שתף קטע נבחר

לראשונה: משרד ממשלתי יפקח על עובדי קבלן

משרד החינוך יפקח על חברות עובדי הקבלן שיעסיק ויגבש "רשימה שחורה" של מעסיקים מפרי חוק. בכך תהיה השרה יולי תמיר החלוצה בשמירה על זכויות עובדי משרדה, גם אם מדובר בעובדים של חברה קבלנית. "אני קוראת לחברי השרים לנהוג כמוני", אומרת תמיר

משרד החינוך יהיה המשרד הראשון בשירות המדינה שיפקח על חברות עובדי הקבלן. המטרה: עובדי הקבלן שמועסקים במשרד יזכו לתנאים סוציאליים נאותים. בנוסף, מגבש המשרד "רשימה שחורה" של מעסיקים שהמשרד הפסיק איתם את ההתקשרות לאחר שהפרו זכויות של עובדים.

 

 

כיום מועסקים מאות עובדים במשרד החינוך על ידי חברות קבלן. כ-250 עובדים מועסקים על ידי חברות שמירה, 150 עובדים נוספים מועסקים בענפי המזון והניקיון, וכמה מאות נוספים מועסקים על ידי הרשויות המקומיות, ביניהם גם מורים, יועצים חינוכיים ומדריכים חיצוניים.

 

על פי הנחיה חדשה במשרד החינוך יתווסף מעתה לכל עסקה בין חברת קבלן לעובד משרד החינוך סעיף שכותרתו "כוח האדם של הקבלן והאמצעים הנדרשים לביצוע המכרז". סעיף חדש זה מגדיר את התפקידים והחובות הנדרשים מהקבלן לביצוע הפרויקט הספציפי בגינו מפורסם המכרז, כמו גם האמצעים הנדרשים לביצועו.

 

שמירה על שכר מינימום

בין היתר, התחייב הקבלן לשלם את שכרם של עובדיו תוך הקפדה יתרה על חוקי המגן המסדירים את תנאי העסקתם של העובדים במדינת ישראל, לרבות ההסכמים הקיבוציים הכלליים לגביהם ניתן צו הרחבה לכלל העובדים במשק.

 

כמו כן, הקבלן יתחייב לשלם לעובדיו שכר שלא יופחת משכר מינימום, במידה והקבלן יעסיק עובד שעות נוספות הוא יחויב לפעול לפי חוק שעות עבודה ומנוחה. בנוסף, יקפיד המשרד כי הקבלן ישלם דמי הבראה, ביטוח פנסיוני ונסיעות.

 

"עובדי הקבלן שמשרתים במשרד החינוך לא ינוצלו יותר", הכריזה היום שרת החינוך יולי תמיר. "הם חייבים ליהנות ממערך השירותים והזכויות. אנו נחייב קבלנים ליידע את העובדים במערכת החינוך על מלאי הזכויות שלהם. אם קבלן יפר את זכויות העובדים אנו נפסיק את ההתקשרות איתו או נפנה לערכאות משפטיות". עוד אמרה השרה "יש פה ניסוח חדש של הסכמים לפיהם אין גמישות בחוזה ולא ניתן להתעלם מחוקים מסוימים להגנת העובד. סגרנו את מרחב התמרון של הקבלן, אני כשרת חינוך לוקחת אחריות מיניסטריאלית וכך לפי דעתי צריכים לנהוג גם שרים אחרים שתחתום עובדים אנשים גם אם אינם מועסקים באופן ישיר על ידי המשרד".
 
במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום על ידי שרת החינוך נמסר, כי בשנים האחרונות התקבלו תלונות על ידי עובדי המשרד שהועסקו על ידי קבלנים חיצוניים, על הפרת זכויות עובדים.

 

עמותת "מעגלי צדק", המפעילה בני נוער כנאמני תעסוקה המפקחים על עובדי קבלן בבתי ספר ברכה על החלטתה של תמיר: "אנו מברכים את השרה ואת העובדה שסוף סוף המשרד החליט להילחם בתופעת העבדים. אנו מזמינים את השרה לקבל מבני הנוער את הנתונים על החברות המפרות את החוק בבתי הספר". 

 

יושב ראש מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, התייחס להודעת משרד החינוך ואמר: "אנו תומכים בקריאת השרה, ונענים לקריאתה לסייע בשמירה על זכויותיהם של עובדים בחברות קבלניות כדי למנוע את עשיקתם". מרכז השלטון המקומי הוא אחד המעסיקים הגדולים של חברות קבלן ושל עובדי הוראה במשרד החינוך.

 

משירות התעסוקה נמסר בתגובה כי גם השירות מנהל, מזה זמן רב, מעקב אחר חברות כוח האדם המעסיקות עבורו עובדים.

 

ההערכה: בישראל 250 אלף עובדי קבלן

לפי הערכות לא רשמיות של האגודה לזכויות האזרח מועסקים 10% מהעובדים בישראל- כלומר, כ250 אלף איש- באמצעות חברות כוח אדם וקבלני משנה. הנתון אינו כולל את העובדים הזרים. מדובר באחוז גבוה מאוד בהשוואה למשק האמריקאי, שם השיעור עומד על אחוז אחד מהעובדים המקומיים במשק, ופחות מאחוז במרבית המשקים של מדינות במערב אירופה.

 

מרבית עובדי הקבלן מועסקים בשמירה, ניקיון, שירות במסעדות ועבודות פקידותיות. בישראל, המדינה היא המעסיק הגדול ביותר של עובדי קבלן וכוח אדם. המדינה מעסיקה 45% מעובדיה באמצעות קבלני משנה. לפי נתוני משרד התמ"ת, 65% מעובדי הקבלן וכוח האדם הן נשים ו-35% מהם הם עולים חדשים. שיעור הצעירים ושיעור חסרי ההשכלה הגבוהה ביניהם גבוה מהממוצע.

 

העבירות הנפוצות של חברות כוח האדם וקבלני משנה כלפי עובדים הן הלנת שכר; הלנת התשלום המיוחד המגיע עבור עבודה בשעות נוספות, בשבתות וחגים; אי תשלום שכר עבור התלמדות וחפיפות; אי תשלום דמי נסיעות; אי תשלום דמי חופשה ודמי הבראה; גביית תשלום עבור מדים; "קנסות" על איחורים לעבודה או הופעה מרושלת; ניכוי כסף עבור הפסקות במהלך משמרות; אי מתן תלושי שכר.


פורסם לראשונה 08/01/2007 11:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לניצול. תמיר היום במסיבת העיתונאים
צילום: ירון ברנר
באדיבות אגודת הסטודנטים של אוניברסיטה העברית
מאבק שנשא פרי. סטודנטים מפגינים
באדיבות אגודת הסטודנטים של אוניברסיטה העברית
מומלצים