שתף קטע נבחר

בוש: טהרן שולחת נשק לעיראק, אך אין לי הוכחה

במסיבת העיתונאים הראשונה שלו מזה חודשיים, אמר נשיא ארצות הברית כי הוא משוכנע שהממשלה האיראנית מעורבת בחימושן של המיליציות השיעיות בעיראק, למרות שהוא אינו יכול להוכיח זאת. מוקדם יותר טענו קצינים אמריקנים בבגדד כי יש להם ראיות שטהרן הורתה לחמש את המיליציות. בוש הבהיר כי המבצע להשבת הסדר בבגדד ייקח זמן, וקרא לקונגרס לתמוך בתוכניתו

שלושה ימים לאחר שקצינים אמריקנים בכירים בבגדד טענו כי יש הוכחה שההנהגה האיראנית מעורבת באופן ישיר בחימושן של המיליציות השיעיות בעיראק, אמר היום (ד') נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, כי אין ראיות לכך שהממשלה בטהרן הורתה על משלוחי הנשק - אך הוא משוכנע שהדבר נעשה בידיעתה ובהכוונתה.

 

"אנחנו יודעים שארגון בריגדות אל-קודס מספק את המטענים הקטלנים לחמושים, ואנחנו יודעים שארגון זה הוא חלק מהמשטר האיראני", אמר בוש במסיבת עיתונאים שקיים הערב בוושינגטון. "אנחנו לא יודעים האם ראשי המשטר הורו לבריגדות אל-קודס לבצע זאת - אבל זה לא משנה, אם הדבר נעשה בידיעת ההנהגה הבכירה או בלא ידיעתה. אנחנו יודעים שהם פועלים נגד חיילינו ונגד העם העיראקי. נגן על אנשינו, נמצא את הרשתות ונטפל בהן. אם נמצא סוכן שמעביר נשק לעיראק, נטפל בו. נגן על חיילינו ועל אזרחינו", דברי בוש.

 

כזכור, אתמול אמר יושב ראש המטות המשולבים בצבא האמריקני, הגנרל פיטר פייס, כי אין ראיות הקושרות את הממשלה האיראנית לנשק האיראני שהתגלה בעיראק. דבריו של פייס, יועצו הבכיר של בוש לענייני צבא, עמדו בסתירה ברורה לדברים שאמרו קצינים בבגדד ביום ראשון, לפיהן יש ראיות מוצקות לכך שהממשלה האיראנית מעורבת בחימושן של המיליציות. טהרן, מיותר לציין, דחתה את הדיווחים האלה מכל וכל. מאוחר יותר קיבלו דבריו של פייס גיבוי גם מדובר הבית הלבן, טוני סנואו, למרות שיום קודם, תמך סנואו בגרסה של הקצינים בבגדד.


הנשיא בוש היום בוושינגטון. "נגן על חיילינו ועל אזרחינו" (צילום: איי.פי) 

 

בוש חזר על עמדתו לפיה "איראן עם נשק גרעיני תהיה מסוכנת מאוד לשלום העולם". הוא הזכיר שארה"ב - יחד עם מדינות רבות בעולם - היו אלה שהעבירו את ההחלטה במועצת הביטחון להטיל סנקציות כלכליות על טהרן, והבהיר פעם נוספת כי אם איראן מעוניינת בדיאלוג עם ארה"ב, עליה להפסיק את תוכניתה הגרעינית.

 

"החיילים צריכים תמיכה, לא התנגדות"

הנשיא בוש אף תקף במסיבת העיתונאים את הקונגרס החדש בשליטת הדמוקרטים, על רקע מהלכיו להצביע מחרתיים על הצעת החלטה לא-מחייבת, שתביע התנגדות לתוכניתו לשגר לעיראק 21 אלף חיילים נוספים. "הקונגרס הצביע פה אחד לאשר את מינויו של הגנרל דייוויד פטריוס למפקד הכוחות בעיראק - ועכשיו הוא דן בהחלטה המונעת ממנו לבצע את תפקידו", האשים בוש את הקונגרס.

 

במסיבת העיתונאים בוושינגטון, המשותקת בגלל השלג הכבד (שבעטיו התבטל דיון בקונגרס על התחממות כדור הארץ), התיחס בוש לצינה הנושבת לעברו מכיוונו של הקונגרס והציבור האמריקני על רקע המצב בעיראק, והודה שהמצב שם לא פשוט."אני מבין מדוע אנשים באמריקה מודאגים. הם פותחים טלוויזיה ורואים אלימות. לא נוכל לעצור את כל מבצעי פיגועי ההתאבדות. תהיה אלימות - וההשתלטות על בגדד תיקח זמן".

 

הוא הסביר את ההגיון העומד מאחורי תוכניתו לשגר חיילים נוספים לעיראק. "לנסיגה מהקרב על בגדד תהיה השלכה הרסנית על ארה"ב. ממשלת עיראק תקרוס. הצלחה בבגדד תהיה הצלחה להגן על ארה"ב". לדבריו, הצעד הראשון להצלחה הוא הפסקת האלימות הבין-עדתית בבגדד. צריכים לתת אוויר פוליטי לנשימה לראש הממשלה שם".

 

בוש נשאל כיצד יראה ניצחון בעיראק, והבהיר: "ניצחון בעיראק לא יראה כמו הניצחון במלחמת העולם השנייה. עיראק תהיה מדינה עם שלום יחסי. השאלה היא האם נוכל לעזור לכוחות הביטחון העיראקים להפסיק את הטבח והאלימות הבין-עדתית. ניצחון יושג כשעיראק תהיה בת ברית במלחמה נגד הטרור. זו תהיה הצלחה". 

 

בוש גם ניצל את מסיבת העיתונאים כדי להתיחס לביקורת שהשמיע נגד ארה"ב נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין - וציין כי ישנם הרבה נושאים שבהן יכולות שתי המדינות לשתף פעולה. הוא ציין כי שתי המדינות כבר שיתפו בעבר פעולה - בהשגת החלטת מועצת הביטחון להטיל סנקציות על איראן - ובשיחות הרב-צדדיות על פירוקה מנשק גרעיני של צפון קוריאה, שהסתיימו אתמול בהסכם שאותו כינה בוש "חשוב וחיובי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש. נטפל בסוכנים האיראנים
צילום: איי פי
פייס. אמר אתמול שאין ראיות
צילום: רויטרס
מומלצים