שתף קטע נבחר

הירשזון: עוד כסף לחינוך? הציגו רפורמה

שר האוצר דורש ממשרד החינוך לערוך רפורמה חדשה, בנימוק: "אני לא מוכן לקחת כסף ולזרוק לים". הוא גם הגן על הרכב ועדת שוחט: "לא כל אינטרסנט ייכנס לוועדה". מדו"ח שהוצג בכנסת עולה שרמת החינוך בישראל דומה לזו של העולם השלישי

שר האוצר, אברהם הירשזון קרא היום (ב') למשרד החינוך להציג רפורמה חדשה במערכת החינוך בתמורה לתקציבים. "אני לא מוכן לקחת כסף ולזרוק לים. הצעתי לשרת החינוך, בואי נתחיל מתקציב אפס ונבנה מלמטה, ונראה אולי יש דברים שאנחנו לא חושבים עליהם וצריך להפנות אליהם משאבים". הירשזון אמר את הדברים בישיבת ועדת החינוך של הכנסת.

 

לדברי שר האוצר, "אני חושב שהשקעה במערכת החינוך היא בראש סדר העדיפויות, אבל בגלל שאני רואה בכך השקעה בתשתיות, כשאני נותן שקל אני צריך לראות השקעה. זה ברור שיש צורך ברפורמה במערכת החינוך. צריך כיוון ודרך בשיתוף פעולה עם המורים.

 

הירשזון גם מתח ביקורת על השרה תמיר על כך שלא המשיכה את הרפורמה של קודמתה בתפקיד, לימור לבנת. "לצערי הרב, ממשלות בישראל מתחלפות כל שנים ספורות, אבל לא יכול להיות שיבוא שר חדש למשרד כלשהו וישנה דברים שהשר הקודם עשה. אם הממשלה מאשרת תוכנית ארוכת טווח הרי ברור שהרפורמה בחינוך לא תיפתר בשנה אחת, שהרי אם מתחילים לטפס במעלה ההר וכל שנתיים שלוש משנים את הדברים, אז יורדים בחזרה".

 

הירשזון הוסיף כי ניתנה תוספת למשרד החינוך של כ-700 מיליון שקלים שאינה בבסיס התקציב. לדבריו, "אני לא מתגאה בכך ולא בז לכך". הוא הוסיף כי בתקציב של למעלה מ-25 מיליארד שקלים במערכת החינוך צריך לדעת איך זה מנוצל בצורה יעילה יותר. "אני לא פוסל שמשרד האוצר יוסיף תקציב, אבל אני רוצה לדעת שהשקענו שקל והוא ייתן תוצאות".

 

תמיר: פופוליזם של האוצר

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה בתגובה לקריאת השר לרפורמה במערכת החינוך כי "לא ניגרר אחרי פופוליזם של האוצר שתמיד ידרוש משהו שאין". בנוגע לדברי הירשזון שרמז שעליה להמשיך ברפורמה של לבנת, אמרה: "אני מברכת על מחויבותו של שר האוצר לשמור על הרציפות השלטונית ולמלא אחר ההתחייבויות הקודמות של הממשלות הקודמות. אם שר האוצר כל כך מחויב להחלטות הממשלה בעבר, אני דורשת ממנו למלא אחר ועדת וינוגרד שקוראת להפחית את שכר הלימוד ב-50% לפני התחלת הדיון על עתיד ההשכלה הגבוהה".

 

השרה הוסיפה ל-ynet כי "נדהמתי ונפעמתי שהאוצר בעד רציפות שלטונית, ואם כך הדבר, שיהיה הראשון לקיים את כל החלטות הממשלה בנושא חינוך, מלבד וינוגרד גם חוק חינוך ילדים חולים, חוק נגישות במוסדות חינוך, חוק חינוך חובה לגילאי 3-4 וחוק יום לימודים ארוך. אני אלחם על כל הצהרה והחלטה שהתקבלה, שתמומן. אני שמחה לגלות שהוא שותף מפתיע לדרישתי המתמדת שכל החלטה ממשלתית תקוים".

