שתף קטע נבחר

איכילוב: בדיקת איידס לכל מנותחי הרופא הנגוע

בבית החולים איכילוב לא חושפים את שמו של מנתח הלב שנדבק באיידס, אך מקימים קו חם אליו מוזמנים להתקשר כל אלו שעברו שם ובבתי החולים האחרים בהם עבד הרופא, ב-7 השנים האחרונות (איכילוב) וב-15 השנים האחרונות (בשאר בתי החולים). נציגי השירות של איכילוב ייזמנו לבדיקות דם רק את אלו שנותחו בידי הרופא הנגוע. מומחים: סיכויי ההדבקה מרופא לחולה קלושים, אך יש לבדוק את כולם

בית החולים איכילוב ייאפשר החל ממחר בשמונה בבוקר לחולים שנותחו על ידי מנתח הלב נשא האיידס לעבור בדיקות דם. המדובר בכ-1000 מנותחים מאיכילוב ובכ-1000 נוספים שנותחו על ידו בבית החולים כרמל בחיפה, מרכז רפואי חורב בחיפה והרצליה מדיקל סנטר. כל מנותחיו של אותו רופא ב-7 השנים האחרונות (מאיכילוב) וב-15 השנים האחרונות (משאר בתי החולים), ייזומנו לבדיקה. ראוי להדגיש כי לא מדובר במי שעבר צינתור או השתלת קוצב לב, אלא רק במי שעבר ניתוח לב פתוח.

 

בית החולים איכילוב פתח מוקד טלפוני מיוחד, בו יוכלו מנותחים לדעת האם הם נותחו על ידי המנתח החולה. מס' הקו החם הוא 03-6974058. גם מבית החולים כרמל נמסר כי החל ממחר יופעל במקום קו חם לאיתור מנותחיו של הרופא.

 

הבוקר נחשף בתקשורת שמנתח לב בכיר בבית החולים איכילוב גילה כי הוא נשא איידס. ככל הנראה למנתח נודע על מחלתו רק אתמול (ב') והוא דיווח על כך למנהל בית החולים פרופסור גבי ברבש ולמנכ"ל משרד הבריאות. משרד הבריאות כינס עוד אתמול ועדה של מומחים שהחליטה לזמן חולים מבית החולים איכילוב ומשני בתי חולים נוספים, שבהם עבד המנתח, לבדיקות דם לגילוי איידס.

 

הרופא נשא האיידס לא ביצע בדיקות דם ובדיקות רפואיות עם תחילת עבודתו בבית החולים איכילוב בשנת 2000 ולכן משרד הבריאות ביקש מחולים אותם ניתח הרופא במהלך 15 השנים האחרונות לבוא ולהיבדק. מאיכילוב נמסר כי נהלי משרד הבריאות לא מחייבים לערוך בדיקות לרופאים ערב תחילת עבודתם. "פעלנו בהתאם לנהלי משרד הבריאות". נמסר מאיכילוב.

 

משרד הבריאות יצר קשר עם המרכז האמריקני לבקרת מחלות, ה-CDC וקיבל מידע לפיו האפשרות שמנתח חולה ידביק מנותח באיידס נעה בין מקרה אחד ל-40 אלף ניתוחים, למקרה אחד ל-400 אלף ניתוחים. המנתח החולה ניתח קרוב לאלף בני אדם בבית החולים איכילוב ועבד כאמור, גם בבתי חולים נוספים.

 

באיכילוב אספו את רשימות המנותחים של הרופא וכבר שלחו הבוקר מכתבי זימון לבדיקת דם לכל המנותחים. צעד דומה ננקט כעת גם בבתי החולים האחרים שבהם ניתח אתו רופא. אל המוקד הטלפוני יוכל להתקשר כל אדם שנותח באיכילוב ולפי רשימות שמיות יוכלו לומר לו אם עליו להיבדק, זאת מבלי לחשוף את שמו של הרופא החולה.

