שתף קטע נבחר

הלחץ עבד: עכשיו מחפשים פתרון לזיהום בחוף עכו

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, מצא דרך מקורית כדי להדגים עד כמה מזוהם הים מול עירו כתוצאה מהזרמת השפכים: בישיבה שדנה בסוגיה פתח בקבוקים ובהם דגימות של נוזלים שנאספו אמש ממשאיות שהגיעו לפרוק שאריות מהמפעלים המזרימים תמלחות לים. הנוכחים כמעט ונחנקו. המשרד להגנת הסביבה: אנו מחפשים חלופה לצינור הקיים

הלחץ הציבורי נשא פרי: לראשונה מאז הכריזה עיריית עכו מלחמה על פעילותו של צינור הזרמת התמלחות (מים מעורבים במלח ושאריות של שומנים) - אישר אתמול (ה') המשרד להגנת הסביבה כי הוא מחפש חלופה לצינור הקיים.

 

עד עתה טענו אנשי המשרד כי הזרמת התמלחות באמצעות הצינור בעכו לעומק של כקילומטר ללב המפרץ היא הפתרון היחיד האפשרי לשפכי המפעלים בגליל המערבי. ההזרמה אף אושרה על ידי הוועדה להיתרי הזרמה לים במשרד. בעיריית עכו ובארגונים הירוקים התעקשו כי מדובר בשפכים.

 

אתמול התקיימה בעירייה פגישת עבודה בהשתתפות ראש העירייה, שמעון לנקרי; השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא; שר התמ"ת, אלי ישי; אנשי משרדיהם ונציגי הארגונים הירוקים ובהם "אזרחים למען סביבה בגליל", "צלול" ו"הקואליציה לבריאות הציבור". לפני שהחלה הפגישה, סיירו משתתפיה במפעל שבו מתחיל הצינור, באזור התעשייה הדרומי בעיר.

 

בפגישה שהתקיימה הציג ראש העירייה לנוכחים בקבוקים ובהם דגימות של נוזלים שנאספו בליל אמש ממשאיות שהגיעו לפרוק שאריות מהמפעלים. הריחות הלא נעימים שבקעו מהדגימות הציפו את חדר הישיבות וגרמו לנוכחים מחנק. לנקרי: "מדובר בכימיקלים, בחומרים איומים ונוראים שאין לנו שום כוונה להמשיך ולהתיר את הזרמתם לתוך מפרץ עכו. הימים שבהם התירו למפעלים מזהמים להמשיך ולפעול בעיר הזו עברו".

 

לנקרי אף התפרץ לעברו של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, שי אביטל, אחרי שזה ציין כי המדינה חיה מהמסים שמפעלים גדולים משלמים. "זהו בדיוק העניין. אנחנו רוצים לחיות ולא למות", קרא לנקרי.

 

אביטל אמר שמשרדו מחפש חלופות למתכונת הנוכחית שבה פועל הצינור. בין החלופות שנבחנות: הארכה משמעותית של הצינור אל מחוץ למפרץ עכו או העתקתו לאזור אחר בארץ. אביטל לא ציין אילו אזורים אחרים נבדקים. עד כה טענו במשרד כי הזרמת התמלחות בצינור הקיים היא הפתרון היחיד שנבדק ואושר על ידי המשרד לאחר סקר סביבתי מקיף.

 

במאי אשתקד קיימו אנשי "צלול" משט מחאה מול החופים הדרומיים של עכו. כמאה בני אדם מחו אז על הפעלת הצינור המוביל את התמלחות. מנכ"ל "צלול", יריב אברמוביץ', אמר היום שקיימות כיום שיטות מתקדמות הרבה יותר מאשר הזרמה בצינור, ובהן הטלה של החומרים ללב ים, שם החומר מתערבב בכמויות גדולות בהרבה של מי ים, הרחק מהחופים.

 

נזק סביבתי כבד

צינור התמלחות של חברת אל"א החל לפעול מתוך מפעל תעשיות אלקטרוכימיות במאי 2006. במקום אמור היה לקום מסוף שאליו יובאו השפכים במשאיות מהמפעלים ומשם יוזרמו לים, ואולם הקמת המסוף לא התאפשרה בשל התנגדות של עיריית עכו. במשרד להגנת הסביבה ובחברה המפעילה את הקו כזכיינית של המדינה נטען כי מדובר בתמלחות, קרי מים מלוחים ללא כימיקלים או חומרים מזהמים. כיום משתשמים בצינור מפעלים כגון דלתא ומילובן, ומשחטות הפועלות בצפון.

 

העירייה וארגוני הסביבה טוענים כי מדובר בשפכים תעשייתיים המכילים כימיקלים, צבע וחומרים אורגניים שונים. את טענתם מגבים מתנגדי הצינור בדגימות שאספו כמה פעמים במשאיות שהביאו שפכים למפעל. מבדיקת הדגימות עולה כי הכילו כימיקלים וחומרים אורגניים בכמויות העולות עשרות מונים על המותר. נאמני הסביבה מזהירים כי משטר הזרמים במפרץ עכו יגרום לכך שהחומרים – אם יוזרמו בצינור הקיים כיום – ישקעו ויגרמו נזק סביבתי כבד.

 

באחרונה הגיע הנושא לבית המשפט המחוזי בחיפה, לאחר שחברת אל"א דרשה לחייב את עיריית עכו לתת לה רישיון עסק להפעלת המסוף. בית המשפט קבע כי לא מוצו הליכי התכנון והבנייה במקום, והחזיר את הכדור למגרשהּ של העירייה, שכאמור דבקה בסירובה לתת רישיון למתקן. למעשה כיום פועל המתקן ללא רישוי, והעירייה יכולה לגייס את פקחיהּ בכל עת ולהביא להפסקת ההזרמה.

 

השר עזרא אמר כי הוא מקווה שהפתרון יהיה מקובל בסופו של דבר על כל הצדדים. "אני מקווה שראש העירייה לא יפעיל את סמכותו ולא יפסיק את ההזרמה. החלטה כזו תביא למעשה לסגירת המפעלים המשתמשים בצינור. זהו מהלך שאף אחד לא רוצה כי הוא יביא לפיטורי עובדים".

 

השר ישי, שערך סיור נפרד אתמול במפעלי עכו, אמר כי הוא מקווה שיימצא ממשק מתאים להמשך הקמת מפעלים באזור מבלי לגרום להחמרה במצב הסביבה. ישי ציין כי עכו נמצאת בתנופת פיתוח חסרת תקדים וחבל שזו תיפסק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריחות לא נעימים. לנקרי
צילום: ודים דניאל
חבל להפסיק את הפיתוח. ישי
צילום: ודים דניאל
מומלצים