שתף קטע נבחר

ההיסטוריה על פי איסטווד

"מלחמה לעולם אינה אודות ניצחון. היא תמיד אודות נעורים שנקטעו", אומר קלינט איסטווד, שסרטו הראשון בפרויקט המדובר שלו, "גיבורי הדגל", עולה בסוף השבוע בישראל. כתבתנו פגשה אותו במסיבת עיתונאים ביפן

 

צפו בטריילר של "מכתבים מאיוו ג'ימה"

 

מלון גראנד היאט בטוקיו מזמן לא ידע תכונה שכזו. הסיבה: מסיבת עיתונאים בהשתתפות קלינט איסטווד והצוות של סרטו החדש דובר היפנית "מכתבים מאיוו ג'ימה", בכיכובו של קן וואטאנאבה ("הסמוראי האחרון", "זכרונותיה של גיישה"), שעלה לאקרנים בטוקיו בנובמבר, ויוקרן בישראל החל מה-22 בפברואר.

 

"מכתבים מאיוו ג'ימה", המועמד לארבעה פרסי אוסקר, הוא אחד משני סרטים שביים איסטווד במקביל העוסקים בקרב העקוב מדם על האי איוו ג'ימה במלחמת העולם השנייה. האחד, "גיבורי הדגל" דובר האנגלית, שעולה בסוף השבוע בישראל, מגולל את סיפורם של החיילים האמריקנים המניפים את דגל ארצות הברית באיוו ג'ימה בתצלום המפורסם. השני, שרוב שחקניו יפנים, מתמקד בגנרל שהפסיד באותו קרב ובחיילים הצעירים שנהרגו בעת שמילאו את פקודותיו.

 


"גיבורי הדגל". אלפי הרוגים משני הצדדים

 

קרב איוו ג'ימה היה קרב בין ארצות הברית ליפן במהלך המערכה באוקיינוס השקט. כתוצאה מהקרב ארצות הברית השיגה שליטה על האי ועל שדות התעופה שבו. התמונה של החיילים האמריקנים המניפים את הדגל על האי נחרתה בזיכרון הקולקטיבי כאחד מסמלי המלחמה.

 

איסטווד, שהגיע מלווה במפיק הסרט ובתסריטאית, שפע סופרלטיבים על העבודה עם הצוות היפני. "כל השחקנים היו הטובים ביותר שעבדתי איתם אי פעם", אמר. "הניסיון לביים בשפה אחרת, בתרבות אחרת, היה מרתק. למדתי בסרטים על התרבות היפנית אבל לעבוד איתם היה דבר שונה לחלוטין. למרות שלא הבנתי מילה ממה שהם דיברו לא היה לי ספק שהם יפיחו חיים בדמויות שבתסריט".

 

את קן וואטאנאבה הכיר איסטווד מסרטיו היפניים והאמריקניים. "היה לי תענוג גדול לביים אותו", סיפר. "כל הקאסט היה פשוט מופלא. אני מוכן להתחיל עם הקאסט הזה משהו חדש כבר מחר".

 

"משחק טוב עובר בכל שפה"

לדברי איסטווד, הדבר הכי חשוב בפיתוח דמות הוא הכנות. "אם אתה מקבל שחקנים שמשחקים בכנות זה יעבוד. כבמאי שהוא גם שחקן, אני תמיד מקפיד לביים סרט שהייתי רוצה לשחק בו. שיחקתי הרבה ועבדתי עם במאים רבים ולכן אני יודע מה אני לא רוצה לעשות. במאים לפעמים משתמשים בשחקן כדי לדבר בעצמם. לי חשוב שכל אחד יביא משהו, אני רוצה לראות יצירתיות. אני לא פוסל משהו עד שלא מוכח שהוא לא עובד. אני מאמין בשחקנים ובאינסטינקטים שלהם", הוא אומר ומייד מסייג: "זה לא אומר שלא עלו גם רעיונות מטופשים, אבל צריך למצוא דרכים דיפלומטיות להתמודד עם זה כדי לא לפגוע באגו של השחקנים. באנסמבל של הסרט הזה כולם היו מאוד אינטלקטואלים ולכן כל הקרדיט שאני יכול לקחת לעצמי הוא שפשוט בחרתי את האנשים הנכונים". 

 

"הסרט הזה גרם לי להבין שמדובר בו על איחוד כוחות, שזה לא נסוב רק סביב התסריט" מספרת התסריטאית איריס ימאשטה. "הבנתי שזה תלוי בכמה הבמאי מבין את התסריט וגם בהופעה של השחקנים. הייתי מרוצה בסופו של דבר הרבה מעבר לציפיות שלי. הסרט יכול למשוך גם יפנים וגם אמריקנים והעובדה הזו מאוד ריגשה אותי".

 

"משחק טוב הוא כזה שעובר בכל שפה", מוסיף איסטווד. "לי הנושא של המשחק ביפנית לא הפריע במיוחד. ידעתי היטב את התסריט ולכן זה כלל לא עלה כנושא. חיפשתי כנות של הגיבור ולכן זה לא משנה באיזו שפה עוסקים. משחק זה לא רק מילים. זה הרגש והלב. אני אומר לשחקנים שלי, תשימו את הלב במקום המוח ותקבלו תוצאה הרבה יותר טובה".

 


"מכתבים מאיוו ג'ימה". "הניסיון לביים בשפה אחרת היה מרתק"

 

"רצינו לספר את ההיסטוריה בשביל החיים שאבדו"

איסטווד נסע בשנה שעברה לאי הקטן והמרוחק כדי לראות במו עיניו את המקום ששימש כשדה קרב. 60 שנה לאחר כניעת היפנים, האי איוו ג'ימה עדיין אינו מיושב, מלבד כמה בסיסים צבאיים שנמצאים בו. כל פעילות על האי עלולה להיות בעייתית, משום שאיוו ג'ימה נחשב בעיני רבים לקרקע מקודשת - כמעט 7,000 חיילים אמריקנים ויותר מ-20 אלף חיילים יפנים נהרגו בקרב שהתחולל במקום בפברואר-מארס 1945, וגופותיהם של אלפים מאותם חיילים לא זוהו מאז. ואולם, הפרויקט של איסטווד קיבל את ברכתם של ארגוני לוחמים ושל ממשלת יפן, שהאי - המצוי כאלף קילומטרים דרומית לטוקיו - שייך לאזור השיפוט שלה.

 

"הסרט הזה היה מאוד חשוב בשבילי ובשביל השחקנים", מספר איסטווד. "רצינו לספר את ההיסטוריה בשביל החיים שאבדו, משני הצדדים של המלחמה. רצינו לא לשכוח אנשים שהקריבו את חייהם למען המולדת, שהעדיפו לעשות זאת ולא להישאר בבית. ההקרבה הזו באה לידי ביטוי בסרט הזה. מלחמה לעולם אינה אודות ניצחון. היא תמיד אודות נעורים ואנשים צעירים שחייהם נקטעים וחשוב לזכור את זה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינט איסטווד. רוצה לראות יצירתיות
צילום: רויטרס
"מכתבים מאיוו ג'ימה". "כולם היו מאוד אינטלקטואלים"
לאתר ההטבות
מומלצים