שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי חדש לטיפול בפצעים כרוניים

למעלה מ-8 מיליון בני אדם בארה"ב ואירופה סובלים מפצעי לחץ כרוניים על רקע מחלות שונות. חברה ישראלית נערכת לקראת שלב הניסויים הקליניים בבני אדם, ומקווה לקבל את אישור ה-FDA לעריכת בדיקות מהירות לצורך שיווק התרופה החדשה לשוק. ויש גם פיתוח וטרינרי לבעלי חיים

לפי הערכות, למעלה מ-8 מיליון בני אדם בארצות-הברית ואירופה סובלים מפצעים כרוניים, הכוללים גם פצעים סוכרתיים, פצעי לחץ ופצעים ורידיים. הפתרונות העיקריים המשמשים לטיפול בפצעים כיום מתבססים על חבישות וטיפולים כירורגיים, אולם אלו מקשים על חייהם של החולים, ושיעור ההישנות של הפצעים עומד על כ-70%. בסך הכל, מוערכת עלות הטיפול השנתית בטיפול בפצעי לחץ בכ-15 מיליארד דולר.

 

ד"ר תמר טננבוים, חוקרת מאוניברסיטת בר אילן ובעלת שם עולמי בחקר ריפוי פצעים, סבורה כי הצליחה למצוא תרופה מבטיחה, שעשויה לשפר את מצבם של החולים. טננבוים, שהקימה את חברת הביוטכנולוגיה HealOr, החלה לאחרונה בניסויים קליניים בבני אדם בשלושה מרכזים רפואיים בישראל, וכעת נערכת לניסויים קליניים גם בארצות-הברית.

 

נתונים ראשוניים שהתקבלו במחקר בארץ, בשלב הפרה-קליני, עוררו אופטימיות רבה בנוגע לאסטרטגית הטיפול החדשה. באמצעות הפיתוח החדש ניתן להשפיע על אנזימים מקבוצת ה-PKC, הקשורים בתהליכי החלוקה, ההתמיינות והנדידה של תאי העור. תהליכים אלו חיוניים לריפוי הפצעים והישנותם, ובאמצעות שליטה על פעילותם, ניתן לשפר את מצבם של הפצעים בצורה משמעותית.

 

לדברי טננבוים, "התוצאות המצוינות שהושגו בשלב הפרה-קליני אפשרו לחברה להתחיל בביצוע ניסויים קליניים בבית החולים הדסה עין כרם, בבית החולים אסף הרופא ובבית החולים קפלן". לדבריה, מנהל התרופות האמריקני עשוי להעניק לחברה מסלול מקוצר לקראת אישור המוצר: "במידה ויתקבל ההליך המקוצר, הוא יהווה ציון דרך חשוב מאחר וייאפשר חיסכון ניכר בזמן וכן חיסכון משמעותי בעלויות הכרוכות בהשלמת פיתוח המוצר", אמרה.

 

העליה במספר חולי הסוכרת, בעיקר במדינות המערביות, מגבירה את הצורך לפתח תרופות חדישות לפצעים כרוניים. מהחברה נמסר כי הפיתוח החדש מאפשר לקצר את זמן ההחלמה, וכן לשפר את מצבם האסתטי של הפצעים הכרוניים, בניגוד לטיפולים הקיימים והמקובלים כיום.

 

התרופה הניסיונית משפיעה על כל חמשת שלבי הריפוי של הפצעים: החל בהגנה על הפצע מפני גורמי מחלות וזיהומים שונים, עצירת ההתפתחות הדלקתית בחלל הפצע, וכן האצת איחוי שכבת העור החיצונית והרקמות הפנימיות, וכן החזרת המראה האסתטי של העור.

 

בחברה מתעדים לשווק את התרופה בעתיד כמוצר מדף מוכן, הניתן באמצעות מרשם רופא. החוקרים המעורבים בפיתוח מקווים כי באמצעות התרופה, יוכלו החולים לטפל במחלה בעצמם, בקלות ובנוחות, ומבלי להיזדקק לטיפולים תכופים אצל רופאים או אחיות.

 

במקביל, פותחה תרופה וטרינרית מקבילה, לטיפול בפצעים כרוניים בבעלי-חיים, ששיווקה יחל בעוד כשישה חודשים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום אילוסטרציה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים