שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי

במשרד המשפטים סבורים: קצב צריך להתפטר

בעקבות הכוונה להגיש נגדו כתב אישום, עומדות בפני משה קצב שלוש אפשרויות: להתפטר, להשאיר את ההחלטה בידי הכנסת, או להכריז על נבצרות זמנית, שתאפשר לו לדחות את הגשת האישומים בשלושה חודשים לפחות. במשרד המשפטים ובפרקליטות מודעים לתסריטים השונים, אך טוענים כי רק דרך אחת ראויה כעת עבור הנשיא

לאחר ששככה הסערה הראשונה לאחר פרסום החלטת היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את נשיא המדינה, מרחף סימן שאלה מעל המשך הפרשה. קצב אמנם יכנס מחר (יום ד') מסיבת עיתונאים, אולם נכון לעכשיו נראה שיפנה אל הכנסת כדי שתאשר לו "נבצרות זמנית". גורמים בפרקליטות המדינה ובמשרד המשפטים סבורים שהנשיא צריך להתפטר באופן מיידי ולא להכריז על נבצרות, משום שהיא עלולה להשהות את הגשת כתב האישום.

 

  

לעומת אותם גורמים, במשרד המשפטים אמרו הערב כי דעתו הרשמית של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, היא בדיוק כמו זו שהביע לאחר הגשת הבג"ץ על ידי עו"ד יוסי פוקס שדרש את התפטרות קצב. "לכשתהיה החלטה עקרונית בכפוף לשימוע", אמר אז מזוז, "לא יוכל הנשיא להמשיך בתפקידו וראוי שינקוט במהלך של נבצרות זמנית".


הנשיא קצב, הערב בגבעת שמואל (צילום: לירן מימון)

 

במשרד המשפטים מדגישים כי אין בכוונתם להפסיק את ההליכים נגד קצב גם אם לא ישעה עצמו. בנוסף מציינים כי תיק האזנות הסתר, אשר נסגר בעניינו של קצב, נותר פתוח כלפי מנכ"ל בית הנשיא, משה גורל, וייתכן מאד שכנגדו יוגש כתב אישום. במשרד המשפטים סיפרו כי הגיעו לידיהם ראיות לפיהן הנשיא יכול היה להאזין משולחנו לכל מי שהוא רוצה בבית הנשיא, אולם אי אפשר היה לקשור אותו להזמנת הציוד ולכן התיק נגנז.

 

גם בכנסת יודעים כי הגשת כתב האישום נגד הנשיא איננה פשוטה כל כך בזמן שיהיה בתקופת נבצרות. עורך דינו של קצב, פרופ' דוד ליבאי, אמר מוקדם יותר הערב לגלי צה"ל כי קצב עומד לבקש מהכנסת להכריז על נבצרות זמנית, "אני מניח שאפשר שזה יהיה לילו או יומו האחרון או כמעט האחרון במשכן נשיא המדינה, אם כי הוא יכול להמשיך ולכהן. אבל ההחלטה היא בידיו והוא זה שיודיע מחר את החלטתו".


חברי הכנסת יכולים להדיח את הנשיא (צילום: רפי בן-חקון) 

 

לפי סעיף 14 ל"חוק יסוד: נשיא המדינה", לא ניתן להעמיד לדין נשיא מכהן ועל סעיף זה עשוי קצב להתבסס על מנת להשהות את הגשת כתב האישום נגדו. לפיכך, קיימים שלושה תסריטים אפשריים למה שעשוי להתרחש בתקופה הקרובה.

 

התסריט הראשון - קצב הולך ביוזמתו: הנשיא יתפטר מתפקידו לפי סעיף 19 לחוק. במקרה כזה, ההתפטרות תיכנס לתוקפה כעבור 48 שעות, ויו"ר הכנסת דליה איציק תחל לכהן כנשיאת המדינה בפועל. זאת, עד לבחירת נשיא חדש בתוך 45 ימים לכל היותר.

 

התסריט השני - הכנסת מראה לקצב את הדרך החוצה: הנשיא בוחר שלא להתפטר, ו-ועדת הכנסת ממליצה להדיח אותו מתפקידו הואיל והתנהג באופן שאינו הולם את תפקידו, לפי סעיף 20 לחוק נשיא המדינה. המלצה זו תעבור לדיון ולהצבעה במליאה ונדרש רוב של שלושה רבעים מחברי הכנסת - בשני הגופים - כדי לאשרהּ.

 

התסריט השלישי - תרגיל הנבצרות: לפי סעיף 22 לחוק, קצב רשאי להודיע כי באופן זמני נבצר ממנו למלא את תפקידו וכך - למשך שלושה חודשים - לא ניתן יהיה להגיש נגדו כתב אישום, על אף שלא יכהן בפועל כנשיא (יו"ר הכנסת תמלא את מקומו). על פי החוק, "מוצע לאפשר לנשיא המדינה להודיע לוועדת הכנסת כי אין הוא מסוגל למלא באופן ארעי את תפקידו... כך למשל, אם נפתחה חקירה פלילית נגדו, יודיע לוועדת הכנסת כי אינו מסוגל באופן ארעי למלא את תפקידו, עד תום חקירת המשטרה".

 

יש לציין כי בכל התקופה בה נחקר השתמש הנשיא פעם אחת בלבד באפשרות לבקש מהכנסת נבצרות זמנית - בטקס ההשבעה של נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש.

 

ועדת הכנסת היא זו השוקלת את בקשתו של הנשיא לנבצרות ומאשרת אותה בהתאם. אם הוועדה תאשר את הבקשה, הנבצרות הזמנית תהיה בתוקף כאמור במשך שלושה חודשים, כשקיימת אפשרות לאשר נבצרות זמנית לשלושה חודשים נוספים. בכל מקרה, כל עוד הנשיא מכהן או נמצא בעמדת נבצרות - לא ניתן להגיש נגדו כתב אישום.

 

ד"ר סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי מהמסלול האקדמי - המכללה למינהל, מסבירה: "במצב של נבצרות הנשיא ממשיך לכהן כנשיא ולכן לא ניתן להגיש נגדו כתב אישום, בוודאי שלא להעמידו לדין. דינו כדין מי שנסע לחו"ל או נפל למשכב. יושבת ראש הכנסת ממלאה את סמכויותויו, אך הוא ממשיך לכהן כנשיא. לדעתי, שימוש בהליך הנבצרות במצב שנוצר היום עם גיבוש כתב האישום - איננו ראוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קצב. יתפטר, יבקש נבצרות או יחכה להחלטת הכנסת?
צילום: גיל יוחנן
מזוז. ממליץ לקצב על נבצרות
צילום: עופר עמרם
צילום: ורדי כהנא
ד"ר נבות. נבצרות כעת - אינה ראויה
צילום: ורדי כהנא
מומלצים