שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

הפלסטינים אבלים על סדאם: "איבדנו מנהיג"

מילותיו האחרונות של רודן עיראק, שאמר כי "פלסטין היא ערבית", נגעו לליבם של פלסטינים רבים. "בכיתי כששמעתי את החדשות", אמרה תושבת ג'נין. בבית לחם הוקמה סוכת אבלים, אליה הגיעו עשרות תושבים, ששתו קפה והעלו זכרונות ממלחמת המפרץ, אז רקדו פלסטינים על הגגות וצעקו: "יא סדאם, יא חביב, הכה הכה בתל-אביב"

רבים ברשות הפלסטינית ביכו היום (שבת) את תלייתו של סדאם חוסיין, שזכה למעמד מיוחד. "סדאם נודע בזכות יכולתו לעמוד על שלו ולומר 'לא' בפניה של מעצמת-על", אמר חוסני אל אג'ל, בן 46, ממחנה פליטים ליד רמאללה. במקומות רבים בגדה ובעזה תלו את תמונותיו של "הקצב מבגדד". בחלק מהמקומות נתלו שלטים שבהם "מככבים" סדאם חוסיין ויאסר ערפאת.

 

סופו של רודן:

 

"הפושע סדאם נתלה למוות", כך התבשרו הבוקר אזרחי עיראק והעולם כולו על הוצאתו להורג של מי שכונה "הקצב מבגדד". הרודן העיראקי, ששלט בעיראק בין השנים 1979 ל-2003, נפח את נשמתו האחרונה סמוך לשעה 5:00 בבוקר, בנוכחות מספר עדים מהממשל העיראקי ואיש דת מוסלמי. סדאם מצדו לא שכח את הפלסטינים גם ברגעיו האחרונים. לפני שהחבל נכרך סביב צווארו, צעק: "אללה הוא אכבר. תחי האומה העיראקית. פלסטין ערבית".

  

גורמים עיראקיים שנכחו בהוצאה להורג סיפרו שעובדי משרד ראש הממשלה יצאו בקריאות שמחה ורקדו סביב הגופה. על העיר תכרית, בה נולד סדאם, הוטל עוצר בן ארבעה ימים, מחשש למהומות. הצבא האמריקני, מצידו, הודיע שהוא מוכן לכל הסלמה שעלולה להתפתח כתוצאה ממותו של הרודן העיראקי.


תהלוכת אבל בחברון (צילום: איי.אף.פי)

 

דובר מטעם תנועת החמאס גינה את הוצאתו להורג. לדברי הדובר, פאוזי ברהום, מדובר ב"התנקשות פוליטית". מושיר אל מסרי, חבר בבית המחוקקים מטעם חמאס, הוסיף כי "זו הוכחה למדיניות הפושעת והטרוריסטית של ארצות הברית במלחמתה נגד כוחות ההתנגדות בעולם".

 

תושבי הרשות הפלסטינית נזכרו בערגה בימי מלחמת המפרץ, אז עשרות טילי סקאד שוגרו לעבר ישראל. נחיתת הטילים באזור המרכז ב-1991 לוותה בחגיגות וקריאות: "יא סדאם, יא חביב - הכה, הכה בתל-אביב". הנשיא העיראקי המשיך לזכות באהדת העם הפלסטיני גם בראשית האינתיפאדה האחרונה, אז התחייב להעביר 25 אלף דולרים למשפחות פלסטינים שנהרגו בפיגועים ובעימותים עם ישראל.


אבל במחנה הפליטים הסמוך לבית לחם (צילום: איי.פי)

 

סבחה מוחמד, בת 57 מג'נין, קיבלה מסדאם 25 אלף דולרים לשיקום ביתה שנחרב במהלך מבצע "חומת מגן". "בכיתי כששמעתי את החדשות. הרגשתי שאנחנו, כערבים ומוסלמים, איבדנו היום מנהיג חזק. אני מאחלת גורל דומה לכל המנהיגים הערבים והמוסלמים, מפני שהם לא עמדו לצידו של סדאם - החל מהכיבוש האמריקני, דרך לכידתו של הנשיא ועד להריגתו".

 

שתו קפה שחור והעלו זכרונות 

מילותיו האחרונות של חוסיין על פלסטין נגעו לליבם של פלסטינים רבים. "הוא רצה שהעם הפלסטיני ייזכה במדינה ובמממשלה ושיהיה מאוחד", אמר ראנם מזל, בן 72 מהגדה.

 

הוועדה הפלסטינית העממית לענייני פליטים פתחה סוכת אבלים במחנה הפליטים אל-עָזֶה באזור בית לחם. עשרות תושבים הגיעו, שתו קפה שחור והעלו זכרונות של המנהיג האהוד בימי מלחמת המפרץ והאינתפיאדה. המארגנים תלו דגלים עיראקיים ותמונות של חוסיין בימים יפים יותר, ואף השמיעו שירים עיראקיים. בחאן יונס יצאו 25 צעירים לרחובות וערכו צעדה לזכרו של סדאם. הצועדים אחזו בתמונות רבות של חוסיין לצד יו"ר הרשות לשעבר, יאסר ערפאת.

 

"שמענו על הפיכתו לשהיד, וזועזענו עד עמקי נשמתנו. לא היה מנהיג אחד שתמך בעם הפלסטיני ועמד לצידנו כמו סדאם", אמר חאג' אחמד, תושב מחנה פליטים בגדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סדאם על הגרדום
צילום: רויטרס
ערפאת וסדאם יחד ב-1988
צילום: רויטרס
ברמאללה מבכים את לכתו
צילום: איי פי
תמונתו של הרודן מעל לראשו של ערפאת
צילום: איי פי
מומלצים