שתף קטע נבחר

דו"ח: באירופה העלימו עין מפעילות ה-CIA

ועדת חקירה מטעם האיחוד האירופי קובעת כי בריטניה, איטליה, גרמניה ומדינות נוספות היו מודעות לקיומם של בתי כלא שהפעיל שירות ביון האמריקני באירופה ולטיסות סודיות להעברת חשודים בטרור שביצע. הדו"ח תוקף גם את הממונה על מדיניות החוץ באיחוד, חוויאר סולנה, וקובע כי "הזניח והתעלם מהפרשה"

ממשלות בריטניה, פולין, איטליה, גרמניה, שוודיה, אוסטריה, אירלנד, ספרד, פורטוגל, יוון וקפריסין היו מודעות לקיומם של בתי כלא סודיים שהפעילה סוכנות הביון האמריקנית ה-CIA באירופה. כך עולה מדו"ח שפרסמה אמש (יום ג') ועדת חקירה מיוחדת מטעם האיחוד האירופי.

 

על פי הדו"ח, ביצע ה-CIA לפחות 1,245 טיסות באירופה במהלכן הועברו חשודים בטרור ממתקני כליאה סודיים שהפעילה הסוכנות ביבשת לארצות הברית או יעדים אחרים. חטיפת החשודים והעברתם בוצעה, על פי הדו"ח, תוך העלמת עין של הממשלות המקומיות ובהפרה של אמנת זכויות האדם עליה חתומות מדינות האיחוד.

 

בנוסף, תוקף הדו"ח את הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולנה, ואת האחראי על המאבק בטרור, חייס דה פריס, וקובע כי על בסיס עדותם של השניים בפני הוועדה, ניתן לקבוע ש"הזניחו את הפרשה והתעלמו ממנה".

 

עוד קוראת הוועדה לממשלות של המדינות השונות לחקור אם שירותי הביטחון שלהן ידעו והיו מעורבים בפרשה, ואם כתוצאה מכך הופרו תקנות האיחוד האירופי לזכויות אדם.

 

הוועדה מסרה כי היא מסתמכת בקביעותיה בדו"ח על כמה מקורות ומסמכים סודיים שונים. בין היתר, הסתמכה הוועדה על קלטת בה תועד דיון שהתקיים בדצמבר 2005 בין שרי החוץ האירופים ונציגי נאט"ו ובו השתתפה גם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. "מן המסמך הזה ברור לנו שכמה מדינות ידעו על הטיסות הסודיות ועל העברת העצירים", נכתב בדו"ח.

 

התגובות לדו"ח לא איחרו לבוא. הנציב לענייני פנים ומשפט באיחוד האירופי, פרנקו פרטיני, אמר כי אם יימצא שממשלות אירופיות ידעו על פעולות ה-CIA בשטחן והעלימו עין, הן עלולות לעמוד למשפט על הפרת החוקה האירופית.

 

סגנית יו"ר הוועדה, חברת הפרלמנט הבריטית שרה לודפורד, אמרה כי "אם האיחוד האירופי שואף להיות קהילה השומרת על זכויות אדם באופן שיש לו משמעות, עליו להגיב בתקיפות לעובדה שה-CIA חטף, כלא והוביל באופן לא חוקי חשודים בטרור ברחבי אירופה תוך התכחשות הממשלות המקומיות לכך".

 

עד כה לא הודתה אף ממשלה אירופית כי ידעה על פעולות שמבצע ארגון הביון האמריקני על אדמתן או במרחבן האווירי. מדינות אחדות אפילו פתחו בהליכים משפטיים נגד סוכני ביון אמריקנים בטענה שהפרו את ריבונותן.

 

על פי הדיווחים, נמלי תעופה בסקוטלנד שימשו תחנת מעבר מרכזית של העצירים. משרד ההגנה הבריטי מסר כי לא ידוע לו על שימוש חריג שביצע ה-CIA בשדות תעופה בבריטניה. "בריטניה מהווה מוקד לתדלוק למטוסים אמריקניים. הרשויות אינן יכולות לבדוק כל מטוס, אלא אם קיים חשד פשע", נמסר בלונדון. גם המשרד לשירותים מיוחדים של פולין פרסם הכחשה לטענות שמועלות בדו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולנה. הזניח והתעלם
צילום: איי פי
מומלצים