שתף קטע נבחר

כשהתותחים לא רק רועמים

"במהלך עשרות השנים בהן מתמודד צה"ל עם ירי תלול מסלול מלבנון ומעזה, הוכח מעל לכל ספק: ירי תותחים הוא האמצעי הכי פחות יעיל למניעת שיגורי רקטות ומרגמות. לעומת זאת, הוא המועד ביותר לפגיעה באזרחים חפים מפשע". רון בן ישי לא מופתע מהתקלה הבוקר בבית חנון

הנסיבות עדיין לא ברורות. תחקיר ראשוני בצה"ל מראה כי הירי הארטילרי המונע בוצע הבוקר (ד') נגד שתי מטרות. האחת במרחק של כקילומטר מהבית שנפגע והשניה במרחק של כמה מאות מטרים ממנו. 12 פגזים נורו, מקום פגיעתם של שניים בלבד אינו ידוע במדוייק. יעברו ימים עד שתתברר התמונה לאשורה ואין להוציא מכלל אפשרות שהאסון הוא תוצאה של 'תאונת עבודה' של גורמי טרור פלסטינים.

 

 

אבל העובדות הללו כמעט שאינן משנות את התמונה הקשה הכוללת, שכבר הולכת ומתקבעת בדעת הקהל הפלסטינית והעולמית המאשימה את צה"ל בטבח. זה לא צריך להפתיע איש. במהלך עשרות השנים בהן מתמודד צה"ל עם ירי תלול מסלול מלבנון ומעזה, הוכח דבר אחד מעל לכל ספק: ירי ארטילרי (מתותחים) הוא האמצעי הכי פחות יעיל למניעת שיגורי רקטות והפגזה ממרגמות. לעומת זאת, הוא הכי מועד לפגיעה באזרחים חפים מפשע. יתרה מזאת, הפגזות-מנע ארטילריות שהחטיאו הן שסיבכו את ישראל בזירה הבין לאומית יותר מכל אמצעי אחר שהפעיל צה"ל. הן גרמו לא אחת לכך שמדינת ישראל וצה"ל נאלצו – בלחץ הקהילייה הבין לאומית – להפסיק מבצעים ופעולות שהיו חיוניים לסיכול טרור.


מראות ההרס הבוקר בבית חנון  (צילום: איי אף פי) 

 

אין טעם למנות את כל רשימת המקרים הללו. היא ארוכה וקודרת. די להזכיר את הפגזת כפר כנא במסגרת מבצע"ענבי זעם" ב-95 שבה נהרגו יותר ממאה אזרחים לבנוניים חפים מפשע ובעקבותיה נאלצה ישראל להפסיק את הפעילות נגד משגרי הקטיושות, לקבל את תנאי הפסקת האש של חיזבאללה ולהסביר את מעשיה לוועדת חקירה של האו"ם. מקרה נוסף הוא של בני המשפחה העזתית שנהרגו על חוף הים לפני כמה חודשים. למרות שהפגיעה כנראה לא נגרמה ישירות מהפגזה צה"לית אלא ממטען פלסטיני או נפל-פגז שהיו טמונים בחול – דעת הקהל העולמית האשימה את ישראל בהרג ברברי של אזרחים תמימים.

 

הבעיה: פגזים מכסים שטח, לא פוגעים נקודתית

הסיבה לכל אלו היא שהפגזה ארטילרית בקרבת שטחים בנויים אזרחיים, מדויקת וזהירה ככל שתהיה, עם מרווחי ביטחון גדולים, תמיד תהיה מועדת לטעויות. חלק מהטעויות נובע מהיעדר קשר עין, בזמן הירי, בין המטרה לקנים היורים; טעויות רבות אחרות נגרמות מהפיזור הטבעי של הפגזים. ארטילריה היא מערכת נשק המיועדת 'לכסות' שטח ולא לפגוע במטרות נקודה, בעיקר כשהיא מופעלת במשימת 'ירי מונע' אל שטחים ולא אל מטרה מוגדרת. סיבה שכיחה נוספת למקרים טראגיים של פגיעה בחפים מפשע הן טעויות בחישוב נקודת הפגיעה וכשלים טכניים בתחמושת ובמטענים ההודפים, הגורמות לפגזים לפגוע 'רחוק' או 'קצר' מכפי שכוונו. גם נפלי פגזים שלא התפוצצו מאיימים על אוכלוסייה לא-לוחמת לא פחות מהפגזים שכוונו כשורה והתפוצצו.

