שתף קטע נבחר

צ'כיה ופולין אמרו כן לתוכנית הטילים של ארה"ב

מנהיגי צ'כיה ופולין קיבלו היום בברכה את התוכנית האמריקנית להציב בשטחן מערכת מתוחכמת ליירוט טילים - תוכנית שהרגיזה מאוד את הקרמלין וגררה מרוסיה התבטאויות לוחמניות, שהעלו באוב את ימי המלחמה הקרה. ראש ממשלת פולין התיחס בביטול לחששותיה של רוסיה מפני התוכנית: "התוכנית לא מכוונת כלפי אף מדינה נורמלית"

פולין וצ'כיה תומכות בתוכנית האמריקנית להציב מערכת הגנה מפני טילים על אדמתן - כך הודיע היום (ב') ראש ממשלת צ'כיה, לאחר שנפגש עם עמיתו הפולני.

 

"הסכמנו כי שתי המדינות צפויות להגיב באופן חיובי להצעה האמריקנית - ואחר כך נפתח בדיונים בנושא", אמר ראש הממשלה הצ'כי, מירק טופולנק, לאחר פגישה עם ראש ממשלת פולין, ירוסלאב קצ'ינסקי. "סבורני שזהו אינטרס משותף לשתי המדינות - לדון ביוזמה הזאת ולאפשר את הקמתה של מערכת ההגנה מפני טילים", הוסיף. קצ'ינסקי כבר הבהיר בשבוע שעבר כי הוא תומך בהצעה האמריקנית.

 

כזכור, בחודש שעבר הודיעה ארה"ב על רצונה להקים מערכת ליירוט טילים במרכז אירופה, כדי להגן על מזרחה של ארה"ב ועל אירופה מפני טילים שאותם עלולות לשגר "מדינות סוררות" במזרח התיכון, כלשונה. אם תוקם המערכת, תהיה זו הראשונה מסוגה בכל אירופה. כרגע מוצבת מערכת שכזו בשני בסיסים אמריקנים - האחת בפורט גרילי שבאלסקה, והשנייה בבסיס חיל האוויר האמריקני בוונדנברג שבקליפורניה - והם אמורים לטפל באיומי הטילים מאזורים אחרים בעולם.

 

בינתיים, הרתיחה התוכנית האמריקנית את רוסיה - הטוענת כי מערכת ההגנה האווירית תערער את מאזן הכוחות באזור, ותגרום לפריצתו של מירוץ חימוש חדש. במסיבת עיתונאים שקיים נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין לפני מעט יותר משבועיים, התרה פוטין בוושינגטון שלא לבצע את התוכנית. "המומחים הצבאיים שלנו לא מאמינים שמערכת הטילים שהוצבה במרכז אירופה נועדה להתמודד עם האיום האיראני", אמר פוטין "באופן טבעי, הדבר יגרור תגובה הולמת. היא תהיה אמנם א-סימטרית, אך יעילה", הזהיר פוטין.

 

קצ'ינסקי התיחס היום בביטול לחששות הקרמלין מפני התוכנית, ואמר: "מערכת ההגנה האווירית אינה מכוונת כלפי אף מדינה נורמלית. כל הצהרה שלפיה תשנה מערכת ההגנה האווירית את מאזן הכוחות באירופה היא אי-הבנה. הבהרנו זאת לשותפינו ממזרח ומערב".

 

בהמשך לאזהרותיו של פוטין, איים בשבוע שעבר מפקד הצבא הרוסי, הגנרל יורי בלוייבסקי, כי ארצו עלולה לסגת מהסכם שנחתם בין רוסיה לארה"ב בתום המלחמה הקרה, לצמצום כלי הנשק הגרעיניים - אם תפעל ארה"ב להצבת המערכת ליירוט הטילים במרכז אירופה.

 

היום הודיע ראש תוכנית הטילים הרוסית כי התעשיות הצבאיות במדינה יוכלו לחדש את ייצורם של טילים לטווח בינוני, אם תחליט מוסקבה לפרוש מהאמנה כפי שאיים בלוייבסקי. במסיבת עיתונאים שקיים היום במוסקבה, אמר הגנרל ניקולאי סולבצוב, כי המפעלים שייצרו את הטילים - שייצורם נאסר על פי האמנה - יוכלו תוך חמש עד שש שנים לייצר גרסא משופרת ומעודכנת שלהם. "אין כל בעייה לחדש את ייצור הטילים", הבהיר סולובצוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טופולנק. אינטרס משותף לשתי המדינות
צילום: רויטרס
קצ'ינסקי. אי הבנה גרידא
צילום: רויטרס
מומלצים