שתף קטע נבחר

משתתפי ויסקונסין לח"כים: מאמללים אותנו

חברי ועדת הכספים ביקרו במרכז התעסוקה של תוכנית ויסקונסין בירושלים ושמעו הרבה תלונות מצד המשתתפים. מנהל המרכז: עוברים אצלנו 1,000 ביום, אבל בשורה התחתונה הושמו בעבודה רק 2,200 מתוך 8,500 שהופנו אלינו

ועדת הכספים עוררה היום סערה במרכז התעסוקה של תוכנית ויסקונסין בירושלים. הח"כים הלכו לבדוק מקרוב את התלונות הרבות של משתתפי התוכנית אשר מציפות את לשכות הח"כים וחוזרות על עצמן.

 

משתתפי התוכנית מתלוננים בעיקר על ביורוקרטיה קשוחה, ויחס לא אנושי הגובל בהשפלה. התוכנית נועדה להחזיר את מקבלי הבטחת הכנסה למעגל העבודה. התלונות מדברות על השמה שרירותית, גם של בעלי מקצוע והשכלה בעבודות שירותים, לרוב בניקיון.

 

מפעילי התוכנית, חברות פרטיות שזכו במכרז, והממונים עליהם במשרד התמ"ת הפריכו טענות אלה בהופעותיהם בוועדות הכנסת. הוועדה ביקשה להתרשם באופן בלתי אמצעי. היא בחרה במרכז התעסוקה שמפעילה חברת "אמין" שהיא שותפות בריטית-ישראלית.

 

את פני הח"כים קידם מחוץ לבניין דוכן של "עמותת סנגור קהילתי" אשר מחתימה את המשתתפים על מכתב לשר התמ"ת אלי ישי הקורא לו שלא להאריך את החוזים עם החברות מעבר למועד המתוכנן בסוף יולי השנה.

 

"התוכנית שפועלת זה שנה וחצי פגעה ברבים על ידי שלילת הקצבאות והשלטת משטר של פחד ואימה", נאמר במכתב. "התוכנית אינה מתאימה לקבוצות רבות, אינה לוקחת בחשבון את מגבלות שוק התעסוקה הישראלי והמודל הכלכלי שלה מבוסס על חיסכון כלכלי לממשלה". החותמים קוראים לשר לעצור כל מהלך של הרחבת התוכנית, לקבוע תהליך למידה מסודר יחד עם נציגי המשתתפים ולשנות את התוכנית רק בחקיקה תקינה.

 

"הם מתעללים בנו"

הרושם הראשוני של הוועדה היה כי למפעילי התוכנית יש מה להסתיר. זאת כשאנשי יחסי הציבור של החברה (משרד פרטי) ניסו למנוע את כניסת כתב ynet שנלווה לוועדה. "בלי תקשורת"! הם התעקשו אבל הוועדה התעקשה יותר על חופש המידע והתקשורת נכנסה. משתתפי התוכנית שצבאו ליד דוכן הקבלה הסתערו על 14 הח"כים בגידופים על הפקידים המטפלים. "הם מתעללים בנו", זעקה אישה מבוגרת, וגבר אחד בעיניים דומעות אמר, "הם מאמללים אותנו ועושים ממני אפס".

 

מנהלי המרכז האיצו בח"כים להיכנס לחדר הישיבות רק לאחר שהתחייבו להציג לפניהם מדגם של מקרים. "עושים לנו הצגה", העיר ח"כ ראובן ריבלין, והיו"ר ח"כ יעקב ליצמן אמר, "שמענו מספיק צעקות ב-5 דקות. נכון שצריך טיפול באבטלה אבל כנראה שצריך גם לשנות את הדרך של הטיפול".

 

מנהל המרכז, אלי בן אליעזר, אמר שעוברים אצלם 1,000 ביום אבל בשורה התחתונה הושמו בעבודה רק 2,200 מתוך 8,500 שהופנו אליהם, וגם מהמעט הזה הושמו רק שליש בעבודה מלאה.

 

ליצמן הקשה, כמה משתתפים הושמו בכוח וכמה ברצון? כמה מתאימים וכמה ממשיכים? אך לא נענה. המנהל טען שהם התקבלו בכבוד במקומות העבודה, ועל השמה איכותית לא רק החברה מקבלת בונוס אלא גם העובד (4,500 שקל לדבריו) כדי שיתמיד. רוב הפונים שנעלמו, "כנראה מסודרים ועובדים בשחור". הוא ביקש "רוח גבית" מהוועדה להמשך הפעילות שתבטיח פרנסה לאנשים, גם אם יש כאלה שנפגעים ממנה.