 

ירי טנקים בכינון ישיר מדוייק יותר מירי ארטילרי, אבל גם הוא מסוכן כשמפעילים אותו בשטחים מיושבים כיוון שהוא מועד להחטאות וטעויות בזיהוי המטרה, בעיקר בשעות החשיכה. עובדות אלו ידועות היטב בצה"ל במיוחד אחרי מלחמת לבנון האחרונה, בה נורו כ-130 אלף פגזי ארטילריה. כעת ברור שיעילות הירי הזה נגד לוחמי החיזבאללה הייתה שולית והמחיר הכלכלי היה אסטרונומי והגיע למליוני דולרים. עוד לפני מלחמת לבנון הוכח כי הירי הארטילרי לא הצליח למנוע או אפילו למזער את שיגורי הקסאמים מרצועת עזה. זו הסיבה שפיקוד הדרום החליט לאחרונה, בהמלצת מפקד אוגדת עזה צ'יקו תמיר, להפסיק או לפחות להגביל מאד את השימוש בירי ארטילרי מונע.

 

הצרה היא שהכרה זו במגבלות ובסכנות ירי כזה לא יושמה וכך קיבלנו הוכחה מצמררת נוספת לתועלת המפוקפקת ולסיכון המיותר של פגיעה באזרחים תמימים, הכרוך בירי ארטילרי בקרבת אזורים מיושבים. ישראל תצטרך להתמודד עם תוצאות האסון לא רק במישור המוסרי אלא גם עם הנזק שייגרם למעמדה בזירה הבין לאומית. צריך להכיר גם בעובדה שכל אסון כזה מגביר את המוטיבציה של אירגוני הטרור הפלשתינים להמשיך בירי הקסאמים ובפיגועי הטרור ואת הלגיטימציה שהם מקבלים מהרחוב הפלסטיני.


צה"ל מפגיז. המסקנה: להפסיק את הירי הארטילרי (צילום: רויטרס)

 

אז מדוע, בכל זאת, ממשיך צה"ל בשימוש באמצעי זה? נראה שהתשובה נעוצה בתסכול של מפקדי צה"ל נוכח העובדה שגם מבצעים צבאיים הנחשבים למוצלחים אינם מפסיקים או מפחיתים במידה ניכרת את ירי הקסאמים. מבצעים אלה, כמו "ענני סתיו" בבית חנון שהסתיים אתמול ו"חומת מגן" בגדה בשעתו, אמורים ליצור תשתית מודיעינית שתביא לתוצאות בטווח הארוך. אבל בינתיים סופגים צה"ל והדרג המדיני ביקורת בתקשורת ומצד תושבי שדרות ואשקלון. הלחץ המופעל על המפקדים בשטח כתוצאה משיגורי הקסאם הנמשכים והתיסכול הנובע ממנו, גורם להם להתעלם משיקוליהם המקצועיים ולאבד את הזהירות.

 

הנסיון מוכיח שאפילו אם יתברר בסופו של דבר שהאזרחים שנהרגו היום בבית חנון נפגעו מ'תאונת עבודה' במחסן תחמושת של חמאס בעיירה, ימשיכו הפלסטינים והקהילייה הבין לאומית להאשים את ישראל. לכן, המסקנה המתחייבת היא שצה"ל חייב להפסיק כליל את הירי הארטילרי המונע. הוויתור על אמצעי זה לא ישנה בצורה מהותית את תוצאות הלחימה בקסאמים ולעומת זאת ימנע נזקים פיזיים ותודעתיים חמורים בקרב פלסטינים חפים מפשע ונזק מדיני למדינת ישראל, שיגביל את יכולתה לפעול נגד הטרור תלול המסלול.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
תוצאות פגיעת הפגז בבית חנון, היום
צילום: איי אף פי
מומלצים