שתף קטע נבחר

מזוז רומז לכנסת: על קצב לעזוב את המשכן

היועץ המשפטי לממשלה פנה הערב במכתב אל מקבילתו בכנסת ודרש כי תפרט מה משמעויות מעמדו של קצב כנשיא נבצר: "קצב ממשיך לשהות במשכנו בירושלים - דבר שלכאורה אינו עולה בקנה אחד עם תכלית החוק ליצור הפסקה זמנית בכהונתו עקב חקירה פלילית"

מזוז דורש הסברים. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שלח הערב (ג') מכתב ליועצת המשפטית של הכנסת בנוגע להחלטת ועדת הכנסת לאשר את בקשת הנבצרות של נשיא המדינה, משה קצב.

 

היועץ כתב כי משניתנה החלטה כזו - לאפשר לקצב להמשיך ולכהן כנשיא נבצר - לראשונה בתולדות מוסד הנשיאות, מתעורר צורך לתת תוכן להחלטה ולנמק מה משמעותה. מזוז כתב ליועצת המשפטית נורית אלשטיין: "מתבקש לדעתי, כי תינתן חוות דעת על ידך כיועצת משפטית לכנסת, באשר למשמעות ולתכנים של החלטת ועדת הכנסת".

 

כזכור, ביום חמישי האחרון, לאחר המלצת היועץ המשפטי להגיש כתב אישום נגד קצב על שורת עבירות מין אשר החמורה בהן היא אונס, אישרה ועדת הכנסת את בקשתו לנבצרות זמנית ברוב דחוק של 13 חברים. משמעות ההחלטה היא כי קצב ממשיך לכהן למשך שלושה חודשים בתפקידו - אם כי לא בפועל - ולא ניתן להגיש נגדו כתב אישום. יו"ר הכנסת, דליה איציק, מחליפה אותו כנשיאה בפועל.

 

היועץ מציין במכתבו הערב כי הצורך לנמק את המשמעות של אישור בקשת הנבצרות - כלומר מהן הסמכויות של הנשיא כעת ומה הן זכויותיו - "מתבקש נוכח הפרסומים לפיהם קצב ממשיך לשהות במשכנו בירושלים דבר שלכאורה אינו עולה בקנה אחד עם תכלית החוק ליצור הפסקה זמנית בכהונת הנשיא עקב חקירה פלילית".

 

עוד מוסיף היועץ מזוז כי בקשתו מקבלת משנה תוקף נוכח הנסיבות, כאשר אחת מנפגעות העבירה עדיין עובדת בבית הנשיא וחלק מהעובדים במשכן נחקרו בפרשה ועשויים לשמש כעדי תביעה (לנשיא מיוחסת בכפוף לשימוע כמובן, גם עבירה של שיבוש הליכי משפט). היועץ ציין במכתבו לאלשטיין כי עמדתו ניתנה במפורש בתגובתו לבג"צ בעתירה בעניין.

 

נוהל הדחת הנשיא אושר במליאת הכנסת

מוקדם יותר היום אישרו ועדת הכנסת ומליאת הכנסת את הנוהל שבמסגרתו יתקיימו הדיונים להדחתו של קצב. על פי החלטת הוועדה, יתקיים הדיון הראשון בהליך ההדחה של קצב בתוך שבועיים מהיום שבו תימסר לו הקובלנה שהוגשה נגדו על ידי 30 מחברי הכנסת.

 

ועדת הכנסת קבעה כי היא רשאית להזמין לדיון את היועץ המשפטי לממשלה או את בא כוחו, "בשים לב למהות ההתנהגות שלגביה נטען כי אינה הולמת את מעמדו של נשיא המדינה". אם 19 מתוך 25 חברי ועדת הכנסת יאשרו את הליך הדחתו של קצב, תועבר ההחלטה האם להדיח את קצב למליאת הכנסת, שם יידרש רוב של 90 חברי כנסת. ח"כ אביגדור יצחקי, שניהל את ישיבת הוועדה, הסביר כי לנשיא המדינה או לבאי כוחו תינתן אפשרות למסור את עמדתם בוועדת הכנסת ובמליאת הכנסת.

 

סגן יו"ר הכנסת וחבר הוועדה, ח"כ אחמד טיבי, אמר לאחר קבלת ההחלטה: "זו החלטה מאוזנת וסבירה שמאפשרת לנשיא ולנציגיו להתגונן, אך אני מעריך שהנשיא לא יודח ולא יתפטר עד סוף הקדנציה באמצע יולי, בשל ההליכים המשפטיים ובשל ההחלטה בשבוע שעבר על נבצרות זמנית".

 

לעומתו אמר ח"כ מיכאל איתן: "בנוהל בזק קבעה ועדת הכנסת כללים מרושלים ומרושעים להליך הדחת נשיא. הליך הדחת הנשיא

 הוא הליך מעין משפטי שבו שומרות כל מדינות העולם הדמוקרטי על זכויות הנתבע שאת הדחתו מבקשים לבצע. ועדת הכנסת קבעה כללים שאינם מכבדים את זכות הנאשם ואני תקווה שהמליאה לא תאשר אותם".

 

יו"ר מרצ-יחד, ח"כ יוסי ביילין, אמר בדיון במליאת הכנסת שבו אושר נוהל ההדחה: "אני רוצה לפנות מכאן לנשיא המדינה ולומר לו שהכנסת לא מתכוונת לשחק משחקים - לא נוכל לקבל את הנבצרות הזמנית שהוא עצמו יכול לבטל. היום הוא מקבל מאיתנו אזהרה שזה לא יכול להמשיך כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מני מזוז. דורש הסברים
צילום: עופר עמרם
משה קצב. בינתיים במשכן
צילום: איי פי
מומלצים