שתף קטע נבחר

כל השאלות שכדאי לשאול לפני לידת תאומים

לקראת סוף ההריון הולכות ומצטברות המון שאלות בקשר ללידה. בחירת בית יולדות זו משימה ממש לא פשוטה וכשמדובר בתאומים - המשימה מסובכת לפחות פי שניים. איך בוחרים? זהר מיד תסביר לכם

כשאנחנו בוחרות היכן ללדת, אנחנו למעשה בוחרות לאיזה מוסד רפואי להעניק צ'ק די גדול מביטוח לאומי (7,049 ש"ח ליתר דיוק). עם ההבנה הזו כדאי לגשת לתהליך. עד לפני שנים לא רבות, נשים בישראל לא בחרו היכן ללדת, אלא פשוט הלכו לבית החולים הקרוב למקום מגוריהן, וילדו.

 

בישראל של היום, לידות מתרחשות היכן שהיולדת בוחרת – בבית או במוסד רפואי. כמו כן, אין צורך כיום להירשם ללידה מראש, למעט בבתי החולים בירושלים, וגם שם ניתן כמובן להירשם בכולם ולבחור היכן ללדת רק ברגע האמת.

 

איך בוחרים?

כל אישה וכל זוג הורים, מתבונן אחרת על אותם נתונים – בין אם ההריון בסיכון ובין אם הוא תקין לחלוטין. כל הורה ירגיש אחרת וירצה דברים שונים. על אחת כמה וכמה כשמדובר בלידה של תאומים. לפניכם מספר קריטריונים שחשוב לבדוק כשבוחרים את חדר הלידה:

  

  • ניתוח או לידה רגילה?
    ההמלצה הרפואית בנושא יילוּד תאומים – בניתוח אלקטיבי (מוזמן מראש) או בלידה רגילה – אינה חד משמעית. אם הנטייה היא לעבור ניתוח, כדאי לקחת בחשבון את המרחק של בית היולדות מביתכם, במיוחד אם יש לכם ילד או ילדה בבית.

 

  • מנתח לבחירתך?
    בניתוח, כדאי לחשוב על בחירת המנתח ולברר אם הבחירה אפשרית. 

 

  • איפה אבא?
    אם הנושא חשוב לכם, זיכרו לבדוק האם במקרה של ניתוח מוזמן יוכל האב להיכנס לחדר הניתוח. גם אם מדובר בלידה רגילה, כדאי לבדוק את הנושא, למקרה שתמצאו את עצמכם בניתוח לא מתוכנן. 

 

  • איכות התינוקייה
    בלידת תאומים ניקח בחשבון יותר מתמיד גם את איכות הפגיה. מבחינה סטטיסטית, תאומים נוטים להגיע לפגייה, אפילו לזמן קצר, יותר מאשר בלידה רגילה.

 

  • הנקה וביות מלא
    אם הנושא חשוב לכם, יש לבדוק את האפשרות לביות מלא ואת רמת התמיכה בהנקה.

 

  • לידה טבעית
    אם את שואפת ללדת את תאומייך בדרך הטבע, כדאי לדעת מראש הרבה פרטים קטנים שירכיבו יחד את התשובה עבורך – איפה באמת תקבלי את מירב הסיכויים להצליח בכך. הגישה של בית היולדות ללידות תאומים היא לא בהכרח מה שיגידו לך בסיור. זו אינה "גישה כללית" אלא אוסף של גורמים, המפורטים בהמשך:

 

  • לידה נרתיקית
    באילו מצגים מאפשרים ללדת בלידה נרתיקית? למשל, ישנם בתי יולדות בהם אם אחד התאומים אינו במצג ראש ימליצו ללדת בניתוח קיסרי, לעומת בתי יולדות בהם מסתפקים בתאום הראשון שהתייצב על אדן הזינוק במצג ראש על מנת לאפשר לך ללכת ובגדול על לידה טבעית.

 

  • טבעי בחדר ניתוח
    מאוד חשוב גם – היכן בפועל מתרחשת הלידה? יש בתי יולדות בהם לידת תאומים בכל מקרה תהיה בחדר ניתוח. כדאי לקחת בחשבון שחדר ניתוח נראה ומרגיש אחרת מחדר לידה רגיל – קר שם, והאווירה היא לא בדיוק מה שאת מאחלת לעצמך בלידה טבעית. וכמובן – אם אנחנו כבר פה, הסיכוי להגיע לניתוח קיסרי בפועל הוא גדול יותר.