 

שאול מרידור ממשרד האוצר הסכים שיש כאלה שקשה להם להשתלב בתוכנית ואת המקרים האלה יבדקו ועדות מקצועיות בלתי תלויות. "אל תעבדו עלינו, אנחנו מספיק מבוגרים", הגיב ח"כ חיים אורון, וריבלין הזכיר לו שרק צעד קטן הפריד בקואליציה בין המצב הקיים לביטול התוכנית. "אולי תסבירו לנו מדוע יש כל כך הרבה טעויות? לי זה מזכיר את החמור הירושלמי שבעליו הרעיב אותו למוות והתפלא מדוע מת אחרי שכמעט התרגל שלא לאכול.

 

ח"כ סופה לנדבר שאלה כמה האוצר משלם על הבטחת הכנסה ואם הוא לא מפסיד יותר בהשקעות בתוכנית. מרידור אמר שהמדינה השקיעה בתוכנית 60 מיליון שקל ובן אליעזר אמר ש"התוכנית עולה כסף אבל אנחנו מסתכלים על התועלת המשקית והיא טובה יותר".

 

סלבין: התוכנית הצליחה

שמואל סלבין, לשעבר מנכ"ל האוצר והיום משקיע ושותף עסקי בחברת "אמין", אמר כי הביטוח הלאומי משלם כל שנה 400-350 מיליון שקל הבטחת הכנסה לאנשים שהקצבה לא מגיעה להם. הוא מודה שהתוכנית אמללה אנשים "אבל אלה נמצאים בשוליים כי אין מנוס מפגיעה באנשים שאינם עומדים בכללי התוכנית ונשללת מהם הבטחת ההכנסה". גם סלבין טען שהתוכנית הצליחה ואם ישנו אותה הוא יפרוש.

 

מנהלי התוכנית הציגו לח"כים 3 מקרים, שני נפגעים ותומכת אחת. אם חד-הורית שדיברה על "איומים ויחס לא צודק ולא מתחשב". הציעו לה קייטנה לילדים בחנוכה אבל סידורי ההסעה אילצו אותה להשאיר את ילדיה הקטנים ברחוב לחכות לבדם לאוטובוס. מטרטרים אותה בין סדנאות לעבודות חלקיות ועוד מאשימים אותה שהיא סרבנית עבודה ועלולה לאבד את הקצבה. תושב מזרח ירושלים שגמר אוניברסיטה בארה"ב טען שמאלצים אותו "לשבת בשיעורים שמתאימים לילד בן 5". לא מכשירים אותו לעבודה? "שטויות במיץ", הוא אומר.

 

הוא טען שהיחס הנוקשה לאשתו שהיתה בהריון גרם לה להפיל תאומים, למרות שהיתה זקוקה לשמירת הריון. אבל רופא המרכז טען שהיא יכולה להמשיך לעבוד. הרופא נקרא להעיד והודה שבכלל לא קרא את התיק הרפואי שלה. "לאישה עם 5 ילדים אין סכנה להריון", אמר לוועדה. ריבלין העיר, "עובדים על הסתברות במקום לבדוק לגופו של אדם". אחריו הופיעה אשה שהציגה את עצמה כ"הומלס" במשך שנתיים עד שהגיעה למרכז ומאז מפנקים אותה. סידרו לה עבודה בבזק, יש לה כסף לשכר דירה ואפילו תיקון שיניים יקר מימנו לה.

 

ח"כ אבישי ברוורמן יצא מהפגישה מבולבל. "קיבלנו סטטיסטיקות שלא מבטאות תוצאות ראויות, הייתי רוצה לשמוע עוד", אמר. גם ליצמן לא יצא מרוצה. הוא יזמן את השר אלי ישי לדיון מיוחד כדי להסביר את התיקונים שבדעתו להכניס בתוכנית ועד כמה יתקנו את המצב. "בדרך כלל הלא מרוצים צועקים יותר חזק ואנחנו צריכים להיות משוכנעים עד כמה הצעקות שלהם אמיתיות או מוגזמות", אמר ליצמן. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני דגן
משתתפת בתוכנית ויסקונסין (ארכיון)
צילום: דני דגן
זום 77
סלבין. התוכנית הצליחה
זום 77
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. "עושים לנו הצגה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים