שתף קטע נבחר

קובה מאמצת את הקוד הפתוח

שר התקשורת, רמירו ולדס, חבר לנשק של הנשיא, פידל קסטרו, העלה חשדות בדבר קשר אפשרי בין מיקרוסופט לסוכנויות המודיעין של ארה"ב בכנס טכנולוגיה שנערך השבוע. הוא כינה את תחום מערכות המידע "שדה קרב" בו קובה נלחמת באימפריאליזם

ממשלתה הקומוניסטית של קובה מנסה להיאבק באימפריה הקפיטליסטית של מיקרוסופט באמצעות ברית עם ונצואלה הסוציאליסטית שתכליתה להעביר את מחשבי המדינה לשימוש בתוכנות מבוססות קוד פתוח.

 

שתי הממשלות הודיעו לאחרונה על כוונתן לעבור להשתמש במערכת ההפעלה לינוקס במחשבים המופעלים בזרועות המדינה, המתבססות כיום על Windows.

 

"מדובר בבעיה של סוברניות טכנולוגית, בעיה של אידיאולוגיה", אמר הקטור רודריגז, מנהל מחלקה של 1,000 מפתחי קוד פתוח באוניברסיטה בקובה.

 

מדינות נוספות עודדו מעבר דומה למערכת ההפעלה הפתוחה בגופים ציבוריים, בהן סין, ברזיל ונורווגיה. וזאת מכמה סיבות: הרצון לא להיות תלויות במיקרוסופט, מונופול בתחום מערכות ההפעלה, העלות הגבוהה של תוכנה קניינית ובעיות אבטחה.

 

"תוכנה קניינית - סכנה לביטחון הלאומי"

קובה מייבאת מחשבים רבים בהם מותקנת מראש Windows. בכירים בקובה, המצויה בעימות בן עשרות שנים עם הממשל האמריקני, רואים בהתבססות על מיקרוסופט סכנה לביטחון הלאומי. שר התקשורת, רמירו ולדס, חבר לנשק של הנשיא, פידל קסטרו, העלה חשדות בדבר קשר אפשרי בין מיקרוסופט לסוכנויות המודיעין של ארה"ב בכנס טכנולוגיה שנערך השבוע.

 

הוא כינה את תחום מערכות המידע "שדה קרב" בו קובה נלחמת באימפריאליזם. לדבריו, יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס, תיאר בעבר אנשים המעוניינים ברפורמה בתחום זכויות היוצרים "קומוניסטים מודרניים" – תואר של כבוד מזווית הראייה של האידיאולוגיה המרקסיסטית של קובה.

 

הקומוניסטים מעריצים את סטולמן

ולדס, חסיד הקו הנוקשה, הוא חובב ידוע של מדים ותספורות צבאיות, אך אדם אחד היה חריג אף יותר ממנו בכנס – איש מזוקן בטי שירט בשם ריצ'ארד סטולמן, מייסד Free Software Foundation, שיצרה את רישיון ה-GPL בו משתמשות רבות מתוכנות הקוד הפתוח.

 

ביורוקרטים קומוניסטים בגיל העמידה ומתכנתים צעירים הריעו למפתח המחשבים מ-MIT כאשר הכריז כי חוקי זכויות היוצרים עומדים בניגוד למוסר הבסיסי; הוא השווה אותם לחוקים המאיימים על אנשים בכלא רק משום ששיתפו ביניהם או שינו מתכונים.

 

סטולמן הזהיר כי תוכנה קניינית היא איום אבטחה משום שאם לא יתאפשר להם לסקור את קוד המקור, מתכנתים לא יוכלו לדעת היכן מסתתרות "דלתות אחוריות" בתוכנה, שהוטמנו על מנת לאפשר חדירה למחשבים בעתיד. "אי אפשר לסמוך על תוכנה קניינית", הוא אמר.

 

חיבור איטי לחו"ל

אזרחי קובה מתקשים לוודא כי התוכנות הקנייניות שברשותם יישארו עדכניות. החיבור הלוויני של המדינה לעולם החיצון איטי להחריד ואינו מאפשר הורדה של עדכונים בקצב סביר. נוסף על כך, חברות אמריקניות, החוששות ככל הנראה מחוקים המגבילים את הסחר עם קובה, חוסמות הורדות לאי. הקובנים מנסים לעקוף את המידע באמצעות העלאת עדכונים לשרת במדינה, אך מחשבים רבים אינם מעודכנים ופגיעים למתקפות.

 

הקבינט של קובה קרא בעבר להפסקת השימוש בתוכנה קניינית. רשות המכס כבר עברה להשתמש בלינוקס, ומשרדי התרבות, החינוך והתקשורת מתכננים צעד דומה, אמר רודריגז.

 

הסטודנטים במחלקתו של רודריגז מפתחים גירסה של לינוקס בשם Nova, המבוססת על הפצת Gentoo. משרד החינוך מפתח גירסה משלו.

 

רודריגז מתחמק מתשובה על השאלה כמה זמן צפוי לחלוף בטרם כל מערכות המיחשוב של קובה יתבססו על לינוקס.

 

"לפני שנתיים, קהילת התוכנה החופשית בקובה לא מנתה יותר מ-600 מפתחים", הוא אמר, "היום מדובר ביותר מ-3,000 בני אדם והמספר גדל בהתמדה". למרות זאת, רוב המחשבים שפעלו בכנס הטכנולוגיה בשבוע שעבר הציגו את הלוגו המוכר של Windows. פתיחת הדיון שנערך בנושא קוד פתוח התאחרה בעוד המארגנים הסתבכו עם תפעול המחשב. על מסך ההקרנה הוצגו המילים Windows XP.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטולמן. האויב של גייטס הוא החבר של קובה
מומלצים