 

  • תנועתיות
    בלידה טבעית חשובה מאוד תנועתיות. אמנם בלידת תאומים אין הרבה מקום לתמרון בנושא הניטור הדרוש – בהחלט תהיי מחוברת למכשיר המוניטור במשך רוב, אם לא כל הלידה, אולם גם כאן יש מרווח פעולה מסוים. למשל, האם החיבור הרציף למוניטור הינו כל העת או רק ב"לידה פעילה", האם יאפשרו לך לרדת לשירותים או למקלחת אם המוניטורים תקינים והאם יאפשרו לך לבצע מוניטור ללא ריתוק למיטה. ושאלה נוספת: האם מבצעים כחובה מוניטור פנימי לאחד מהתאומים (הראשון). השאלה חשובה משום שמוניטור פנימי מחייב התערבויות אחרות, כגון פקיעת המים.

 

  • בלי אפידורל
    יולדת המעוניינת בלידה ללא אפידורל צריכה להגיע על כך להסכמה עם הצוות הרפואי – אשר רגיל ללידות "אפידורליות" ובפרט בלידות תאומים. דיון כזה לא כדאי להשאיר לרגע האחרון. מומלץ לשקול פגישה מקדימה עם מנהל חדר הלידה או מנהל המחלקה בבית היולדות בו אתם בוחרים. פגישה כזו יכולה לקבוע האם תהיה חווית לידה טובה ורצויה.

 

  • מלווים בלידה
    רופא פרטי או מיילדת פרטית בלידה יכולים לעזור לך מאוד לממש את תכנית הלידה הרצויה ביותר מבחינתך, וכך גם ליווי של דולה – תומכת לידה. כשאת בוחרת את המלווים ללידת תאומים, חשוב מאוד הניסיון הספציפי שלהם בלידות כאלו. בכמה לידות כאלו הם כבר טיפלו, ומה קרה בלידות? האם היולדת ילדה כפי שרצתה? כמו תמיד, כדאי לקבל המלצות מיולדות שהרצונות הבסיסיים שלהן היו דומים לשלכן. אין טעם לשוחח עם יולדות שילדו בלידה טבעית אם את מעוניינת דווקא בניתוח קיסרי, אולם אם ישנה התאמה בין השאיפות שלך לשלה – עצתה תוכל להיות שווה זהב עבורך.

 

מילה מהמומחים

מרסי גבע, דולה ומדריכת הכנה ללידה שליוותה כבר מספר לידות תאומים, מספרת: "חשוב מאוד להגיע לדיון מראש עם הצוות הרפואי, כדי שתהיינה כמה שפחות הפתעות בשטח. למשל, כמה אנשי צוות (רופאים, מיילדות, רופא ילדים) מחייב הפרוטוקול המחלקתי שיהיו נוכחים בשלב הלידה עצמה, בעת יציאת התינוקות? כמה זמן מוכנים להמתין בין לידת התאום הראשון ללידת השני? הרבה פעמים הלידה הראשונה היא טבעית ונהדרת וההתערבויות מגיעות בלידת התאום השני, מה שעלול לגרום להרבה עוגמת נפש ליולדת".

 

ד"ר קרלוס רוזנברג, רופא מיילד בכיר, מסביר: "ההתייחסות של בית החולים להריון וללידת תאומים היא בהשוואה ללידות של תינוקות יחידאיים. מכאן – התייחסות כאל הריון ולידה בסיכון גבוה וניהול הלידה בהתאם. אני חושב שיש להתייחס לקבוצה של תאומים בהשוואה לעצמה, מתוך הבנה שברוב הלידות הווגינאליות של תאומים במצגי ראש-ראש לא תהיינה בעיות. כלומר, אם בעולם יש 20% ניתוחים קיסריים בתאומים ששניהם היו במצג ראש בעת הלידה ואצלנו ישנם בתי חולים עם נתון של עד 80% ניתוחים – אז ברור מכך שהבעיה מתחילה אצלנו בראש עם רמת החרדה. זו היא שמשפיעה על פרוטוקול הלידה, ורק נשים שיעמדו על זכותן לאפשרויות אחרות – יקבלו אותן".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לידה עם שתיים - שאלות כפליים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים