שתף קטע נבחר

הערודים הגיעו עם שחר

אוכלוסיית הערודים בישראל מונה פרטים בודדים ונמצאת בסכנת הכחדה עולמית. שני חמורי בר שגדלו בשמורת החי-בר ביטבתה ונקלעו למריבות בקבוצתם, עברו בשבוע שעבר לביתם החדש בספארי ברמת-גן ואף מצאו חבר חדש בדמות גנו שובב

שני ערודים זכרים שחיו בשנים האחרונות בשמורת החי-בר ביטבתה, זכו בשבוע שעבר לבית חדש בספארי ברמת-גן. שני האחים, נולדו בחי-בר, הפרט הצעיר בן שלוש והמבוגר יותר, בן שבע, חיו בעדר המונה זכר נוסף ושלוש נקבות. לאחר שהגיעו לבגרות מינית בגיל שלוש, החלו לפרוץ מאבקי טריטוריה ביניהם לבין אבי המשפחה, שנחשב לזכר המפרה בלהקה. 

 

"בשנים האחרונות נולדו לנו בחי-בר רק זכרים והבעיה העיקרית עם הערודים הזכרים היא שהם מאוד טריטוריאליים. הזכרים חיים בשטחים שהם קובעים לעצמם לבד, ללא כל קשר לנקבה", אמרה ל-ynet ליאת הנסון, ביולוגית בשמורת החי בר ביטבתה. "מאחר והזכר המרביע נידה אותם, אי אפשר היה להשאירם באותה סביבה, אחרת הוא היה הורג אותם. נאלצנו להפריד כוחות ולשכן כל אחד מהערודים בפינה משלו בת שטח של כשני דונם לערך. לא רצינו שהמאבקים על הטריטוריה ועל הנקבות יסתיימו במוות".

 

 


הזכרים שומרים בקנאות על תחומי המחיה שלהם (צילום: טיבור יגר)

 

בספארי ברמת גן, שמחו על הדיירים הנדירים מהדרום. "במשך שנים ניסינו להירתם לפרויקט הערודים במטרה לעזור ולהשיב לטבע מינים נכחדים, להרבות מינים שבסכנת הכחדה, בנוסף לבילוי הקהל. לפני מספר שנים קיבלנו נקבת ערוד מבוגרת, אך לצערנו היא מתה לאחר זמן קצר", מגלה רמי תם, ראש מחלקת חיות אפריקאיות בספארי ברמת גן ומי שלקח חלק בפרוייקט העברת הערודים לספארי. "החי-בר, משיקולים שלהם, אחרי שניסו במשך שנים להרבות את הערודים, חיפשו בית לשני הזכרים. התוכנית המקורית היתה שהערודים היו צריכים לטוס לאיכלוס מחדש בקנדה, אבל משום מה זה התבטל ואנחנו קפצנו על המציאה".

 

העברה תחת הרגעה

 

לפני שהערודים הועברו לאיזור המרכז, יצא צוות הספארי לבדיקה מקדימה בחי-בר על מנת לבחון את התנאים לשינוע בעלי החיים בדרך הבטוחה ביותר. ביום שלישי שעבר, טושטשו שני הערודים באמצעות חומר הרגעה על מנת שלא יחוו מתח פיזי בזמן ההעברה והוכנסו לארגז מיוחד, מאסיבי וחזק, שאמור לעמוד במתקפת בעיטות אפשרית. "היה חשוב לנו להעבירם בשעות קרירות, כדי שלא יסבלו מהחום בזמן הנסיעה. למרות שהערודים רגילים לתנאי המדבר ולחום הכבד, הוחלט להעבירם בשעות הערב המאוחרות", ציין תם. 

 

הערודים צלחו בשלום את הנסיעה הארוכה מאיזור הערבה לרמת-גן ושוחררו למחרת בבוקר, תחת השגחה צמודה של צוות המטפלים. אם בתחילה שקלו המטפלים לשחרר את שני הערודים לשטח קטן שיועד להם, ברגע האחרון שוחררו לשטח גדול יותר בן 40 דונם, והחלו לבדוק את השטח.

 

"למרות שהם היו תחת השפעת חומרי ההרגעה, הם רצו בפראות, כל החיות בסביבתם פחדו וכולם החלו לרוץ אחרי כולם. במשך מספר שעות הם בחנו את הטריטוריה החדשה והבינו שאף אחד לא יזיק או מאיים עליהם", מספר תם.

 

 


האחים ערכו בדיקת שטח מדוקדקת בביתם החדש (צילום: טיבור יגר) 

 

"הם אפילו זכו לקבלת פנים יפה מצד גנו צעיר שחי בשטח קרוב, הם רצו אחריו ושיחקו זה עם זה. למחרת בבוקר הם כבר אכלו ברוגע עם כולם בשביל ההאכלה. הערודים גם מסתגלים למזון חדש, בטבע הם ניזונים ממזון די יבש ואצלנו התזונה היא מאוד ירוקה, הרבה צמחיית חורף. אם יתפתחו להם שלשולים, ניאלץ לחרוש את כל השטח ולהגביר את כמות השחת והשיבולת". 

 

ערודים בסכנת הכחדה

 

החשיבות הזואולוגית של הערודים הינה גבוהה במיוחד לאור הציד הנרחב שנערך בהם בטבע, התקרבות האדם לשטחי בר וכתוצאה מכך, צירופים לרשימת המינים בסכנת הכחדה. בטבע נותרו מספר מאות פרטים ואילו בגני החיות, ישנם עשרות פרטים בלבד. במהלך השנים נוצרו בטבע הכלאות רבות בין החמורים לערודים ומספר הערודים הטהורים נמוך במיוחד. על מנת להקים גרעין רבייה, ייאלצו בספארי להמתין בסבלנות עד שיזכו לקבל נקבת ערוד מאחד מגני החיות בעולם, במקום אחד הזכרים.

 


בספארי מקווים שהשניים לא יריבו זה עם זה (צילום: טיבור יגר)

 

אם אתם חפצים לבקר את הערודים, תוכלו לאתרם בשטח הדרומי בספארי, מבלים עם הדישונים בסמוך לשטח המחייה של האריות. יתכן שאף תזכו לראותם משחקים עם חברם החדש, הגנו. "עד שהנקבה תגיע, אנחנו מוכנים לכל התפתחות שתצוץ. הערודים מתאקלמים בצורה טובה, יתכן ונפריד ביניהם בעתיד, במידה והסכסוכים הישנים יפרצו שוב. כרגע הם חברים טובים. הם נטולי שם, כך שנשמח לקבל הצעות מהגולשים". מסכם תם. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הערוד, אבי חמור הבית שבויית לפני אלפי שנים
צילום: טיבור יגר
בספארי מקווים שהשניים ישמרו על שקט תעשייתי
צילום: טיבור יגר
מעבר מסביבה צחיחה לעירונית
צילום: לע"מ
מומלצים