שתף קטע נבחר

מנכ"ל מקורות: החורף שחון - יש מקום לדאגה

בחברת מקורות חוששים שאם הגשמים יבוששו לבוא נתמודד עם חורף שחון במיוחד. בנציבות המים מחפשים פתרונות יצירתיים לבעיית המים ואף פתחו בתחרות שנועדה להגדיל את החסכון במים

החורף אמנם נפתח בסערה, אך כעת הגשם מבושש לבוא וייתכן שזה יהיה חורף שחון במיוחד. באוקטובר ירדו כמויות משקעים גבוהות באופן ניכר מהממוצע בכל רחבי הארץ, אולם חודש נובמבר היה שחון בצורה קיצונית יחסית לעשרות השנים האחרונות. "אם נמשיך בקצב הזה, זאת תהיה שנה שחונה מאוד ויש מקום רב לדאגה", אמר אמש (ה') ל-ynet מנכ"ל "מקורות", רונן וולפמן.

 

באוקטובר הגיעו כמויות הגשמים עד פי 4 מהממוצע באזורים שונים. בתחילת נובמבר עוד ירדו גשמים מקומיים, אך מאמצע החודש ועד היום לא ירדו גשמים למעט מספר אזורים מצומצם. השהייה בעונת הגשמים אינה חריגה ומתרחשת אחת לכמה שנים בממוצע. כמו כן, היא אינה מצביעה על אופי החורף במלואו.

 

כתוצאה מעצירת הגשמים עלה מפלס הכנרת בכסנטימטר אחד בלבד מאז תחילת עונת הגשמים, הודות לגשמי אוקטובר. מנתוני השירות המטאורולוגי הישראלי עולה כי כמויות המשקעים שנמדדו עד היום ביחס לממוצע השנתי עומדות במצב של גרעון, בעיקר בדרום ובמרכז.

 

מנכ"ל מקורות מסביר כי "שנה שחונה היא שנה שבה ממוצע הגשמים נמצא לפחות 15 אחוזים מתחת לממוצע הרב-שנתי. אם נמשיך בקצב הזה, זו תהיה שנה שחונה מאוד ויש מקום רב לדאגה. עדיין אי אפשר לדעת. דצמבר הנוכחי הוא חלש ולא מוסיף אופטימיות. כעת מוקדם מדי להיות מודאגים, ואנו מחכים להערכת מצב שנעשה בסוף דצבמבר".

 

דובר נציבות שירות המים, אורי שור, אומר ל-ynet כי "השירות המטרואולוגי הגדיר את התחזית לחורף כממוצע מינוס. מקורות המים גם בשנה שעברה לא היו במצב טוב. מפלס הכנרת עומד על כ-40 ס"מ פחות מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. ניתן להגיד שהצריכה בישראל הממוצעת גדולה מהתנובה המגיעה טבעית. אנחנו צורכים יותר ממה שיש וזאת בעיה". 

 

בחברת "מקורות" מודאגים גם מבעיית הזיהום באקוויפר החוף והנהר. לאחרונה נגרם זיהום קשה במעיין כברי ועין זיו בגליל המערבי כתוצאה מחוסר טיפול בשפכים ובביוב גולמי. הזיהום גרם ל"מקורות" להפסיק את אספקת המים לאזורים אלו.

 

אז איך מתמודדים עם הבעיה?

בנציבות שירות המים מעודדים שימוש יעיל במים וחסכון בציבור, בתעשייה ובחקלאות. שור מציין כי נציבות המים פתחה לאחרונה בתחרות שנועדה להגדיל את החיסכון במים: "חילקנו את הארץ לשלושה אשכולות של ערים לפי צריכה של מים בשנה. פנינו לכל מי שיוכל להקטין את צריכת המים של כל אשכול. המכרז היה פתוח לכל אחד ולכל גוף. תפקיד הזוכים הוא ליצור מצב של חיסכון במים על-ידי כל דרך שתיבחר, אם זה במעבר מבית לבית או בשימוש בפטנט".

 

בימים האחרונים הוכרזו שמות הזוכים, ושור מדגיש כי "רק מי שיוכיח שהקטין את צריכת המים באשכול הערים יזכה לגמול כספי". בשירות המים הקצו לצורך הפרויקט 15 מיליון שקלים, אולם לא מסתפקים רק בהמצאת פטנטים. "שיטה נוספת היא כמובן להתפלל", מוסיף שור.  

 

התחזית לימים הקרובים לא מבשרת טובות, וההפוגה בגשמים עשויה להימשך עד יום שני. בימים שלישי ורביעי צפוי לחזור החורף בחלקו לאזורינו עם גשמים לפרקים ברוב אזורי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים לגשם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: אפי שריר
אפשר גם להתפלל
צילום: אפי שריר
מומלצים