שתף קטע נבחר

עוד מכה למעשנים והפאבים מתכוננים למלחמת עולם

בעלי פאבים חוששים מהחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה להחמיר את האכיפה על עישון במקומות ציבוריים, שמצטרפת להצעה לסגירת מקומות בילוי ב-2 בבוקר. "הגבלת עישון בברים תהרוס את תרבות הבילוי", הם אומרים. "זו תהיה מלחמת עולם אם יגידו לאנשים לא לעשן בברים"

"אני לא מבין מה המדינה רוצה מאיתנו. אחרי שהועלתה ההצעה לסגור בתי עסק ב-2:00 בלילה, עכשיו רוצים להגביל בהם את העישון. שלא ינסו לחנך אותנו ביום אחד ויעשו דברים צעד צעד. זה עוד יהרוס את תרבות הבילוי". כך אומר רועי זקהיים, מנהל הבר "שסק" בתל אביב בעקבות החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה להחמיר את האכיפה על עישון במקומות ציבוריים. בימים אלה מתגבש לובי של בעלי ברים ברחבי הארץ נגד הצעת החוק של ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), המטילה אחריות על המחזיק במקום ציבורי לפעול לאכיפת איסור העישון במקום.

 

לדברי ח"כ ארדן, עד עתה הקנסות על עישון בציבור חלו רק על המעשן (קנס בגובה של 310 שקלים) ואילו בעל העסק היה מקבל קנס בסך 630 שקלים אם לא היה תולה שלט מתאים. על פי החוק הקיים, אין לבעל העסק חובה למנוע עישון. הצעת החוק שאושרה היום בוועדת השרים נותנת דגש על יישומו של החוק בפועל וכן מפנה את האחריות על בעל העסק.

 

"פנו אלי מאות אמהות שהתלוננו כי בעלי עסק שבהם עישנו העבירו את התלונה למעשן ולא לקחו אחריות", אומר ח"כ ארדן. "המטרה היא ש- 80% מאוכלוסיית הלא מעשנים לא יצטרכו יותר לסבול בגלל חוסר אכיפה. מעתה שר הבריאות, בהתייעצות עם שר הפנים, יקבע כמה פקחים כל רשות מקומית חייבת להעסיק לצורך אכיפה. השאיפה היא בסופו של דבר להשוות את המצב לאירופה וארה"ב".

 

"צריך להבין שאנחנו לא בשלים מספיק להתאים את עצמנו לסטנדרטים שקיימים באנגליה או בארה"ב", אומר זקהיים. "אי אפשר לקפוץ על ההתחלה כל כך גבוה. אני לא יכול לדרוש מהלקוחות שלי להפסיק לעשן סיגריות בבר. הקהל הישראלי הוא קהל מעשן ברובו וההתעקשות הזו תהרוס לו את חווית הבילוי. מה הבעיה לבקש מאיתנו, בעלי העסקים, להגדיר אזור עישון כדי ששני הצדדים יוכלו ליהנות?

 

"האמת היא ששמעתי שיש כוונה למנוע עישון במקומות ציבוריים אבל לא ידעתי שהחוק הזה קיים ולכן לא אכפנו אותו במקום", אומר תום בנאדו, הבעלים של "המוריסון" בחיפה. "אני אישית לא מעשן והייתי שמח אם אנשים היו נמנעים מעישון. המועדונים לא היו מלאי עשן ולא היינו נאלצים להציב מערכת אוורור כל כך גדולה. אבל מצד שני, הרבה מאד אנשים אומרים שבילוי בלי סיגריה זה לא בילוי".

 

"כאדם פרטי וגם כבעל עסק אני מאחל ליום שזה יקרה. הייתי בניו יורק וראיתי איך זה עובד וזה עובד נהדר ואין שום סיבה שהציבור הישראלי לא ינהג באותה דרך", אומר דוד חדד, הבעלים של הברים "בלאומליך" ו"ארבינקה" בתל אביב. "הפגיעה הכלכלית, אם תהיה כזו, היא לטווח הקצר בלבד. את אותו הדבר אני חושב על חוק הברים – בטווח הקצר זה ישפיע, אבל לטווח הארוך אנשים יתרגלו לצאת מוקדם יותר. אבל כמו שלא אכפו את חוק העישון עד היום, אין לי ספק שעד שחוק הברים ייאכף יעברו הרבה מאד מים בנהר".

 

"גם אני חושב שזה נכון להגביר את האכיפה בנושא", אומר אייל דיין, הבעלים של הבר-מסעדה "המנדיס" בתל אביב. "אם אנשים מתאפקים בטיסות לפעמים 12 שעות, הם יכולים לצאת לעשן בחוץ או להתאפק. מצד שני, כבעל עסק, אני לא מדמיין סיטואציה שבה לקוח קשה מתעקש לעשן ואני נדרש להזמין פקח כדי להעניש אותו – מי שבא לאכול אצלי אני לא אדפוק אותו".

 

יחד עם זאת, דיין סבור כי הגבלת העישון בברים, נוסף לחוק הברים שמתגבש בכנסת ומציע לסגור בתי עסק בשעה 2:00, תפגע קשות בתרבות הבילוי. "זו תהיה מלחמת עולם אם יגידו לאנשים לא לעשן בברים . אם גם יגבילו עישון וגם יסגרו את הברים ב-2:00 הצעירים ייצאו לרחובות ויהיה אפשר להיפטר מהסלוגן "עיר ללא הפסקה".

 

חדד חושב אחרת. "בעלי עסקים בעולם מצאו אלפי פתרונות לכך ואנשים מתרגלים לצאת החוצה כדי לצאת לעשן. רוצה דוגמא מקורית? אני מכיר ברים בניו יורק ששכרו לימוזינה מפוארת שהפכה לחדר המעשנים של המקום. לכן, גם אם בהתחלה מבלים יפחיתו בשתייה בגלל שלא יוכלו לעשן, הם יחזרו מהר מאד לבלות כרגיל. הכול עניין של הרגל".

  

ח"כ ארדן אמר בתגובה כי הוא מוכן בהמשך החקיקה לשקול מסלול כפי שמתקיים בארה"ב, לפיו בעל עסק יוכל לקבל אישור ולהפוך בהגדרה לעסק מעשן. "כך לפחות אזרחים יידעו היכן מעשנים והיכן לא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי קנטור
ארדן. "עסק מעשן"
צילום: קובי קנטור
צילום: ויז'ואל/פוטוס
"שלא ינסו לחנך אותנו ביום אחד"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים