שתף קטע נבחר

האנס בליקס: המערב משפיל את איראן

ראש צוות פקחי האו"ם לשעבר טוען כי הדרישה של ארצות הברית ואירופה שאיראן תפסיק להעשיר אורניום לפני שמתחילים לנהל עימה משא ומתן על התמורה שתקבל "משפילה לדעתי". טוען שהתמריצים הכלכליים לאיראן לא מספקים ויש לתת לה ערבויות ביטחוניות ולהבטיח נירמול היחסים עם ארה"ב תמורת ויתור על תוכנית הגרעין

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר, האנס בליקס, אמר היום (ב') כי ארצות הברית, אירופה והאו"ם משפילים את איראן כאשר הם דורשים ממנה להפסיק להעשיר אורניום כתנאי מוקדם למשא ומתן. "זה כמו להגיד לילד 'קודם תתנהג יפה ואחר כך תקבל פרס'", הוסיף בליקס, "וזה לדעתי, משפיל".

  

בתוך כך דווח כי נציגי חברות מועצת הביטחון וגרמניה, שנפגשו בלונדון לדון בהחלטה חדשה שתחריף את העיצומים המוטלים על איראן, החלו בגיבוש נוסח ההחלטה. "היה לנו דיון ראשון פורה על הצעדים הבאים... והתחלנו לעבוד על החלטה חדשה עבור מועצת הביטחון", אמר גורם במשרד החוץ הבריטי.

 

"אנו מעודדים מהרצינות בה מתנהלים הדיונים, והם יימשכו בהמשך השבוע", הוסיף הגורם. הוא ציין כי הצדדים מעוניינים לחדש את המגעים עם איראן וחשים מחוייבים לפיתרון באמצעות משא ומתן, אם איראן תסכים לחדול מהעשרת אורניום כפי שנדרשה לעשות בהחלטת מועצת הביטחון 1737 מדצמבר 2006.

 

בוושינגטון אמר דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק: "מה שאנו סבורים שצריך לקרות זה החלטה חדשה במועצת הביטחון של האו"ם... או צעדים מחריפים... שיגבירו את הלחץ הדיפלומטי על איראן".

 

על פי החלטת מועצת הביטחון מדצמבר, מוטל איסור על העברת חומרי גלם, ציוד וטכנולוגיה שעשויים לתרום לפעילות העשרת האורניום שלה ולתוכנית הטילים הבליסטיים שלה. כמו כן, הוקפאו נכסים של חברות ושל אישים איראנים הקשורים בתוכנית הגרעין, והוטלו מגבלות תנועה קלות על כמה בכירים איראנים.

 

פרשנים העריכו שהחרפת העיצומים תכלול, בין השאר, מגבלות תנועה קשות יותר על בכירים איראנים, מגבלות סחר שיוטלו על חברות איראניות שאינן קשורות בהכרח לתוכנית הגרעין שלה, ומגבלות שיקשו על ממשלות בעולם להעניק לאיראן הלוואות או ערבויות לבנקים שמעניקים לאיראן אשראי. ואולם, הפרשנים ציינו כי ספק אם רוסיה וסין יסכימו להחרפת הסנקציות ודרושים עוד דיונים רבים לפני שתימצא נוסחה מוסכמת.

  

מצדיק את האיראנים

בליקס, שהתפרסם בעת המשבר שקדם לפלישת ארצות הברית לעיראק, אמר כי חבילת ההטבות והתמריצים הכלכליים שהציעו מדינות המערב לאיראן לא כללה מרכיב מרכזי - ערבויות ביטחוניות לאיראן - ולא שמה דגש מספק על נירמול היחסים בין איראן לארה"ב כתמורה לויתורים איראניים.

 

"התמריץ הראשון, לדעתי, הוא לשבת איתם בשיחות ישירות במקום לומר 'עשו את זה, ואז נשב איתכם לשולחן ונאמר לכם מה תקבלו בתמורה'", אמר בליקס. "זה יהיה שינוי מגישה ניאו-קולוניאליסטית משפילה לעבר גישה נורמלית".

 

הוא הביע הבנה לעמדה האיראנית לפיה לא יפסיקו להעשיר אורניום כתנאי מקדים למשא ומתן על עתיד תוכנית הגרעין שלהם. "האיראנים דחו את ההצעה הזו ואמרו כל הזמן שהם מוכנים למשא ומתן, ומוכנים לדון גם על העשרת האורניום, אבל לא מוכנים להפסיק את ההעשרה לפני השיחות", ציין בליקס. "אני מסופק אם שחקן פוקר ישליך את הקלף המנצח שלו לפני שהוא יושב לשולחן. מי יעשה דבר כזה?", הוא תהה.

 

וכאילו כדי לתת משנה תוקף לדבריו, ציטטו סוכנויות הידיעות את ראש צוות המשא ומתן האיראני עלי לריג'אני המבקר בדרום אפריקה, מתבטא בנושא זה בדיוק. לריג'אני אמר כי אם תפנה ארצות הברית לאיראן בבקשה לנהל משא ומתן, איראן תענה לבקשה בחיוב, אך לא תסכים לתנאים מקדימים.

 

סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית ציטטה אותו מגיב על דברים שאמרה אתמול מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס, לפיהם תסכים להיפגש עם נציג איראני אם תקפיא טהרן את העשרת האורניום. "להציב תנאים זה להכתיב את תוצאות השיחות לפני שהן החלו, וזה לא מדיניות שנוכל להסכים לה", אמר לריג'אני.

 

הבינו את החששות של איראן

בליקס הוביל את פקחי הנשק של האו"ם בחיפוש אחר נשק להשמדה המונית בעיראק לפני הפלישה האמריקנית ב-2003. לפני כן היה ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. כיום הוא עומד בראש המועצה לנשק להשמדה המונית - מכון מחקר הממומן בידי ממשלת שוודיה.

 

בליקס אמר כי הוא סבור שהעיצומים הכלכליים שהטיל האו"ם על איראן הם צעד יעיל. "אינני סבור שאיומים בפעולה צבאית הם יעילים. הם אמנם יפחידו מספר אנשים באיראן אבל הם גם מסוכנים מאוד". הדברים נאמרים על רקע הגעתה של נושאת מטוסים אמריקנים שניה למפרץ ודיווחים שונים על היערכות ארה"ב לתקיפה באיראן.

 

בליקס אמר שהמערב צריך לשם את עצמו בנעליה של איראן, ולהבין שהיא מוקפת על ידי 140 אלף חיילים בעיראק, בסיסים בפקיסטן ואפגניסטן, ומגעים בין וושינגטון לאזרבייג'אן. "זה לא מופרך שהם מעט חוששים לביטחונם ולכן ערבויות ביטחוניות - כמו אלו שניתנו לצפון קוריאה בהסכם שנחתם עימה - יהיו צעד מועיל", דברי בליקס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גישה משפילה. בליקס
צילום: רויטרס
יש להם כבוד עצמי. הפגנה באיראן
צילום: איי אף פי
מומלצים