שתף קטע נבחר

"נסראללה מחולל הפיכה בלבנון"

המופתי של הר-הלבנון טוען כי ההתרחשויות הפוליטיות במדינה מהוות מלחמה בין אסכולות באסלאם. לדבריו, "כולם עוד יגלו כי איראן מנסה להתערב בזירה הערבית כולה". מנהיג הדרוזים ג'ונבלאט: לעולם לא ניכנע לחיזבאללה

"זוהי הפיכה, זוהי מלחמה בין אסכולות דת ומלחמה בין עדות", הצהיר המופתי של הר הלבנון, השייח ד"ר מוחמד עלי אל-ג'וזו. המתח בלבנון סביב המשבר הפוליטי ממשיך לגאות, ונראה כי כבר יש מי שמצביע על נסראללה כעל מי שמנסה לחולל הפיכה בפועל בלבנון.

 

"כיצד ניתן לפרש את השוד הפוליטי שאליו פנו השרים הפורשים מהממשלה? מדוע רוצה המיעוט לכפות את עצמו בכוח על הרוב? מדוע אותו מיעוט רוצה לשבש את תפקודו של הרוב? מי עומד מאחורי התוכניות העדתיות שמוצגות כלאומיות, בשעה שהן הופכות את השולחן בפני כולם ופועלות כדי לעורר בלבול וכאוס במדינה?", שאל השייח, כשהכתובת להאשמותיו מרחפת באוויר.

 

אל-ג'וזו הוסיף: "לא נוכל לקבל בשום צורה שעדה אחת מעדותיה של לבנון תשלוט לבד. השרים שהתפטרו נושאים אופי עדתי המהווה תופעה חמורה מאוד. האם ניתן לתרגם את מה שדיבר עליו נסראללה בכך שבאפשרותו לחולל הפיכה במדינה"? לדבריו, "כולם עוד יגלו כי איראן מנסה להתערב בזירה הערבית כולה. מדוע חלקם רוצים לגרור אותנו למלחמת אחים עיוורת בהתאם לתוכנית העדתית שלהם?", תהה.  

 

חיזבאללה: ללכת לבחירות ולהקים ממשלה חדשה 

במקביל, בחיזבאללה ממשיכים לשמור את הקלפים קרוב לחזה בנוגע לשלב הבא בלבנון. ראש סיעת חיזבאללה בפרלמנט, מוחמד רעד, אמר לתחנת הרדיו של הארגון, "נור", כי בכוונת האופוזיציה לנקוט צעדים מפתיעים, בדיוק כפי שהפתיעה בעצם התפטרות השרים. "כל דבר נמצא על השולחן, והפעילות העממית תבוא בזמן ובמקום שיגשים את המטרה המיוחלת".  

 

חברו לסיעה, שר העבודה הלבנוני המתפטר מטעם חיזבאללה, טראד חמאדה, אמר כי יציאה לרחוב של תומכי חיזבאללה "אינה קרובה". בראיון

 שהעניק ליומון הבינערבי "א-שרק אל-אווסט" אמר חמאדה כי תנועתו נתנה לסיעת הרוב השלטת בפרלמנט ובממשלה הזדמנות לבחון מחדש את עמדותיה בטרם תחליט על הצעד הבא. חמאדה אף הביע תמיהה כיצד זה ממשלת לבנון, ממנה התפטרו שישה שרים מתנהגת "כאילו דבר לא קרה. הם אינם חושבים על התוצאות ולא על הפיתרון למשבר הגדול הזה", אמר. 

 

ואילו בראיון שהעניק ל"ניו-יורק טיימס" אמר חמאדה כי חיזבאללה לוטש עיניים לעבר משרת הנשיא בלבנון - משרה השמורה מכוח הסכמי טאא'ף (1990) לנוצרי-מארוני בלבד. "אם הם (המחנה האנטי-סורי המהווה את סיעת הרוב בפרלמנט - ר.נ.) רוצים לשלוט בלי השרים השיעים, כי אז דבר אינו מונע מהשיעים לפעול כדי להשיג את הנשיאות בעתיד", אמר והוסיף: "הם מזלזלים בעתיד של המדינה". 

