שתף קטע נבחר

אמון הציבור: משנת 2000 נוספו 60 עמלות בנקאיות

דו"ח אמון הציבור על עמלות הבנקים: בשש השנים האחרונות נוספו 60 עמלות בנקאיות וכיום יש 300 עמלות שונות. הדו"ח מצא כי ייקור עלות העמלות לצרכנים הוא בלתי פרופורציונלי לענף בו מתקיימת תחרות

משנת 2000 ועד היום הוסיפו הבנקים כ-60 עמלות שונות ללקוחות. כך עולה מדו"ח אמון הציבור בנושא עמלות הבנקים, שהוגש היום (ד') לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, וליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ משה כחלון. על פי הדו"ח, בשנת 2000 היו בישראל 240 עמלות, וכיום, בשנת 2006, יש 300 עמלות.

 

הדו"ח שבחן את עמלות הבנקים בישראל, אבחן מגמות של ייקור עלות העמלות לצרכנים ברמה בלתי פרופורציונלית לענף בו מתקיימת תחרות. על פי הדו"ח, הכנסות הבנקים מעמלות אינן משקפות התנהגות של שוק שירותים תחרותיים שמחירם משקף עלות ריאלית ורווח סביר. כך, למשל, העלאת מחיר העמלות הבנקאיות כפולה מהעלאת מחירים בתחום בו מתקיימת תחרות - תחום המזון.

 

על פי נתוני חמשת קבוצות הבנקים הגדולות שמפרסם הפיקוח על הבנקים, הכנסות הבנקים מעמלות גדלו ב-15.6% בשנים 2004 ו-2005. במקביל, גדל גם הרווח הנקי של הבנקים בשנים אלו באופן חד בשיעור כולל של 117.7%, באופן שמעיד כי ייקור העמלות אינו משקף פגיעה במתח הרווחים של הבנקים מהשירותים הבנקאיים.

 

על פי הדו"ח, מתחילת שנת 2004 ועד לסוף שנת 2006 גדל הפדיון בענף תעשיית מוצרי המזון(ענף המאופיין בתחרותיות גבוהה), ב-7.9% בעוד שהגידול בהכנסות הבנקים מעמלות באותה תקופה הוא (15.6%) - כמעט פי שניים.

 

מנכ"לית אמון הציבור, גלית אבישי, אמרה כי "ממצאי הדו"ח משקפים בבירור את חוסר התחרות בין הבנקים על משקי הבית, ומעידים כי אין בסיס לטענת הבנקים לפיה בריבוי העמלות יש גם משום תועלת לציבור". לפי אבישי, נחוצים צעדים אופרטיביים ופעולות הסדרה שיביאו לשינוי דרמטי בתחום" .

 

באמון הציבור ממליצים, בין היתר, להמשיך במגמה בה החלה ועדת בכר, ולהפריד מקטעי פעילות שונים מהבנקים - למשל הוצאת חברות האשראי משליטת הבנקים. צעד חשוב נוסף, על פי אמון הציבור, יהיה מתן כלים לרשות להגבלים העסקיים להכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז.

 

באמון הציבור אומרים עוד, כי יש לחייב את הבנקים לשלוח ללקוחות ריכוז סך העמלות אותן שילמנו בשנה, ולא הפטנט הנהוג היום של ריכוז רבעוני של עמלות עיקריות – המצאה תמוהה בחסות המפקח על הבנקים.

 

תגובת איגוד הבנקים

בתגובה אומרים באיגוד הבנקים: "הדו"ח הוא במקרה הטוב אוסף של בורות מביכה, ובמקרה הפחות טוב - חוסר יכולת לעמוד בפיתוי לתפוס טרמפ פרסומי על הצעות החוק בנושא העמלות.

 

"העובדות הפשוטות מוכיחות כי 90% ממשקי הבית משלמים עד 10 עמלות בלבד על פעילותם הבנקאית. שני שלישים מהם נמצאים בתוך מסגרת סלי העמלות של 10 שקלים בחודש או 18 שקלים, עליהם הוסכם בעסקת החבילה. הסכום המצטבר שנחסך למגזר משקי הבית על עסקת חבילה זו הגיע רק בשנה החולפת למאות מיליוני שקלים.

 

"הממצאים שבדו"ח מערבבים את תוצאות הגידול בפעילות הציבור בבורסה עם הכנסות שנרשמו במגזר הבנקאי כתוצאה ממכירת נכסים, מתבלים בהשוואה מופרכת עם ענף המזון ומגישים לציבור סלט דמגוגי וחסר שחר שרק יפריע לטיפול מקצועי, הוגן ואפקטיבי בסוגיה כולה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
מול הכספומט. כמה משלמים?
צילום: עומר הכהן
צילום: גבי מנשה
גלית אבישי. "חוסר תחרות"
צילום: גבי מנשה
מומלצים