שתף קטע נבחר

נפאל: המורדים והממשלה חתמו על הסכם שלום

לאחר מאבק עיקש במשך עשור שנים, וכמעט 13 אלף קורבנות, חתמו המורדים והממשלה הזמנית על הסכם שלום. המורדים יניחו את נשקם ויתחייבו להשאיר את צבאם בבסיסים. בתמורה הם יחברו לאנשי האופוזיציה האנטי-מלוכנים, ויצטרפו לפרלמנט ולממשלה הזמנית

המורדים המאואיסטים בנפאל והממשלה הזמנית חתמו היום (ג') על הסכם שלום היסטורי שאמור לשם קץ למאבק אלים ועקוב מדם שגבה לפחות 12 אלף קורבנות בעשור האחרון.

 

מאות פוליטיקאים, דיפלומטים ועיתונאים הריעו בעת שמנהיג המורדים, פראצ'אנדה - שפירוש שמו "האכזר" - וראש הממשלה גיריג'ה פרשאד קואירלה חתמו על ההסכם שמכניס את המורדים באופן רשמי לתוך המערכת הפוליטית הממוסדת.


יניחו את נשקם ויישארו בבסיס. המורדים המאואיסטים (צילום: רויטרס)

 

מאז שנת 1996 נאבקו המורדים המאואיסטים בצבא על מנת להפיל את השלטון ולכונן בנפאל משטר קומוניסטי. על פי ההסכם, המורדים יתחייבו כעת להפסיק את "המאבק העממי" שלהם, להצטרף לפרלמנט ולממשלה הזמנית. עליהם גם להתחייב לאפשר לאו"ם לפקח על נשקם ועל הצבא שלהם, ששולט בחלקים נרחבים של האזור הכפרי בממלכה. על פי ההסכם, צבא המורדים יתחייב להישאר בבסיסיו ולאפסן את נשקו באתרים שנמצאים תחת פיקוח האו"ם.

 

לאחר עשור שנים של מאבק נחוש ועיקש, שיתפו באפריל המורדים וגורמי האופוזיציה פעולה, כשארגנו יחדיו הפגנות ענק שאילצו את המלך גיאננדרה להשיב את הסמכות לפרלמנט ולחדול משליטה ישירה על המערכת הפוליטית. לאחר שהמלך נכנע, החזיר את הסמכות לפרלמנט ולממשלה זמנית, החלו המורדים ואנשי האופוזיציה שמונו להרכיב את הממשלה הזמנית, בשיחות שלום שנמשכו כחצי שנה.

 

הסכם השלום מערפל את עתיד מעמדו של המלך, שניצב כעת מול חזית רפובליקנית גדולה ואחידה שהבטיחה להמשיך במאבקה - בדרכי שלום - עד שיודח המשטר המלוכני ששולט במדינה זה 240 שנה. ועם זאת, כמה מהמפלגות בקואליציה כבר הודיעו כי הן מעדיפות שלמלך, שהינדים מאמינים רואים בו דמות דתית, יישאר תפקיד סמלי וטקסי בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מנהיג המורדים פראצ'אנדה - "האכזר"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ראש הממשלה קואירלה והמלך גיאננדרה (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים