שתף קטע נבחר

ארה"ב היא מדינת רווחה גדולה יותר מאי פעם, חרף הרפורמות

דו"ח: אחד מכל שישה אמריקנים נזקק לסיוע ממשלתי, כאשר הרפורמות במערכת הסעד הובילו לירידה בתשלומי סעד ישירים, אך לגידול בתוכניות אחרות שמספקות סיוע לעניים

ארה"ב היא כיום מדינת רווחה גדולה יותר מאי פעם, למרות עשור של מדיניות שנועדה "לגמול" אנשים עניים מסיוע ציבורי.

 

מספר האנשים שמקבלים הטבות כספיות מתוכניות סעד צנח מאז שקבעה ממשלת ארה"ב מגבלות זמן על תשלומים כאלו לפני עשור. אך תוכניות אחרות שמספקות סיוע לעניים, ביניהן מדיקאייד, תוכנית בולי המזון וסיוע לנכים ומוגבלים, רק גדלו מבחינת מספר המצטרפים החדשים.

 

התוצאה, כפי שעולה מניתוח שהזמינה סוכנות הידיעות AP, היא שאחד מכל שישה אמריקנים נזקק לצורה כלשהיא של סיוע ציבורי, השיעור הגבוה ביותר של מקבלי סיוע ציבורי מאז שהחלו המדידות לפני יותר משני עשורים.

 

המבקרים אומרים כי הנתונים מספקים עדויות חדשות לכך שהרפורמות לא סייעו לעניים, למרות שמיליוני אנשים אכן עברו מקבלת סעד לעבודה. לדבריהם, רוב העניים נדחקו למשרות בשכר נמוך, ללא הטבות וללא הזדמנויות לקדם את עצמם.

 

"אם מטרת הרפורמה בסעד היתה למחוק אנשים מרשימת מקבלי הסעד, בראבו. אם המטרה היתה לצמצם את העוני ולהעניק לאנשים יציבות כלכלית ותעסוקתית, אז היא לא היתה הצלחה", אומר ויויאן אדייר, פרופ' ללימודי נשים בהאמילטון קולג', ניו-יורק.

 

התומכים, לעומת זאת, אומרים שהרפורמה סיפקה את הצעד הראשון, של הכללת אנשים בכוח העבודה, וכי זהו צעד גדול לקראת קידום יכולתם לפרנס את עצמם. לדברי רון האסקינס, יועץ לשעבר של הנשיא בוש בענייני מדיניות סעד, "אין לי בעיה שהתוכניות האלו גדלות. ואכן, הן היו אמורות לגדול".

 

44 מיליון זקוקים לסיוע

בתחילת שנות ה-1990 טענו מבקרים כי מערכת הסעד מעודדת אבטלה ומשפחות חד הוריות. מקבלי הסעד, רבות מהם אמהות חד הוריות, היו מאבדים את הטבות הסעד אם היו מרוויחים יותר מדי כסף, או אם היו חיות עם אב הילדים.

 

ב-1996 בוצעה רפורמה גדולה במערכת הסעד, שדרשה מרוב מקבלי הסעד לעבוד, ואיפשרה להם להמשיך ולקבל הטבות אחרי שיתחילו לעבוד, אך קבעה מגבלות זמן על התשלומים, של חמש שנים או פחות.

 

בשנת 2005, כ-5.1 מיליון אנשים קיבלו סיוע חודשי מתוכנית זו ותוכניות דומות, ירידה של 60% לעומת לפני עשור. אך תוכניות סיוע ממשלתיות אחרות רק גדלו, וקיזזו את הירידה. מנתוני מרשם האוכלוסין האמריקני עולה כי כ-44 מיליון איש נזקקו לסיוע ממשלתי ב-2003, זאת לעומת 39 מיליון ב-1996. ולפי הנתונים, מספר האנשים שמקבלים סיוע ממשלתי רק הולך וגדל.

 

למדיקאייד לבדה היו 45 מיליון משתתפים ב-2005, בשל הגידול בעלויות הטיפול הרפואי והירידה במספר המעסיקים שמציעים הטבות וביטוח רפואי. כ-26 מיליון איש היו רשומים לתוכנית בולי המזון בשנה זו. לצורך ההשוואה, ב-1994 קיבלו 14.2 מיליון איש הטבות סעד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הנשיא בוש. רפורמות נגד מובטלים
צילום: איי פי
מומלצים