שתף קטע נבחר

ניו-זילנד: דייגים לכדו דיונון ענק במשקל 450 ק"ג

הדיונון העצום עלה בחכתם של דייגים מקומיים, לאחר שהגיח מהמעמקים כדי לאכול דגים שנתפסו בחכות. מומחה לדיונונים: "זה בהחלט גילוי מדהים. אם היו עושים טבעות קלמארי מהזרועות שלו - הן היו בגודל של צמיג טרקטור"

קבוצת דייגים מניו-זילנד לכדה דיונון עצום, יצור ימי נדיר ומסתורי, בעל עין אחת בגודל של צלחת, וזרועות המצויידות בקרסים חדים כתער. הדיונון העצום, המסוגל לנוע בעומק של 2,000 מטרים מתחת לפני הים, נחשב יצור פעיל ביותר ורוצח אגרסיבי, אך מעט מאוד ידוע על התנהגותו בסביבתו הטבעית. 
 
השר הממונה על הדַּיִג במדינה, ג'ים אנדרטון, אמר כי הדיונון נלכד כאשר הגיח מהמעמקים לאכול דגים שנלכדו בחכותיהם של הדייגים. מדובר בפרט בוגר במשקל של 450 קילוגרם. הדיונון העצום יכול להגיע לגודל של 14 מטר, והוא נחשב לאחד מהיצורים המסתוריים ביותר במעמקי האוקיינוס.
 


צילום: אי פי
 
עד לאחרונה הכיר המדע את הדיונון הענק - אך לאחרונה תואר מין גדול עוד יותר, שזכה להיקרא "דיונון עצום". מעט מאוד ידוע על הדיונונים השייכים לסוג זה, והדיונון העצום מסתורי אף יותר. הדיונון העצום חי במימי אנטארקטיקה, ובעוד שגופו גדול מזה של הדיונון הענק, זרועות הציד שלו קצרות יותר. הבדל נוסף הוא בקרסים החדים, המשמשים אותו לציד.
 

חוקרים עדיין לא הספיקו לבחון את הדיונון, אך במידה וההערכות לגבי משקלו וגודלו נכונות, הוא יהיה הדיונון הגדול ביותר שנלכד עד כה. היום מחזיק בשיא דיונון צעיר ממין נקבה שנלכד בחודש אפריל 2004, ושקל כ-300 קילוגרם "בלבד".

 

סטיב אושי, מומחה לדיונונים מאוניברסיטת אוקלנד, אמר כי הממצא החדש מאפיל על כל הדיונונים שנלכדו עד כה, מה שמלהיב את החוקרים. "אני יכול להבטיח לך שזה הולך למשוך התעניינות רבה ביותר, זה בהחלט גילוי מדהים", אמר. כדי להדגים את גודלו של הדיונון העצום ולקבל אומדן של מימדיו, אמר אושי שאילו היו מייצרים טבעות קלמארי מזרעותיו, הן היו בגודל של גלגל טרקטור.

 

הדיונון הקפוא יועבר למוזיאון הלאומי של ניו זינלד, הנמצא בעיר הבירה, ושם הוא ישומר כדי שיוכל לשמש למחקרים מדעיים. "ביולוגים ימיים יתעניינו מאוד ביצור המדהים הזה, שיתרום רבות להבנה שלנו את החיים בסביבה הימית", אמר אנדרטון, שהדגיש עוד כי הפרט שהתגלה אינו הדיונון הענק, המגיע לגודל של כ-12 מטרים אך למשקל קטן יותר מהפרט שהתגלה כעת.

 

יצור מסתורי וחמקמק

חוקרים מנסים לחשוף את סודות חייו של הדיונון הענק כבר מתחילת המאה ה-19, אך ללא הצלחה מרובה. המחקר המדעי הראשון בנושא פורסם רק בשנת 1880, ולמרות שמדי שנה מתקבלים דיווחים מספינות דיג שהצליחו להעלות ברשתן דיונוני ענק, בדרך כלל מתים, כמעט ולא הצליחו להתבונן בדיונון בפעילותו בטבע. .  

 

כמעט בכל שנה משיקים מרכזי מחקר שונים בעולם צוללות עתידניות ופיתוחים טכנולוגיים שנועדו להתחקות אחר הדיונון הענק, אך גם השקעות של מיליוני דולרים לא סייעו לקרב את החוקרים ליעדם. הדיונון הענק המשיך להסתתר במצולות הים, ולאף אחד לא ברור היה היכן אפשר יהיה למצוא אותו אי פעם.

 

הדיונון שהתגלה ב-2006. צילום וידאו: רויטרס

 

מחודש ינואר בשנה שעברה מציגים באקווריום במלבורן, אוסטרליה, את גופתו הקפואה של דיונון ענק שנמשה אף הוא בניו-זילנד, לאחר שקפא למוות בתוך גוש קרח גדול. אוצר התערוכה הימית אמר לכתב רויטרס כי זו הפעם הראשונה שחוקרים הצליחו ללכוד דיונון הקפוא בתוך גוש קרח, וזהו אחד המיצגים הברורים והיפים ביותר של דיונוני הענק, הנחשבים ליצורים נדירים וחמקניים. הפרט, המשתרע על פני שבעה מטרים, מושך מבקרים רבים הנדהמים מגודלו העצום וצורתו המסתורית והמאיימת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיונון העצום בניו-זילנד. לחצו להגדלה
צילום: רויטרס
מומלצים