שתף קטע נבחר

למרות פריצת הדרך: לא צפוי שינוי בתחרות בשוק המעבדים

על אף שתוארה כפריצת הדרך החשובה ביותר בתחום תכנון השבבים ב-40 השנים האחרונות, ההתפתחות האחרונה לא צפויה לשנות את מפות הדרכים של AMD ואינטל. אבולוציה ולא מהפכה

אינטל הכריזה השבוע על פריצת דרך בטכנולוגיית השבבים שתאפשר לה ליהנות מיתרון על פני המתחרה הגדולה, AMD, אך מומחים מעריכים כי היתרון הזה יהיה זמני בלבד.

 

בדומה לשתי מעצמות על העורכות ניסויים גרעיניים כדי להפר את מאזן האימה ביניהן, אינטל ו-IBM הכריזו במקביל ביום ו' כי פתרו בעיה בדליפה חשמלית בשבבים.

 

בעקבות ההודעה, אינטל צפויה לכאורה ליהנות מיתרון חשוב על פני AMD, שהגדילה את נתח השוק שלה הודות לשבבים חזקים ויעילים יותר. השנה האחרונה הייתה קשה למדי עבור שתי החברות שנקלעו למלחמת מחירים שנגסו ברווחים של שתיהן. מניית אינטל ירדה בחמישה אחוזים בשנה האחרונה ואילו מניית AMD ירדה ב-60 אחוזים.

 

אך על אף שתוארה כפריצת הדרך החשובה ביותר בתחום תכנון השבבים ב-40 השנים האחרונות, ההתפתחות האחרונה לא צפויה לשנות את מפות הדרכים של שתי החברות, המצפות לצמצם במידה ניכרת את גודל השבבים שלהן בשנתיים הקרובות.

 

אינטל, יצרנית השבבים המובילה, מסרה כי ההתפתחויות יסייעו לה בהמשך השנה, כאשר תכווץ את השבבים הקיימים, באופן שיאפשר להם לפעול מהר יותר ולצרוך פחות חשמל. AMD, שותפת מחקר של IBM, אינה מצפה לכלול את הטכנולוגיה החדשה במעבדים שלה לפני 2008.

 

"זה נשמע יותר כמו אבולוציה מאשר מהפכה", אומר אריק רוס, אנליסט בחברת ThinkEquity Partners. "מי הן המתחרות הגדולות של אינטל? AMD ו-IBM בתחום השרתים, כך שבסופו של דבר הן ישתוו".

 

שוק המעבדים מונחה על ידי חוק מור, שהומצא על ידי אחד ממייסדי אינטל, גורדון מור, בשנת 1965, ולפיו, מספר הטרנזיסטורים על שבב מכפיל עצמו מדי שנתיים.

 

תהליך הפקת השבבים הנוכחים מבוסס על תהליך יצור מעבדים מבוססי 65 ננומטרים – כאלפית מעובי שערה אנושית.

 

אינטל מתכננת לעבור לייצור שבבים בשיטת 45 ננומטרים בהמשך השנה, ובשבוע שעבר הודיעה כי הצליחה לייצר שבבים בגודל זה, ולכן היא עומדת בלוח הזמנים.

 

על אף שחברות המעבדים פועלות על פי חוק מור, תהליך כיווץ השבבים רחוק מלהיות אוטומטי. כל דור מציב אתגרים חדשים, והמהנדסים מתמודדים כעת עם ייצור בגדלים כה זעירים עד כי עליהם לשנות רכיבים בסיסיים בעיצוב השבבים.

 

ההתפתחויות האחרונות כרוכות בהחלפת חומר מבוסס סיליקון המשמשת שכבה אחת של השבבים מאז שנות ה-60 בחומר מבוסס הפניום, חומר המשמש את תעשיית הגרעין.

 

רוס ציין כי על אף שההשקעה של AMD במחקר קטנה יותר מזו של אינטל, השותפות שלה עם IBM מספקת לה יתרונות המאפשרים לה להישאר תחרותית. "כל החברות מסתכלות קדימה", הוא אמר, "טכנולוגיית המיזעור חשובה, אך היא מהווה חלק אחד בלבד מהתהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים