שתף קטע נבחר

חוק הפיקדון: נמשכת הסחבת בהרחבתו

הממשלה מינתה ועדת מנכ"לים שתדון במשך 3 שבועות בטענות בעד ונגד ותביא את מסקנותיה לממשלה. ועדת השרים לחקיקה אישרה את הרחבת החוק לבקבוקים של יותר מ-1.5 ליטר אולם ש"ס הגישה ערער

נמשכת הסחבת בהרחבת חוק הפיקדון. הממשלה מינתה היום (א') ועדת מנכ"לים שתדון בנושא ותשמע את הטענות בעד ונגד הרחב החוק לבקבוקים מעל 1.5 ליטר. הוועדה אמורה למסור את מסקנותיה בתוך שלושה שבועות.

 

באוקטובר אשתקד אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את התיקון לחוק הפיקדון לפיו יכלול גם מכלים של 1.5 ליטר. הד, אולם ש"ס הגישה ערער על ההחלטה. עקב כך קיימה היום הממשלה דיון בנושא וראש הממשלה הודיע כי הערער של ש"ס נדחה.

 

את הערער הגיש השר במשרד האוצר, משולם נהרי. הוא טען כי מדובר בפגיעה קשה במשפחות גדולות הצורכות בקבוקים רבים. עד כה חל החוק על מכלים של עד 1.5 ליטר.

 

יו"ר סיעת העבודה, ח"כ יורם מרציאנו, קרא הבוקר לממשלה שלא להרחיב את החוק משום שהדבר יפגע בראש ובראשונה במשפחות ברוכות ילדים ילדים.

 

שר התמ"ת, אלי ישי, אומר בעקבות ההחלטה על הקמת הוועדה: "לא יהיה בישראל 'מס שתייה'. כל פתרון יצירתי שיקדם את המחזור וימנע התייקרות המשקאות ראוי להיות נדון בוועדה. איכות הסביבה לא אמורה להיות איכות על חשבון הסביבה האנושית. לא אתן שכל לגימת משקה תהיה לגימה מרה עבור משפחות רבות במדינת ישראל".

 

עזרא: היקף המיחזור יגדל

את הצעת החוק הביא לוועדה השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא. עזרא אמר בוועדה, כי הוספת מכלי המשקה הגדולים תגרום למיחזור של עוד כחצי מיליארד מכלי משקה בשנה. עוד ציין עזרא, כי היות ומיכלים אלה הם בדרך כלל בשימוש משפחתי, יש במיחזורם מעורבות רבה יותר של האזרחים בנושא, וכן יתרום הדבר לניקיון ברחובות ולחיסכון ניכר בנפחי ההטמנה.

 

עזרא הדגיש כי בכוונתו ליישם את הרחבת החוק בדרך ידידותית לציבור, כמו הוספת מכונות מיחזור במרכזים מסחריים.

 

חוק הפיקדון נכנס לתוקף ב-1 באוקטובר 2001. החוק קובע כי כל מיכל, פחית או בקבוק של משקאות בנפח של בין 100 מ"ל ל-1.5 ליטר (לא כולל) יחויב בפיקדון של 25 אג'. על כל מיכל תוצמד תווית "חייב בפיקדון" והלקוח, ששילם 25 אג' נוספות על המשקה, יזוכה בסכום הפיקדון עם החזרת המיכל לחנות.

 

מאז כניסתו של חוק הפיקדון לתוקף הוא רשם הישגים משמעותיים בתחום איסוף הפסולת והגברת המיחזור. עד למאי 2006 נאספו 1.3 מיליארד מכלי משקה והועברו למיחזור. התיקון לחוק אמור גם לתת תשובה לבעיה שהתעוררה באחרונה והיא השתלטות גורמים עבריניים על תחום המיחזור. 

 

מאז כניסת החוק לתוקף נמתחה ביקורת על כך שהחוק אינו כולל את מיכלי 1.5 ליטר. ההתנגדות בזמנו להחלת החוק גם על מיכלים אלה באה מצד הנציגים החרדיים בכנסת, שטענו כי צרכני הבקבוקים הללו הן משפחות, גם משפחות ברוכות ילדים, ואין להטיל עליהן מס נוסף.

 

הצעת החוק שאושרה בוועדת השרים כוללת מספר שינויים בחוק הקיים: ההצעה מטילה על היצרנים ועל היבואנים לאסוף את מיכלי המשקה בשיעור מסוים מסך המכירות. כיום מי שאחראי על האיסוף הוא תאגיד המחזור שבו חברים היצרנים ורשתות השיווק. להערכת המשרד להגנת הסביבה, הטלת אחריות זו תגביר את התחרות, ותגרום להקמת גופים נוספים האוספים את המיכלים.

 

הצעת החוק גם מגבילה את מספר המיכלים שמותר לאזרח להחזיר לחנות או לרשת שיווק. תיקון זה בא כדי לתת תשובה לבעלי חנויות ולמנהלי רשתות שטענו שהם אינם מסוגלים לטפל בכמויות גדולות של מיכלים. עוד קובע התיקון, שהיצרנים יתבקשו לפצות את בעלי החנויות בעבור הטיפול במיכלים.

 

הקלות לתאגיד המיחזור

בשבוע שעבר אישרה ועדת הכלכלה תקנות שמעניקות הטבה כספית בסך 50 מיליון שקל לתאגיד המיחזור של מכלי משקאות (פחיות ובקבוקים עד 1.5 ליטר) שלא עמד ביעד של חוק הפיקדון שנקבע לו לאיסוף רוב המכלים הריקים ב-2006.

המשרד להגנת הסביבה יצא במקרה זה להגנת התאגיד, כשביקש וקיבל את אישור הוועדה להורדת יעד האיסוף מ-85% (שנקבע בחוק לפני 5 שנים) ל-65% של המכלים הריקים. הקנס הקבוע בחוק על אי עמידה ביעד הוא 50 מיליון שקל המיועדים לקרן לשמירת הניקיון במשרד להגנת הסביבה, והורדת היעד לשיעור האיסוף בפועל חסכה לתאגיד את תשלום הקנס.

 

התקנות אושרו בלחץ תאגיד המיחזור שהפעיל את הלוביסט שלו בכנסת, עסקן בכיר בש"ס, לגיוס נציגי הסיעה בוועדה, הח"כים אמנון כהן ויצחק וקנין, שתמכו בתקנות.

 

עו"ד לינור שגיא מעמותת אדם טבע ודין אומרת כי הרחבת תשתיות האיסוף והצבת מכונות ברשתות השיווק ובמוסדות ציבור על פי התיקון המוצע, נועדה לשפר את נגישות הציבור כולו להשבת המיכלים. "עם יישום התיקון המוצע, גם לאוכלוסייה מעוטת יכולת תהיה האפשרות למזער את היקף הפסולת של מיכלי המשקה ועל ידי כך לתרום בשיפור הסביבה ואיכות חייהם. הרחבת החוק היא לא רק סביבתית אלא בפירוש גם חברתית".


פורסם לראשונה 07/01/2007 09:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
האם תאושר הרחבת החוק?
צילום: עומר הכהן
מומלצים