שתף קטע נבחר

נאוואל אל סאדאווי עוזבת את מצרים

הסופרת המצרייה החליטה לעזוב את מולדתה ומבקשת מפלט בארה"ב בעקבות איומים על חייה לאחר שקראה לשינוי חוק שוביניסטי

הסופרת המצרייה נאוואל אל סאדאווי, הידועה בשל דעותיה הפמיניסטיות שעוררו במולדתה לא פעם סערות ותגובות חריפות, עוזבת את מצרים בעקבות איומים על חייה, כך דיווח ביום שישי האחרון העיתון הבלגי Le Soir. אל סאדאווי, העושה בימים אלה בבלגיה, מתכננת, על פי הדיווח, להתמקם בווירג'יניה שבדרום מזרח ארה"ב.

 

אל סאדאווי, רופאה פסיכיאטרית בהכשרתה, הוציאה לאור כארבעים ספרים שתורגמו לשלושים שפות בהם עברית. בראיון לעיתון הבלגי בבריסל סיפרה אל סאדאווי על המשפט שנערך לה ב-28 בינואר בקהיר בעקבות כתבה שדרשה שינוי החוק לפיו ילדים נושאים את שם האב בלבד. "הם ניסו להאשים אותי בכפירה, מה שעלול להוביל לגזר דין מוות", אמרה אל סאדאווי בראיון.

 

זו הפעם השנייה בה נדרשת אל סאדאווי לעקור ממדינתה בעקבות איומים על חייה. בפעם הראשונה היה זה בתחילת שנות התשעים וגם אז החליטה למצוא מפלט בארה"ב. בגיל 77 אל סאדאווי, כך נדמה, לא איבדה את הלהט הלוחמני. אחרי שיצאה נגד הקולוניאליזם, לחמה בשחיתות בצמרת הפוליטית במצרים מתקופתו של נאצר ועד מובראק, הסופרת יוצאת כיום לקרבות חורמה בפונדמנטליזם ולמען זכויות הנשים. אל סאדאווי, העומדת בראש אחד מארגוני הנשים המוביל בעולם הערבי, מתנגדת נחרצות לחוק המחייב נשים לעטות רעלה. בשנת 1981, ביקורת שהעבירה על שלטונו של אנואר סאדאת, הובילה למאסרה. בשנת 2005 הגישה את מועמדותה לנשיאות במצרים - לדבריה לא על מנת להיבחר אלא בכדי "להסעיר את הביצה הפוליטית והתרבותית במצרים שדורכות במקום, לשבור את הטאבו ולפרוץ את הדלתות הסגורות".

 

בין הספרים של אל סאדאווי שראו אור בעברית, "זיכרונותיה של אישה רופאה", רומן הביכורים של המחברת שמתאר את חייה ותחושותיה של אישה צעירה המחליטה למרוד בסביבתה וללמוד רפואה במצרים בתחילת שנות החמישים של המאה ה-20. הספר, שראה אור בהוצאת "גוונים", מתאר את התהומות והפסגות הרגשיות שאותן היא חווה, ההצלחות וההשפלות לצד חיפושים אחר אהבה שיווניות. אל סאדאווי סיימה את הפקולטה לרפואה בקהיר בשנת 1955 עם תואר בפסיכיאטריה. ספריה עוסקים בדיכוי וניצול הנשים הערביות. כתיבתה נאסרה לפרסום במצרים במשך שנים רבות וספריה ראו אור בביירות. בשנים האחרונות עבדה אל סאדאווי עם נשים באיזורים הכפריים במצרים מתוך רצון להביא אותן לשחרור כלכלי והעצמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים