שתף קטע נבחר

סרביה: הימין הקיצוני זכה, אך לא יקים ממשלה

למרות שזכתה במרבית הקולות, כ-29 אחוזים, לא צפויה המפלגה הסרבית הקיצונית להצליח להקים ממשלה חדשה. זו ככל הנראה תוקם על-ידי המפלגה הדמוקרטית, של הנשיא בוריס טדיץ', שלפי תוצאות לא סופיות תהיה למפלגה השנייה בגודלה בפרלמנט בבלגרד

המפלגה הסרבית הקיצונית (SRP), הלאומנית והימנית, היא שזכתה על פי מדגמים שפורסמו הלילה (ב') במרבית הקולות בבחירות לפרלמנט שנערכו אתמול בסרביה. אך מכיוון שהמפלגה הלאומנית לא זכתה ברוב בפרלמנט, צפויים לה קשיים בהקמת קואליציה, וקואליציה של כמה מהמפלגות הפרו-דמוקרטיות היא שצפויה להקים בסופו של דבר ממשלה חדשה.

 

לפי מדגם עצמאי, זכתה המפלגה הסרבית הקיצונית, שהשתתפה בשעתו בקואליציה של שליט סרביה המנוח סלובודן מילושביץ, בכ-29 אחוזים מהקולות. המפלגה הדמוקרטית, הפרו-מערבית, גרפה 23 אחוזים, בעוד שמפלגת השלטון הנוכחית, מפלגת הימין-מרכז קואליציית העם, זכתה ב-17 אחוזים בלבד. ועדת הבחירות הממשלתית פרסמה תוצאות דומות, אך בינתיים לפי ספירת שיעור מצומצם של הקולות.

 

ועדת הבחירות מסרה כי 62 אחוזים מ-6.6 מיליון בעלי הבחירה השתתפו בבחירות. כ-20 מפלגות התמודדו בסך הכל - החל ברפורמיסטים פרו-מערביים וליברלים, וכלה בקיצונים לאומנים ושמרנים. אחוז החסימה המאפשר כניסת מפלגות לפרלמנט בן 250 המושבים - הוא 5 אחוזים מהקולות.

 

מדובר בבחירות הראשונות מאז שנפרדה סרביה ממונטנגרו, שכנתה הזעירה מדרום-מערב, שהייתה שותפתה האחרונה ממדינת יוגוסלביה לשעבר. אם התוצאות אכן יאושרו, יוכלו המפלגות הפרו-דמוקרטיות להקים ממשלה חדשה, לאחר שיסכימו ביניהן מי יהיה ראש הממשלה הבא.

 

ראש הממשלה הנוכחי, וויסלאב קוסטוניצה, שמפלגתו היא השלישית בגודלה על-פי התוצאות שפורסמו, מעוניין להישאר בתפקידו. אך המפלגה הדמוקרטית, של נשיא המדינה בוריס טדיץ', רוצה ראש ממשלה משלה. לטענת טדיץ', מפלגתו היא כעת "המנהיגה החדשה של הגוש הדמוקרטי" בפרלמנט.

 

מנהיג המפלגה הקיצונית, טומיסלאב ניקוליץ', הכיר בעובדה שמספר הקולות לא יאפשר למפלגתו להקים ממשלה חדשה. "המפלגה הסרבית הקיצונית היא המנצחת, אך לא נזכה באפשרות להקים ממשלה", אמר ניקוליץ', שהוסיף כי מפלגתו הוכיחה את כוחה בהתמודדות מול מפלגותיהם של ראש הממשלה והנשיא.

 

במוקד הבחירות: שאלת ההתקרבות למערב

המפלגה הדמוקרטית היא למעשה הזוכה הגדולה בבחירות, מאחר שהצליחה להכפיל את מספר מושביה בפרלמנט ל-65. הלאומנים צפויים להחזיק ב-81 מושבים, בעוד שהקואליציה העממית של קוסטוניצה תצטמצם ל-47. מפלגה ליברלית חדשה בהנהגת צ'דומי ינוביץ', שנשא ונתן בהסגרתו של מילושביץ' ב-2001, הפתיעה ונכנסה לפרלמנט עם 14 מושבים.

 

קוסטוניצה סירב לומר עם פרסום המדגם אם בכוונתו לפרוש מתפקידו כדי לאפשר את מינויו של ראש ממשלה מהמפלגה הדמוקרטית. "השאלה מי הולך עם מי אינה מתאימה כרגע", אמר קוסטוניצה. "הנשיא הוא שיצטרך לבחור מנהיג שיוכל להשיג רוב בפרלמנט".

 

הסוגיות המרכזיות שעמדו במוקד הבחירות הן המשך הטיפול בסכסוך סביב מחוז קוסובו. מרבית הסרבים מתנגדים לוותר על מחוז המריבה, וכן דוחים את דרישת המערב לאסור ולהעמיד לדין פושעי מלחמה נמלטים, כגון ראטקו מלאדיץ'.

 

נושא נוסף שהעסיק את סרביה הוא הנושא הכלכלי. רפורמות כלכליות שהונהגו במדינה מאז 2000 הצליחו לסייע לסרביה להשתקם משנות המלחמה שעברו עליה, וב-2005 נרשמה במדינה צמיחה שנתית של 5.9 אחוזים. עם זאת, שיעור המובטלים בסרביה הוא גבוה, ועומד על 31 אחוזים.

  

הממשלה הנוכחית בסרביה נטתה לכיוון המערב, ביצעה רפורמות והבטיחה לשפר את יחסיה עם האיחוד האירופי - אך סירבה להתפשר בנושא קוסובו ומיאנה להסגיר את מלאדיץ' לבית הדין לפשעי מלחמה. עם זאת, הקיצונים הימנים הבטיחו לעקור מהשורש את השחיתות, ולהחזיר את הכבוד הלאומי למדינה - שלטענתם נפגע בשל הרפורמות הפרו-מערביות. גם הם התנגדו להסגיר חשודים לידי בית הדין הבינלאומי בהאג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא טדיץ': נוביל את הדמוקרטים
צילום: רויטרס
קוסטוניצה. רוצה להישאר
צילום: איי אף פי
ניקוליץ': הוכחנו את כוחנו
צילום: איי אף פי
מומלצים