שתף קטע נבחר

 

עתירה לבג"ץ: להשוות בין זכויות נכים לנכי צה"ל

נכים המטופלים על-ידי משרד הבריאות והביטוח הלאומי טוענים בעתירה, שנכה צה"ל קטוע רגל מקבל פרוטזה שעלותה כ-150 אלף שקל, מחיר השווה לעשר תותבות מהסוג המוענק לקטועי רגל כתוצאה ממחלה או תאונה. "אנחנו מקבלים תותבות ואביזרים פשוטים ומיושנים"

נכים המטופלים על-ידי משרד הבריאות והביטוח הלאומי עתרו היום (ד') לבג"ץ בדרישה להשוות את זכויותיהם לאלו שמקבלים נכי צה"ל. העתירה הוגשה נגד שר הבריאות, שר האוצר והמכון הלאומי לשיקום על-שם לואיס, האחראי לספק לנכים פרוטזות ואביזרים נוספים.

 

העותרים, חברי עמותת קר"ן (קטועי רגליים נלחמים), שפנו לבג"ץ באמצעות עו"ד אדם פיש, טוענים שהפרוטזות ואביזרי השיקום הניתנים לנכים המטופלים על-ידי משרד הבריאות מקבלים "תותבות ואביזרים פשוטים ומיושנים, שאינם משקפים או מייצגים את ההתפתחות הטכנולוגית הרבה בתחום זה. בנוסף, לא אחת הם אינם עונים על צרכיו של קטוע הגפה. אביזרים אלו נופלים בטכנולוגיה ובאיכות מאלו שניתנים לנכי משרד הביטחון". 

 

מהעתירה עולה שנכה צה"ל שרגלו נקטעה מעל לברך זכאי לקבל פרוטזה שעלותה כ-150 אלף שקל, מחיר השווה לעשר תותבות מהסוג המוענק לקטועי רגל ממחלה או תאונה, המטופלים על-ידי משרד הבריאות או הביטוח הלאומי.

 

העותרים טוענים כי "האביזרים המיושנים מגבילים את המשתמשים בהם, הן מהבחינה המעשית - ביכולת הביצוע של פעולות יומיומית, בקושי הנובע משימוש מתמשך בתותבת נחותה ולא מתאימה אשר גורם להעצמת נזקי הנכות, להתפתחות פצעים בגדם עקב חיכוך, במניעת הזכות והאפשרות לרחוץ בבריכה או בים כאחד האדם או לעסוק בפעילות ספורטיבית אחרת. והן מהבחינה האסתטית, החשובה לא פחות לקטוע אשר רוצה להשתלב בחברה מבלי לעורר תשומת לב ורחמים".

 

פרופסור אלי איסקוב, רופא שיקומי מבית לוינשטיין, שחוות דעתו צורפה לתביעה, הסביר שקטועי גפיים תחתונות זכאי משרד הביטחון יכולים לבחור בתותבת מתוך מגוון של 24 סוגי כפות רגליים ו-36 סוגי ברכיים, עשויים חומרים מתקדמים, בעלי מפרקים סיבוביים ומותאמים לרחצה, לשחייה ולספורט. לעומתם, לרשות זכאי חוק הבריאות וזכאי הביטוח הלאומי עומד מבחר של שלושה סוגי כפות רגליים ושישה סוגי ברכיים, משוכללים פחות ואינם מותאמים לספורט.

 

בעתירה נטען עוד כי אפליה דומה קיימת גם בקרב קטועי גפיים עליונות. נכי משרד הביטחון נהנים מתותבות אלקטרוניות וממגוון רחב של מרפקים וכפות ידיים מוצעים רק להם. פרופ' איסקוב הדגיש בחוות דעתו כי להבדלים באיכות התותבות יש השלכה חשובה ביותר על איכות ההליכה ועל יכולת התפקוד היומיומי. "הקריטריונים הנהוגים כיום בישראל אינם מבחינים בין הקטועים על-פי היכולת או הצרכים של כל אחד מהם, אלא על פי הקבוצה אליה משתייך הקטוע בלבד". 

 

ד"ר הלל אדמוני, נכה המטופל על ידי משרד הביטחון ציין כי ההבדלים בין התותבות מהותיים. "מדובר בהבדלים מהותיים בטכניקת בניית התותבת, שימוש בחומרים פשוטים יותר, שימוש בחלקים טכניים ברמה פחותה ובעיקר חוסר שימוש בחלקים וטכניקות התורמות באופן קריטי לשיפור הניידות של הנכה". ד"ר אדמוני קבע, מנסיונו האישי, כי "המעבר משימוש בתותבת מיושנת לתותבת מודרנית שינה את חיי באופן כל כך משמעותי שאפילו הזיכרון מאותם ימים קשה עלי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
יכריעו. שופטי בג"ץ
צילום: עמית שאבי
צילום: דודו בכר
מפעל לייצור פרוטזות. ארכיון
צילום: דודו בכר
מומלצים