 

העיתון הוסיף וציטט בכיר אחר בחיזבאללה, בילאל נעים, שפועל בתחום השיקום בתנועה, ולדבריו: "אנחנו יכולים לחולל הפיכה בלבנון ולהשתלט עליה, אולם איננו רוצים בכך".

 

המנהיג הרוחני של חיזבאללה, השייח מוחמד חוסיין פדלאללה, המשיך במגמה בה נוקטת התנועה, הטיל ספק בלגיטימיות של הממשלה, וקרא לקיים בחירות חדשות, כפי שעשה נסראללה לאחרונה. "לקבוצה השלטת הנוכחית בראשותו של סניורה אין תוקף חוקתי אלא תוקף פוליטי. כל החלטותיה מחייבות אותה בלבד. לכן, המוצא מהמשבר הזה הוא לכונן ממשלה חדשה בהתאם לבחירות מוקדמות לפרלמנט על בסיס חוק בחירות צודק". זאת, כשמאחורי ניסוחים אלה מסתתרת התביעה לייצוג גדול יותר של השיעים בפרלמנט ובממשלה.  

 

בתוך כל זאת החליט נשיא לבנון הפרו-סורי, אמיל לחוד, לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ וטען בפני מזכ"ל האו"ם, כי ההחלטה שהתקבלה בישיבת הממשלה האחרונה בדבר הקמת בית משפט בינלאומי לשפיטת החשודים בהתנקשות ברפיק אל-חרירי אינה מחייבת את ארצו. באיגרת ששלח למזכ"ל האו"ם טען לחוד: "ההחלטה אינה מחייבת את לבנון לחלוטין משום שהיא לא זכתה לאישורו של נשיא לבנון, ומשום שההחלטה התקבלה על ידי רשות שלטונית המנוגדת לעקרונות החוקה והסכמי טאא'ף", הוא ציין. הנשיא הזהיר במכתבו מפני "פילוגים מסוכנים בלבנון".  

 

ג'ונבלאט: לא ניכנע לחיזבאללה

ומה בדבר סיעת הרוב בפרלמנט ובממשלה? לאחר שלל החבטות והאיומים שספגה מצד חיזבאללה, נראה אותו גוש אנטי-סורי נחוש ומתבצר בעמדתו. ביטא זאת היטב מנהיג הדרוזים בלבנון, וליד ג'ונבלאט, שאמר אתמול בראיון ל"רויטרס" שאין בכוונתם להיכנע לדרישות חיזבאללה. "יש להם את הנשיא שעומד לצידם לחלוטין. יש להם את הברית עם האיראנים והסורים על חשבון עצמאותה של לבנון. יש להם כלי נשק ואף אחד לא מדבר על כך. ומעל לכל זאת אתם רוצים מאתנו שנתפטר וניכנע באופן מוחלט. אנחנו לעולם לא ניכנע!", הוא אמר. 

 

ג'ונבלאט אף לא נרתע מ"הליכה לרחוב", קרי הוצאת המונים מול אלה של חיזבאללה ואמר: "אנו נישאר שקטים, אולם אם נידרש להפגין – נפגין הפגנות לא אלימות", הוא אמר והוסיף "מוטב להתרחק מהרחוב". "איש בלבנון לא יכול לכפות את רצונו בכוח בשעה שמסייע לו כוח זר. לכן על נסראללה לחשוב פעמיים, וזאת מבלי להתייחס לכוח האיראני ולשאיפות הסוריות", הוא סיכם. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ג'ונבלאט. לא ניכנע
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
נסראללה. שוד פוליטי?
צילום: איי פי
מומלצים