 

"לא כל אינטרסנט ייכנס לוועדת שוחט"

בישיבת הוועדה עלה גם נושא הרכב ועדת שוחט לבחינת הרפורמה להשכלה גבוהה. כזכור, סטודנטים יצאו להפגנות בשבועות האחרונים נגד הרכב הוועדה שלטענתם תעלה את שכר הלימוד לסטודנטים ותפגע בשכרם של המרצים באוניברסיטאות ובמכללות.

 

ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו), שאל את שר האוצר מדוע אין נציגי סטודנטים בוועדה, שהרי הם הלקוחות של מערכת ההשכלה הגבוהה. שר האוצר השיב כי "יזמתי את ועדת שוחט בגלל בריחת המוחות האדירה - 40% מהמדענים היום באוניבריסטאות הכי טובות בעולם ולא בישראל. צריך שינוי וזו ועדה רצינית מאוד. מי שצריך להיות מיוצג, מיוצג ומי שצריך להיות מוזמן מוזמן. יבחנו אותה אחרי שהיא תגיש את מסקנותיה. צריך פעם אחת לא רק לדבר אלא גם לעשות. להקים ועדה, לקבוע מסקנות ולהמשיך הלאה. האוניברסיטאות רוצות נציג והמכללות רוצות נציג ובסוף תצא דייסה אחת גדולה שכלום לא יצא ממנה. לא כל אחד שהוא אינטרסנט ייכנס לוועדה, היא הייתה צריכה להיות 30 איש במקור. אני רוצה להחזיר מוחות לישראל, אם הרעיון פסול, יפסלו. אם הוא נכון, תתמכו".

 

הירשנזון הוסיף כי בחר באברהם (בייגה) שוחט לעמוד בראש הוועדה בגלל ש"הוא שר אוצר לשעבר והוא מסור לנושא החינוך הגבוה ומן הראוי שאדם במעמד זה יעמוד בראש ועדה שתיתן ותציג את מסקנותיה".

 

יושב ראש אגודת הסטודנטים בתל אביב, בועז טופורבסקי, אמר בתגובה לדברי הירשנזון: "הירשנזון אינו פונקציה בקבלת ההחלטות כי אם בובה של פקידי משרדו. שר האוצר רק מוכיח את טענתנו כי הוועדה הוקמה להפרטת מערכת ההשכלה הגבוהה. השר מודה כי משרד האוצר הקים את הוועדה ולא משרד החינוך והוא שוכח שאנו חיים בדמוקרטיה ולא בדיקטטורה בירוקרטית".

 

יושב ראש התאחדות הסטודנטים הארצית, איתי שונשיין, מסר כי "לשר האוצר ישנה מדיניות קפיטליסטית חזירית שפוגעת ומתעמרת בשכבות החלשות. שרת החינוך, יולי תמיר הצטיירה כחברתית אך לאחר הבחירות אנו רואים את פרצופה האמיתי. ציבור הסטודנטים אינו מעוניין רק לשבת כנציגים בוועדת שוחט אלא הוא מעוניין שמסקנות ועדת וינוגרד ייושמו במלואן. אנו נחושים במאבקנו ונעשה הכול כדי לנצח".

 

"כמו בתאילנד"

בישיבה הוצג דו"ח המדינות המפותחות ממנו עולה שרמת החינוך בישראל בתחום המדעים, המתמטיקה והבנת הנקרא דומה לזו של תאילנד ומדינות אחרות בעולם שלישי.

  

יושב ראש הוועדה, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה) התייחס לנתונים ואמר כי "יהודים שעולים לארץ יודעים שהם מוותרים על רמת החינוך ומשלמים מחיר גדול". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הירשזון. "מתקציב אפס"
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
השרה תמיר
צילום: חיים צח
מומלצים