שתף קטע נבחר

  • מרושתים

דואר אלקטרוני הוא שיחה פרטית

על משמעות החלטתו של כבוד השופט כבוב חאלד במשפט "הסוס הטרויאני"

ביום  5 פברואר 2007, ניתנה החלטה בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (תיקים פ 040206/05 ו - פ 040197/06) על ידי כבוד השופט כבוב חאלד, שדואר אלקטרוני הינו חלק משיחה בין אנשים, ולא משנה באיזה שלב של מעבר ההודעה השיחה "יורטה".

 

בית המשפט אימץ את הגישה המקנה הגנה רחבה יותר לזכויות הפרט, וקבע כי העתקת הודעת דואר אלקטרוני משרת

הדואר, למרות היותה "חומר מחשב", הרי שמבחינה נורמטיבית, שיחה של הפרט המתנהלת באמצעות דואר אלקטרוני היא ערך חשוב בחברה.

  

בית המשפט קבע כי כאשר קיימות שתי פרשנויות אשר שתיהן מתיישבות עם לשון החוק, יש להעדיף את הפרשנות המקיימת את ערכי היסוד של המשפט, ומתיישבת עם תכלית החקיקה.

 

סיווג העתקת דואר אלקטרוני משרת הדואר כחלק מהאיסורים בחוק האזנת סתר, מגשים את נקודת האיזון הראויה בין האינטרס הציבורי, לגילוי עבריינות ומניעת הפשיעה, לבין זכויות היסוד של האדם בחברה.

 

הדברים נקבעו בבקשה לפסול הודעות דואר אלקטרוני שהועתקו משרתי דואל, לאחר שהמשטרה הוציאה צו חיפוש בלבד, שעליו מוסמך לחתום שופט בית משפט שלום. בית המשפט קבע כי יש להוציא "צו האזנת סתר" עליו מוסמך לחתום שופט מחוזי.

  

חשיבות ההחלטה - גם מעבר למשפט הפלילי

ההחלטה אינה שוללת כליל מרשויות חקירה את היכולות לבצע מלאכתם החשובה ולהאזין להודעות דואר אלקטרוני – כאשר זה נחוץ לצורך חקירה, אלא קובעת כי הדרך לכך היא באמצעות קבלת צו מיוחד להאזנת סתר, ומכפיפה את הליך העתקת הדואר האלקטרוני למעקב לסוד שיחו של הפרט.

 

המשמעות היא שמעתה יש לראות דואר אלקטרוני כחלק משיחה. יש לכך משמעויות רבות יותר מאשר קבילות של הודעות הדואר האלקטרוני במשפט "הסוס הטרויאני".

 

הויכוח אם מעביד יכול "לצותת" להודעות דואר אלקטרוני הוכרע באופן נחרץ – למעביד אסור "לצתת" לדואר האלקטרוני של עובדיו, גם לא באמצעות קריאת ההודעות מהשרת. גם אם המעביד הוא זה שנותן את שירותי הדואר האלקטרוני. אם לרשויות החוק יש צורך לבקש צו האזנת סתר משופט מחוזי כדי לקרוא הודעות דואל, קל וחומר מעביד.

 

ויכוח נוסף, הוא הגשת דואר אלקטרוני במשפטים אזרחיים. ושוב, קל וחומר אם למדינה אסור, אזי בטח ובטח לאזרח, אלא אם הוא עומד בחריגים הקבועים בחוק איסור האזנת סתר - לדוגמה, הוא היה אחד המשתתפים בשיחה (נמען להודעות העתק).

 

מעניין לראות מה יוחלט במקרה שבו מגיש הדואל הוא נמען סמוי (BCC) או נמען של הודעה שנשלחה אליו על ידי נמען, בהעברה (Forward), ללא ידיעת הכותב המקורי, שלא קידם את הדואר האלקטרוני. 

 

מרושתים - לבלוג המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורם רשף
עו"ד אייל גונן. לחצו על התמונה לביוגרפיה
צילום: יורם רשף
מומלצים