 

תגובת משרד הבריאות: "בימים האחרונים התברר כי אחד ממנתחי הלב במרכז הרפואי תל אביב הינו נשא של HIV. לאחר קבלת תשובת המעבדה כי הרופא נשא של הנגיף, אותרו שמות כל החולים שנותחו על ידו. חשוב להדגיש, כי הסיכוי שהמנתח הדביק מי ממנותחיו הוא קטן ביותר". עוד נמסר כי בית החולים איכילוב כבר שלח מכתבים למנותחיו של הרופא. "בשל העובדה כי מנתח זה עבד בבתי חולים נוספים בארץ (המרכז הרפואי כרמל, המרכז הרפואי חורב ומדיקל סנטר) ייצא מכתב זהה ממרכזים רפואיים אלה – למנותחיו".

  

בעולם ידוע על מקרה הדבקה אחד של רופא לחולה

אחד החברים בדיון המקצועי שקיים משרד הבריאות היה פרופסור שלמה מעיין, מנהל המרכז לרפואת איידס בבית החולים הדסה. הוא היה שותף להמלצה לזמן את החולים להיבדק. "אני מצפה שלא יהיו שום מקרי הדבקה, אבל אני בדעה שצריך לבדוק את המנותחים של אותו מנתח", אמר. "אין ברירה אלא להזמין אנשים לבדיקות. אמנם האפשרות של הדבקה היא ממש זניחה, אבל צריך להשקיט את הציבור. מאחר שיש רגישות ציבורית לנושא צריך לפנות למנותחים ולזמן אותם, אך אין צורך להגיע בדחיפות".

 

לדבריו בעולם ידוע רק על מקרה אחד שבו רופא הדביק מטופל, אך באותו מקרה מדובר היה ברופא שיניים שעשה זאת במכוון. "היו מספר אירועים בארצות הברית ובקנדה בעיקר בתחילת מגיפת האיידס, של חשיפה בדרך כלל על ידי דקירה. קראו למאות ואפילו לאלפי אנשים ולא היה מקרה אחד של הדבקה".

 

לדברי פרופסור מעיין הסיכוי הסטטיסטי להידבקות מדקירה של מחט מלאה בדם נגוע היא אחד ל-500 עד אחד ל-800. סיכוי של 0.3 אחוז בלבד.

 

"כדי שהמנתח יהיה מדבק הוא צריך להיות בעל פצע מדמם וללא כפפות. הסיכוי שזה יקרה הוא פשוט לא קיים. אם העור של המנתח לא פצוע אין סיכוי שהנגיף יעבור למנותח".

 

נייר עמדה: עמיתי רופא נגוע חייבים בדיווח למש' הבריאות

בבתי החולים אין כל הנחיות הקשורות לביצוע בדיקות תקופתיות כדי לוודא שהרופאים והאחיות לא נושאים מחלות מדבקות. משרד הבריאות גם לא הנחה את בתי החולים האם מותר להעסיק רופא נשא איידס.

 

רופאים ואנשי צוות נבדקים רק פעם אחת כשהם מתקבלים לעבודה בבית חולים. לדברי מנהל אחד מבתי החולים הדבר נעשה "כדי שהרופאים לא יגידו אחר כך שנדבקו בבית החולים".

 

עם זאת, פקודת הרופאים מורה למנכ"ל משרד הבריאות להעמיד בפני ועדה רפואית מיוחדת כל רופא אשר סובל מ"מחלה מסכנת", אשר "מסכנת את בריאות החולים שבטיפולו של הרופא". אך החוק אינו מטיל חובת דיווח על רופאים אחרים המודעים למחלתו של הרופא.

 

נייר עמדה של ההסתדרות הרפואית דווקא מטיל אחריות על עמיתיו של הרופא החולה ומציין כי על כל רופא מוטלת האחריות להגן על הציבור מפני רופא בלתי כשיר ולדווח על רופא עמית למנכ"ל משרד הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
המנותחים יוזמנו לבדיקות דם בעקבות הגילוי שמנתח הלב נדבק באיידס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים