שתף קטע נבחר

העדה החרדית יוצאת למאבק ב"גזירת הגירוש"

רבני העדה החרדית שוב הורו לצאת למחאה. העילה: תוכנית תחבורה ציבורית שתחבר את צפון ירושלים עם דרומה דרך שכונות גאולה ומאה שערים - "ותביא את הפריצות והזוהמה מהשכונות החילוניות". התושבים רואים זאת כחלק ממגמה לדחוק את רגליהם ב"גזירת גירוש כוללת". אחר הצהרים עצרו עשרות מפגינים את העבודות ברחוב שטראוס. התוכנית להמשך: משמרות מפגינים ב"שיטות התשה"

יריית הפתיחה למאבק חדש: לפני שבוע החלו העבודות להכשרת הרחובות שטראוס ויחזקאל, שעל התפר בין גאולה למאה שערים, לנתיבי תחבורה ציבורית בלבד במסגרת ה"קו הכחול". היום (א'), כשהם מגובים בהוראות רבני בד"ץ העדה החרדית לצאת ולמחות, הגיעו עשרות מפגינים לאתר העבודות, וגרמו לעצירה מוחלטת של העבודות ולשיבושי תנועה באזור.

 

 

ה"קו הכחול" אמור, על פי תוכנית האב לתחבורה ציבורית בירושלים,  להתחיל בדרך חברון בדרום העיר ולהגיע עד להר חוצבים במבואות שכונת רמות. במקביל, מתוכנן לקום "קו אדום" כתוואי לרכבת הקלה. רחובות שטראוס ויחזקאל ממוקמים על התפר בין הצפון לדרום העיר.


המחאה והפסקת העבודות (צילום: גיל יוחנן)

 

במשך שבועות ארוכים התקיימו העבודות על הקו ללא הפרעות מיוחדות והגיעו עד לרחוב קינג ג'ורג'. בשבוע שעבר החלו הטרקטורים את עבודתם ברחוב שטראוס, ושם נעצרה העבודה לפרקים בשל מחאות התושבים. בהדרגה החלו במקום הפגנות של תושבי האזור.

 

במהלך ההפגנה היום, החלו התושבים כבר להראות סימנים ברורים של חוסר סבלנות, הם גידפו את השוטרים, ניסו לפגוע בציוד וצעקו: "אל תהפכו את הרחוב ליפו". בשלטים שהונפו כנגד התוכנית נכתב: "150 שנה אנחנו חיים פה בשקט. אל תהרסו את שכונותינו".  

 

בימים הקרובים מתכננים מארגני המחאה, לנקוט ב"שיטת ההתשה" ולהציב משמרות של בחורים שיתחלפו בכל שעתיים, ובגופם ימנעו מהטרקטורים את המשך העבודות. יש לציין, כי תוואי הרחובות שטראוס-יחזקאל, מהווה ציר המחבר בין דרום העיר לצפונה. כאמור, בדרום ירושלים מתגוררת בעיקר אוכלוסייה חילונית, ואילו בצפון, מתרכזת האוכלוסייה החרדית.

 

"הקו הכחול יביא אלינו פריצות"

מחאת התושבים החרדים נובעת משתי סיבות. הם טוענים כי הפיכת הנתיב לתחבורה ציבורית לאוטובוסים תגביר את הסכנה באזור בו ממוקמים מוסדות חינוך רבים, ובכך יש משום "פיקוח נפש" לעוברים ולשבים, במיוחד לילדים.

 

בנוסף, טוענים התושבים לסכנה רוחנית. בגלל ש"הקו הכחול" ייצא מאזור גילה בדרום, שהוא כאמור מורכב מאוכלוסייה חילונית, חוששים התושבים כי "קו זה יביא אל תוככי השכונות החרדיות את כל הזוהמה והפריצות של השכונות החילוניות בעיר".


"הקו הכחול יהרוס את החומה בין קודש לחול" (צילום: גיל יוחנן)  

 

במודעות על הקירות ובפליירים שחולקו לתושבים נטען עוד: "אם עד כה ידענו שבאזור שטראוס והסביבה מוקמת כעין חומה בלתי נראית המבדילה בין קודש לחול ובין חיי טוהר וקדושה לחיי הפקרות ופריצות, יבוא 'הקו הכחול' ויצבע באדום של דם את השכונות החרדיות, אשר עד כה שמרו בכוחות על-טבעיים על קדושתם וטהרתם".

 

למרות שבצוות תוכנית האב לתחבורה בירושלים מבהירים שבנוסף ל"קו הכחול", יוותרו כל קווי האוטובוסים כשהיו, כולל "המהדרין", בעדה החרדית חוששים כי בהדרגה יופסקו הקווים המשרתים בעיקר את הציבור החרדי בירושלים וכי הם יאלצו לנסוע באותם קווים כחולים, עליהם כאמור, יהיו גם נוסעים חילוניים אשר עלו באזור הדרומי של העיר וימשיכו לצפון העיר.


הבחורים יתחלפו במשמרות (צילום: גיל יוחנן) 

 

בשנים האחרונות, התפתח מאוד המרכז המסחרי באזור שכונת גאולה ותושבים מכל רחבי העיר החלו להגיע אליו. תושבי היישוב הישן בירושלים, חוששים שההתפתחות המסחרית, תביא להפיכת השכונות החרדיות, "למעוזי תרבות יוון הקלוקלת". את תוכנית התחבורה החדשה הם רואים כחלק מהמגמה לדחוק את רגליהם מהאזורים החרדיים וכחלק מ"גזירת גירוש" כוללת.

 

"הרבנים לא ירצו שהכאוס יימשך"

דובר "צוות תוכנית האב לתחבורה ירושלים", שמוליק אלגרבלי מסר בתגובה: "האזור החרדי הפך לאזור של כאוס תחבורתי עבור הרכבים הפרטיים ולהולכי הרגל. התוכנית נועדה לפתור את בעיות התחבורה הקשות, שגם התושבים ביקשו לפתור. רמת התחלואה של הילדים באזור היא פי 2 משאר תושבי העיר ולכן יש לתת עדיפות ברורה לתחבורה ציבורית.

 

"הקווים שיתווספו יהיו מהירים יותר ולא יהיה שום שינוי בשאר קווי התחבורה הציבורית, כלל קווי 'המהדרין'. הציבור החרדי לא יידרש לעלות על שום קו שהוא אינו מעוניין לעלות עליו. התוכנית נועדה להרחיק מהאזור את הרכב הפרטי המפייח והדורסני. התוכנית קיימת ומאושרת כבר שמונה שנים ומתואמת עם כל המנהלים הקהילתיים ועם כל חצרות הרבנים. אנחנו לא מאמינים שמישהו מראשי הציבור החרדי רוצה שהכאוס התחבורתי יימשך".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"150 שנה שחיים פה בשקט"
צילום: גיל יוחנן
אתר העבודות
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
הקרב האחרון. מצעד הגאווה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים