שתף קטע נבחר

תאגיד המיחזור לחץ ולא ישלם קנס

ועדת הכלכלה אישרה לתאגיד להוריד את יעד איסוף מיכלי המשקה ב-2006 מ-85% ל-65% בלבד ולא לשלם קנס של 50 מיליון שקל. תאגיד המיחזור הפעיל את הלוביסט שלו בכנסת, עסקן בכיר בש"ס, לגיוס 2 נציגי הסיעה בוועדה, לתמיכה בתקנות. גם המשרד להגנת הסביבה תמך. אט"ד: אם התאגיד היה משלם קנס ניתן היה לקנות מכונות איסוף

ועדת הכלכלה אישרה היום ברוב קולות תקנות שמעניקות הטבה כספית בסך 50 מיליון שקל לתאגיד המיחזור של מכלי משקאות (פחיות ובקבוקים עד 1.5 ליטר) שלא עמד ביעד של חוק הפיקדון שנקבע לו לאיסוף רוב המכלים הריקים ב-2006.

 

המשרד להגנת הסביבה יצא במקרה זה להגנת התאגיד, כשביקש וקיבל את אישור הוועדה להורדת יעד האיסוף מ-85% (שנקבע בחוק לפני 5 שנים) ל-65% של המכלים הריקים. הקנס הקבוע בחוק על אי עמידה ביעד הוא 50 מיליון שקל המיועדים לקרן לשמירת הניקיון במשרד להגנת הסביבה, והורדת היעד לשיעור האיסוף בפועל חסכה לתאגיד את תשלום הקנס.

 

התקנות אושרו בלחץ תאגיד המיחזור שהפעיל את הלוביסט שלו בכנסת, עסקן בכיר בש"ס, לגיוס נציגי הסיעה בוועדה, הח"כים אמנון כהן ויצחק וקנין, שתמכו בתקנות. מול שני התומכים מש"ס ניצב מתנגד יחיד, ח"כ דוד טל (קדימה) לא השתתף בהבצבעה

ויו"ר הוועדה, ח"כ משה כחלון (ליכוד), נמנע.

 

כחלון לא הסתיר את מורת רוחו מהתנהלות התאגיד והמשרד להגנת הסביבה שחוזרים ומבקשים מדי שנה את הורדת יעד האיסוף. הוא ציין שהפעם הגיעו התקנות לאישור הוועדה ברגע האחרון לפני סוף השנה, לעומת שנים קודמות שבהן הוגשו בסוף הקיץ. "שני הגופים כנראה התרגלו לסמוך על הוועדה שתיענה להם בחיוב", אמר כחלון, אך לא ניצל את קולו להתנגד לאישור, שהיה מוביל לתוצאת תיקו 2:2 ולדחיית התקנות.

 

"עזרא עושה שימוש לרעה בסמכויותיו"

נציגת עמותה אדם טבע ודין, עו"ד לינור אריאלי, התנגדה לאישור התקנות. היא אמרה שהשר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, עושה שימוש לרעה בסמכויותיו במתן ההגנה לתאגיד בכך שהוא מקבל את טענת הקשיים שלו לעמוד ביעד האיסוף מבלי לבדוק את הדברים. היא ציינה שאם המשרד היה גובה את הקנס מדי שנה, ספק אם התאגיד לא היה מתאמץ יותר לעמוד ביעד.

 

אריאלי הדגישה כי אם הקנסות היו מצטברים ב-4 השנים האחרונות ל-200 מיליון שקל, אפשר היה מזמן לרכוש בכסף את האוטומטים לאיסוף המכלים ולהחזרת דמי הפיקדון המקובלים במדינות המתוקנות, כך שהציבור והסביבה היו נהנים.

 

נציג נוסף של העמותה, גלעד אוסטרובסקי, אמר שיעדי האיסוף לא צריכים להיקבע לפי דרישות התאגיד או מצבי הרוח שלו. הם נקבעים על בסיס בדיקות מקיפות והניסיון שהצטבר מפעילות דומה בחו"ל ובארץ. "הורדת היעד היא פגיעה בציבור", אמר.

 

סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיל יניב, יצא להגנת התאגיד וטען כי תשלום הקנס עלול לגרום לקריסתו, קל וחומר אם ירחיבו את חוק הפיקדון גם על איסוף בקבוקים של 1.5 ליטר ומעלה, כי אז התאגיד יהיה חדל פירעון.

 

ח"כ טל הגיב שהמשרד הממשלתי היה חייב לבדוק את טענת הקריסה ולהציג את ממצאיו לוועדה. היו"ר כחלון מתח ביקורת על התאגיד שלא טרח לשלוח את נציגיו לוועדה כדי לנמק את הטענה שהוא עלול לקרוס בגלל אי עמידה ביעד האיסוף.

 

התחמקות רוב חברי הוועדה מהדיון והעדרם של גופים ירוקים נוספים, סייעו לתאגיד לגייס את הרוב הדחוק מסיעת ש"ס בידי הלוביסט מש"ס. בוועדה העירו כי מזמן לא נראה שם קשר גלוי מזה בין הון לשלטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
יהיו פטורים מקנס גם השנה
צילום: עומר הכהן
מומלצים