. אבל מבדיקת הפרוטוקול לא עולה שהוועדה אכן אימצה את ההליך בהחלטה חד-משמעית, אלא קבעה דיון נוסף כעבור חצי שנה. אלא שגם דיון זה טרם נערך. אליטוב אומר שיעלה מחדש את בקשתו לחקירה פרלמנטרית אם ייכשל בבג"ץ ומשרד הפנים לא יזרז את ההליך.

 

"הכשרה של 35% בדיעבד"

ההליך שיזם הממונה על מחוז המרכז, שהוא גם יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, מבוסס על הערכתו שניתן ליצור בדיעבד "מתכונת שאפשר לחיות אתה מבחינה תכנונית" לגבי 35% מהגנים, אם יגישו תוכניות לאישור הוועדות המקומיות. הוא מסר לוועדת הביקורת כי הנחה ברוח זו את ראשי הוועדות במכתבים ששלח אליהם במחצית 2004.

בנייה חוקית היא תנאי סף למתן רשיון לעסק, אך בינתיים דבר לא זז.

 

אליטוב מסר למליאת הכנסת על הסיכום עם יו"ר הקואליציה, אך לא את הכוונה לזרז את ההליך. שר הפנים רוני בר-און הודה לו על שירד מההצעה להקים ועדת חקירה, אבל גם הוא לא התייחס לסיכום. לעומת זה יצא בהתקפה קשה על מפעילי הגנים הלא-חוקיים. "אני אכשיר את הטרף הזה? אין סיכוי לזה", אמר השר. "העניין הזה צריך להיפסק. שלוש פעמים בשבוע אני צריך לענות למה אני לא אוכף צעדי הריסה וכשאני אוכף, אתה רוצה ועדת חקירה פרלמנטרית". שר השיכון, מאיר שטרית, טען שם כי מדובר ב"שוד קרקעות".

 

שר הפנים התעמת קודם במסדרונות הכנסת, כשנתקל במשלחת של בעלי הגנים, ורק בהתערבות הסדרנים נמנעה תגרת ידים. בעלי הגנים יצאו מפגישה עם אליטוב שבה חזרו על הטענה שהשמיעו בוועדת הביקורת, כי התופעה החלה בעידוד משרד התיירות כתרופה למשבר בחקלאות, ועל דרישתם להתאים את תוכניות המתאר למציאות, ולהפריד בין אישור תוכניות הבנייה לתנאים האחרים של רישוי העסקים.

 

דוברת שר הפנים מסרה כי השר לא יכבד שום סיכום פוליטי אם יהיה על חשבון מדיניון התכנון התקינה.

 

תגובות הארגונים הירוקים

בתגובה אומרת מפלגת הירוקים: "הסדר המוצע הוא כניעה מבישה לבריוניות של עבריינים, במשך שנים עבריינים אלו ניצלו

את הריאות הירוקות של ישראל לעשיית הון עתק".

 

איריס האן, מרכזת תחום תכנון במכון דש"א לשמירת השטחים הפתוחים של החברה להגנת הטבע אומרת בתגובה: "לא ייתכן שבמדינה צפופה כשלנו מתייחסים לעבירות בנייה ללא היתר בסלחנות, ועוד מעניקים לעבריינים פרס ומכשירים את העסקים כלגיטימיים לכל דבר. חמורה מכך היא העובדה שדווקא נבחרי הציבור, האמורים ללחום למען שלטון החוק ולמען הציבור הישראלי כולו, אשר השטחים הפתוחים המיועדים לשימושו והנאתו, נלקחים בכוח הזרוע למען עשיית רווחים לעסקים פרטיים, הם המובילים את המהלך הפסול הזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בר-און. העניין צריך להיפסק
צילום: גיל יוחנן
ח"כ רוברט אילטוב
מומלצים