שתף קטע נבחר

איראן: הרפורמיסטים נגד התבטאויות הגרעין

ההצהרות הלוחמניות של נשיא איראן אחמדי-נג'אד והכנס להכחשת השואה מעוררים הסתייגות אפילו בארצו. בהודעה פומבית של המפלגה הרפורמיסטית באיראן מאשימים את הנשיא באשמה לסנקציות שהטיל האו"ם על המדינה

אחרי ביקורת מארצות הברית ואירופה, נשיא איראן סופג ביקורת גם מבית. המפלגה הרפורמיסטית באיראן מאשימה את נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, בכך ש"אינו דואג לאינטרסים של איראן וגורם למתחים מיותרים עם הקהילה הבינלאומית".

 

בהודעה של דובר המפלגה הרפורמיסטית, נור א-דין פירמואזן, נאמר כי אחמדי-נג'אד הוא "האשם הבלעדי" בסנקציות שהטיל האו"ם על טהרן. הביקורת הפנימית והפומבית מגיעה בעקבות דברי הנשיא בנושא הגרעין האירני ובשל קיום כנס מכחישי השואה בטהרן בדצמבר.

 

המפלגה הרפורמיסטית אחזה בעבר במושכות השלטון תחת הנהגתו של מוחמד חתאמי, ולאחרונה היא שוב זוכה לעלייה בתמיכה הציבורית. לפני כשבועיים גברו אנשי המפלגה על תומכיו של אחמדי-נג'אד בבחירות למועצות המקומיות ולגוף הדתי "מועצת המומחים".

   

ההסתייגות מהמדיניות הנוקשה של הממשלה נשמעת בתגובה לרמזים ששיגר אתמול עלי לריג'אני, מזכיר המועצה לביטחון לאומי, לפיהם "איראן מחוייבת לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני, אך במידה והיא תאוים המצב עלול להשתנות".

  

הכוח שיכול להדיח את הנשיא   

התבטאות נוספת נגד הקו של הנשיא האיראני, נשמעת מפי יושב ראש ועדת החוץ והביטחון בפרלמנט האיראני, עלא א-דין בורוג'רדי, חבר המחנה השמרני דווקא. לדבריו, "המג'לס לא מסכים ליציאה מהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני, למרות הביקורת שיש לו על התנהלות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית". בראיון לסוכנות הידיעות אירנ"א הוסיף בורוג'רדי כי "אם העניין היה רציני הוא היה עולה לדיון", אך טרם הוגשה הצעה שכזאת. לדבריו, "אנחנו מתנגדים לפצצה גרעינית מסיבות דתיות וזאת המשמעות של מחויבותנו לאמנה". בורוג'רדי מתח כבר בעבר ביקורת על קיום ועידת השואה בטהרן.

 

הפרלמנט האיראני (המג'לס) מונה 290 מחוקקים אשר בתוקף סמכותם בין היתר להדיח את הנשיא ואת שריו. המג'לס מורכב משלוש מחנות עיקריים: הרפורמיסטים, השמרנים והאולטרה-שמרנים. בבחירות האחרונות שנערכו בשנת 2004 איבדו הרפורמיסטים את הרוב בפרלמנט לטובת מחנה האולטרה-שמרנים. מגמה זו נמשכה כאשר הנשיא אחמדי-נג'אד נבחר לנשיאות בשנת 2005.

 

מומחים במערב ובישראל מעריכים כי לאחרונה חל כרסום במעמדו של אחמדי-נג'אד, לאור התוצאות הלא מחמיאות שהשיגו אנשיו בבחירות המקומיות שנערכו בחודש שעבר. במקביל, פטרונו הרוחני, האיתוללה מוסבאח-יזדי, דורג רק במקום השישי בבחירות למועצת המומחים - גוף המפקח על המנהיג הרוחני ואחראי לבחור משורותיו מנהיג חדש בבוא העת - זאת בעוד שנשיא איראן לשעבר האשמי-רפסנ'גאני, הנחשב מתון יותר, נבחר במקום הראשון.


פורסם לראשונה 06/01/2007 20:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבר יותר מידי? אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מתחזק לאחרונה. מוחמד חתאמי
צילום: רויטרס
מתחילים לשנות. האו"ם
צילום: איי פי
מומלצים