שתף קטע נבחר

63%: הברירה הטבעית - ילדים זה שמחה

"תביאו תריסר ולמה לא ח"י, תביאו 20 ילדים". כמעט שלושים שנה אחרי שיר הילודה של שלמה בר ולהקתו, מגלה סקר ynet-גשר כי אידיאל המשפחה ברוכת הילדים עדיין קיים. ועוד בסקר: בחינוך של מי אפשר רק לקנא, ואיזה ערך יהודי חשוב יותר מלימוד התורה והשבת?

קיצבאות הילדים קוצצו, יש מי שחשב על הגבלת הילודה בחוק, ואת הפיתרון לבעיה הדמוגרפית חיפשנו רק במהלכים מדיניים. שוב טעינו? הסקר השבועי של ynet יהדות-גשר מגלה כי 63% מהציבור סבור שהמשפחה האידיאלית מורכבת מגבר, אשה, וארבעה ילדים לפחות. הסקר נערך ע"י מכון מותגים בקרב מדגם מייצג של 500 נשאלים מהאוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל.

 

לרגל יום המשפחה שצויין בשבוע שעבר בארץ ובעולם ביקשנו לבדוק מהו גודלה האידיאלי של המשפחה בעיני הציבור. בעוד הנתונים האחרונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדווחים על 2.2 ילדים בממוצע למשפחה יהודית בישראל, מציג הסקר החדש פער גדול בין הרצוי למצוי. 63% מכלל הנשאלים השיבו כי ארבעה ילדים ומעלה הם האידיאל, ו-29% העדיפו רק שני ילדים. אחוז אחד מהציבור סבור כי המצב הראוי ביותר הוא דווקא משפחה חד הורית עם שני ילדים, ואחוז נוסף רוצים לראות משפחה עם בני זוג מאותו מין, גם הם עם שני ילדים.

 

כצפוי, הנתונים הגבוהים נעשים חדים יותר ככל שעולה הרמה הדתית של הנשאלים, אך הם חוצים כל הגדרה דתית. חילונים (47%), מסורתיים (69%), דתיים וחרדים (87%) – אצל כולם ניכר כי ארבעה ילדים ומעלה הם האידיאל.

 

נתון מפתיע נוסף מגלה כי 2% מהציבור החרדי מעדיף את המשפחה החד הורית. גם הנתונים הנמוכים של שני הורים מאותו מין לא מובנים מאליהם, נוכח הערכת "הבית הפתוח" לפיה 3-10 אחוז מהאוכלוסיה בישראל הם הומוסקסואלים ולסביות. 

 

אז ילדים כבר הבאנו, ומי יחנך אותם? "החינוך במשפחות המסורתיות הוא הראוי ביותר לצל"ש" – כך קובעים 36% מהנשאלים. החרדים (76%), הדתיים (50%) והמסורתיים (56%) בחרו כל אחד בחינוך שלו כטוב ביותר, ורק החילונים השיבו כי החינוך המסורתי ראוי להערכה יותר מזה שלהם (35% ו-29% בהתאמה). בסך הכל השיבו 36% כי המסורתיים מצטיינים בחינוך יותר מכולם, 21% מעריכים יותר את החינוך הדתי, 17% את החילוני, ו-12% את החרדי. 10% נוספים סירבו להיכנע לסטיגמות, והם סבורים כי הדבר שונה ממשפחה למשפחה. 

 

הערך המוביל: כיבוד הורים

"דרך ארץ קדמה לתורה" מצטלצל טוב יותר במספרים. בתשובה לשאלה מהו הערך היהודי החשוב ביותר השיבו 56% מהנשאלים כי כיבוד הורים חשוב יותר מהכל, עם תמימות דעים בין המסורתיים לחילונים (65%). השבת תופסת את המקום השני ובפער עצום – רק 18% רואים בה את הערך היהודי המוביל, ואחריה החגים, הצדקה ולימוד התורה.

 

בקרב החרדים הציבו 42% את השבת בראש, ואחריה את לימוד התורה (18%). גם 38% מהדתיים ציינו את השבת כערך היהודי החשוב ביותר, לפני כיבוד ההורים (22%) ולימוד התורה (13%).

 

נתון מפתיע ואולי גם מדאיג מגלה כי למרות המצב הכלכלי-חברתי הקשה, המשמעות הדתית למתן הצדקה לא ידועה מספיק. רק 6% מהציבור רואים בצדקה את הערך הדתי החשוב ביותר. למרות גמילות החסדים הנדירה במגזר החרדי, בקרב הנשאלים החרדיים הצדקה כלל לא מוזכרת. 

 

מנכ"לית גשר, שושי בקר, הופתעה לגלות כי הציבור רואה במשפחה מרובת ילדים דבר אידיאלי. לדבריה, אפילו רוב החילוניים נקבו באופציה זו, למרות שהיה מי שיצפה מהם לומר "שני ילדים וכלב". עוד היא אמרה כי הנתון הגבוה מלמד שלמרות שלא זוהי המציאות היום – השאיפה והאידיאל הם למשפחה של ארבעה ילדים ויותר.

 

על היחס למסורת הוסיפה בקר: "בסקר הזה כמו בחלק מהקודמים לו רואים הערכה גדולה בקרב הצבור החילוני לצבור המסורתי. צבור זה נתפס כלא מאיים ומאוד מחובר לשורשים ולערכים היהודיים".

 

בכל שבוע יפרסם ynet יהדות, בשיתוף עם עמותת "גשר", סקר בנוגע לסוגיות יהודיות-חברתיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיהי המשפחה האידיאלית?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: יואב פרידמן
שושי בקר. המסורתיים לא מאיימים
צילום: יואב פרידמן
מומלצים