שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

החייאת תינוק: אתם יכולים להציל חיים

ביצוע החייאה לתינוק שאינו נושם בתוך ארבע דקות יכול להציל חיים. עוד לפני שתקראו לאמבולנס מד"א, הנה מה שתוכלו לעשות בכפות ידיכם בדקות הקריטיות

אמבולנס מד"א מגיע לזירת האירוע בתוך כ-8 עד 10 דקות בממוצע, הרבה אחרי ארבע הדקות הקריטיות - ארבע דקות ללא אספקת חמצן המספיקות כדי לגרום נזק בלתי הפיך לרקמת המוח. דקות קריטיות אלה הן הסיבה לחשיבות העצומה של הגשת עזרה ראשונה לנפגע עוד לפני הגעת צוות מד"א. סיכוי ההחלמה האמיתי, תלוי בארבע הדקות הללו.

 

הישראלים לא ששים להעניק עזרה ראשונה. מחקר שפורסם אשתקד בכתב העת 'הרפואה' גילה שרק 14% מאלה שהתמוטטו עברו החייאה על ידי אדם מזדמן טרם הגעתם של צוותי מד"א. על אף שפעולות ההחייאה פשוטות מאוד ומצילות חיים, נגזר דינם של רוב הנפגעים, משום שלא קיבלו בו במקום החייאה ראשונית.

 

צלעות התינוק רגישות 

בעוד שגורם התמותה העיקרי בקרב מבוגרים הוא דום נשימה ודום לב, אצל תינוקות רוב המקרים של אובדן הכרה נובעים מחנק או מקוצר נשימה. הסיבה: קוטרן של דרכי האוויר העליונות והתחתונות אצל תינוקות הוא קטן. כתוצאה מכך הן נוטות להיחסם על ידי הפרשות או גופים זרים. אלה עלולים להקטין עוד יותר את קוטר דרכי הנשימה ולגרום לחנק של התינוק.

 

יתר על כן, אצל תינוקות, הלשון גדולה יחסית לגודל חלל הפה. כתוצאה מכך צניחת הלשון מתרחשת ביתר קלות ועלולה לגרום לחסימה מסוכנת של דרכי האוויר. בעת ביצוע החייאה חשוב לזכור שצלעותיו של התינוק רגישות יותר ועלולות להינזק מלחיצות בעוצמה חזקה בבית החזה.

 

והערה חשובה: בעוד שאצל מבוגרים יש להזעיק את צוות מד"א ברגע שמזהים אובדן הכרה, אצל תינוקות יש במקרה כזה להתחיל קודם כל בפעולות ההחייאה, ורק אחרי דקה להזעיק את מד"א.

 

בחרנו להביא בפניכם את עקרונות ההחייאה בתינוקות. עם זאת, יש לזכור שכדי לבצע את הפעולות בצורה נכונה, מומלץ לעבור קורס החייאת תינוקות במד"א הנמשך כארבע שעות. אחריו תרגישו בטוחים יותר ביודעכם כי אתם באמת יכולים להציל את חיי התינוק. ואלה שלבי ההחייאה בתינוקות:

 

A - Airway (פתיחת נתיב אוויר):


 

השכיבו את התינוק על גבו על מקום מוגבה. הטו בעדינות את הראש לאחור, כשיד אחת על מצחו של התינוק והיד השנייה מונחת מתחת ללסת התחתונה.

 

B - Breathing (נשימה):


 

הניחו את פיכם מסביב לפיו ולאפו של התינוק ובצעו באיטיות שתי נשיפות בנפח שמספיק כדי לגרום להתרוממות בית החזה של התינוק. חשוב לזכור שנשיפות בעוצמה רבה מדי עלולות לגרום נזק ישיר לריאות ולהביא לדחיסת אוויר מיותרת לקיבתו של התינוק. לכן מומלץ לנשוף באיטיות ולא בחוזקה.

 

C - Circulation (מחזור דם):


 

אם התינוק לא מגיב, לא מזיז איברים וצבעו משתנה, התחילו בעיסוי של הלב. את העיסוי יש לבצע כשהילד שוכב וגבו מונח על גבי משטח קשה ולא על מיטה קפיצית. עסו את ליבו של התינוק בעזרת שתי אצבעות.

 

מקמו את האצבעות בקו האמצע של בית החזה, על עצם החזה בין שתי הפטמות. בעת ביצוע העיסוי יש ללחוץ על עצם החזה בקצב של 100 לחיצות בדקה, במקביל להנשמות. היחס אצל תינוק הוא שתי הנשמות לכל 30 עיסויים. המשיכו בעיסויים ובהנשמות, עד להגעת צוותי מד"א למקום.

 

כלל ברזל ברפואה גורס שאם לא מנסים, לא זוכרים: גם ההסברים הברורים ביותר אינם מספיקים כדי לשלוט ברזי ההחייאה. הקדישו ארבע שעות מזמנכם לקורס עזרה ראשונה קצר, כי בכפות ידיכם תוכלו להציל חיים. לפרטים על קורסי העזרה הראשונה של מד"א חייגו 101.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
ברגעים הקריטיים. עזרה ראשונה
צילום: index open
מומלצים