שתף קטע נבחר
 

בנקים גדולים נכנסים לעסקי המיקרו-קרדיט

כשזוכה פרס נובל לשלום, מוחמד יונוס, הציע לראשונה את רעיון ההלוואות לעניים, הבנקאים צחקו. היום הם עומדים בתור כדי לשרת את "חסרי הבנק", וענקי בנקאות גלובלים כמו סיטיגרופ מצטרפים ליוזמות מיקרו-פיננסים ברחבי העולם

בנקים גדולים הולכים בעקבותיו של זוכה פרס נובל לשלום, מוחצד יונס הכלכלן הבנגלדשי, ומעניקים הלוואות לעניים. הבנקים הבינלאומיים הגדולים נמנעו באופן מסורתי מלשרת את האנשים העניים בעולם, אך ענקי הבנקאות מתעוררים בתקופה האחרונה לפוטנציאל של השוק העצום הזה.

 

רוברט אניבל, למשל, המנהל הגלובלי של עסקי המיקרו-פיננסים של סיטיגרופ, אומר כי "זה קשור להרחבת הגישה לשירותים פיננסיים לכל שכבות האוכלוסייה. יש מאות מיליוני בני אדם פעילים כלכלית שאין להם גישה לשירותי בנק בסיסיים".

 

השבוע נפתחה בקנדה הפסגה הגלובלית למיקרו-קרדיט, בהשתתפותו של יונס, שזכה בפרס הנובל על תרומתו למאבק בעוני במדינת הולדתו בנגלדש, באמצעות הענקת הלוואות קטנות, הנקראת "מיקרו-קרדיט", לאנשים כדי לאפשר להם להקים או להרחיב עסקים קטנים.

 

בספרו, "הבנקאי לעניים", נזכר יונוס כיצד לעגו לו הבנקאים בבנגלדש כשהציע את הרעיון לראשונה. בשל ההתנגדות שבה נתקל, פתח יונוס ב-1983 בנק משלו, בנק גראמין, שהעניק עד כה הלוואות קטנות לכ-6.6 מיליון אנשים, בעיקר נשים, בלי לדרוש ערבויות. שיעור החזרי ההלוואות עומד על כמעט 99% - הבנק הלווה עד היום כ-5.7 מיליארד דולר, מהם הוחזרו 5.1 מיליארד דולר.

 

הבנקאים הפסיקו לצחוק, ובמקום זה הם עומדים היום בתור כדי לשרת את "חסרי הבנק", בתקווה שהעני של היום יהפוך ללקוח הגדול של מחר. בפסגה התקיים פנל בהשתתפות בנקאים מדוייטשה בנק, סיטיגרופ ו-ING, ומנכ"ל בנקו אסטאדו צ'ילה, שדן באופן הפעולה של בנקים מסחריים בתחום המיקרו-פיננסים.

 

סיטיגרופ מצטרף ליוזמות מיקרו-פיננסים בבנגלדש, הודו, אינדונזיה, מקסיקו, פרו ורומניה. החטיבה המקסיקנית של הבנק הגלובלי גייסה לאחרונה יותר מ-70 מיליון דולר עבור קומפארטאמוס, המלווה הגדול ביותר באמריקה הלטינית בתחום המיקרו-פיננסים. בנוסף, משיק סיטיגרופ תוכנית חיסכון חדשה למיקרו-חסכונות בהודו.

 

"יש להם היסטורית החזרים טובה. זהו חלק מהאוכלוסייה שהמגזר הפיננסי צריך לשרת. הכללה פיננסית היא דבר הגיוני", אומר אניבל מסיטיגרופ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מוחמד יונס, חתן פרס נובל לשלום
צילום: איי אף פי
מומלצים