שתף קטע נבחר

גרמניה מגדילה ההטבות להורים - כדי לעודד ילודה

לנוכח שיעור הילודה הנמוך במיוחד, ביצעה הממשלה מהפך בתוכנית הסיוע להורים: הורה שלוקח חופשת לידה יקבל שני שליש ממשכורת הנטו שלו במשך עד שנה. בשבועות האחרונים דווח על נשים גרמניות שמנסות לעכב את הלידה עד ערב ראש השנה, אז נכנסה התוכנית החדשה לתוקף

לפי נתוני סוכנות הסטטיסטיקה הפדרלית, ירד שיעור הלידות בגרמניה ב-4% ב-2005 לעומת 2004, ומספר הלידות עמד על כ-690 אלף, המספר הנמוך ביותר מאז מלחמת העולם השניה ושיעור הלידה הנמוך ביותר באירופה כיום. 

 

שיעור הלידות בצרפת עמד על 12.7 תינוקות חדשים ל-1,000 תושבים ב-2004. בשבדיה נולדו 11.2 תינוקות לכל 1,000 תושבים, ובגרמניה רק 8.5 תינוקות. ממשלת גרמניה צופה כי בקצב הזה, אוכלוסיית גרמניה תצטמצם בעד 16% עד שנת 2050, מ-82.4 מיליון איש היום לכ-69 מיליון איש, דבר שעלול לפגוע בכלכלה, לצמצם את כוח העבודה ולערער את מערכת הפנסיה הממשלתית.

 

לנוכח מגמה דמוגרפית כזו, החליטה הממשלה לבצע מהפך בתוכנית הסיוע להורים, בניסיון לעודד נשים עובדות ללדת. תוכנית ה-"Elterngeld" ("כסף להורים") החדשה, שנכנסה לתוקף ב-1.1.2007, מאפשרת למבוגר שמפסיק לעבוד לאחר לידת ילד להמשיך לקבל שני שליש ממשכורת הנטו שלו, עד מקסימום של 2,375 דולר לחודש. אנשים שמשתכרים שכר נמוך יכולים לקבל 100% משכר הנטו שלהם.

 

הורה אחד יכול לקבל את ההטבה במשך עד 12 חודשים. אם שני ההורים "לוקחים תורות" בלעזוב את העבודה כדי לטפל בילד, הם יכולים לקבל את ההטבה במשך עד 14 חודשים – צעד שנועד לעודד את האבות לסייע. לקראת כניסתה לתוקף של התוכנית החדשה דווח בשבועות האחרונים על נשים גרמניות רבות שנוקטות בצעדים שונים לעיכוב הלידה עד לערב השנה החדשה.

 

קודם לכן שילמה ממשלת גרמניה הטבות בהיקף של 400 דולר לחודש להורים במשך שנתיים. השינוי הנוכחי צפוי להגדיל את התשלומים הישירים להורים בכ-1.2 מיליארד דולר עד 5 מיליארד דולר לשנה.

 

מדינות נוספות באירופה ייסדו תוכניות תמריצים דומות כדי להגדיל את שיעור הלידות. בצרפת ובשבדיה, למשל, נהוג תשלום להורים ששווה בערך לזה הנהוג בגרמניה. מדינות אלו גם מפעילות רשת נרחבת וזולה של מרכזי טיפול בילדים. צרפת מציעה סיוע נוסף למשפחות שזקוקות לטיפול ביתי. השבדים נותנים לאמהות או לאבות חופשת לידה של עד 480 יום, בה הם זכאים לקבל 80% ממשכורתם.

 

בריטניה השיקה ב-2004 תוכנית של "אג"ח תינוקות", שמעניק שובר בשווי של 490 דולר לכל תינוק חדש לצורך פתיחת קרן נאמנות. חוק רוסי חדש מאפשר למשפחות לקבל בונוס של 9,600 דולר לאחר לידת הילד השני וכל ילד נוסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גרמניה: מנסים לעודד ילודה
צילום: סי די בנק
מומלצים