שתף קטע נבחר

המובטלים שלא סופרים בסטטיסטיקה

המספרים המעודדים כביכול המצביעים על ירידה בשיעור האבטלה מסתירים מאחוריהם רבבות עובדי קבלן שמפוטרים, כדי שלא יקבלו פיצויי פיטורים. צבי קליימן, בן 30 מבאר שבע, פוטר לפני כשנה ומאז הוא בבית: "המקומות היחידים שמוכנים לקבל אותי מציעים לי לעבוד ב'שחור' ואני לא מסכים"

הנתונים שפורסמו השבוע על ירידה באבטלה אינם מעודדים את צבי קליימן, בן 30 מבאר שבע, שמאז שיחרורו מהצבא מתקשה למצוא עבודה קבועה לאורך זמן. מבחינת הסטטיסטיקה היבשה - קליימן לא זכאי לדמי אבטלה, אך סיפורו האישי חושף את מצוקתם של האנשים שמאחורי המספרים ה"מעודדים" כביכול, אנשים שיושבים בבית חסרי מעש.

 

קליימן מספר שבגלל היותו לקוי-למידה הוא מתקשה למצוא מקום עבודה שיעסיקו לאורך זמן. הוא מספר על ה'שיטה' של חברות כוח האדם להעסיק עובדים לכמה חודשים ואז לפטרם. כך נמנעת זכותם לפיצויי פיטורין ונשללת מהם הזכאות לקבלת דמי אבטלה. "אני מודע לזה שאין לי מקצוע וקשה למצוא עבודה, אבל זה עוד לא אומר שצריך לנצל אותי", אומר קליימן.

 

הסיפור הבא רק ממחיש את גודל הבעיה: באחת מהחברות שבהן הועסק - הוא החזיק בעבודתו במשך שנה ושלושה חודשים, אך כאשר פוטר וניגש לברר לגבי פיצויים, נאמר לו שאחרי תקופה של תשעה חודשים - הוא נרשם כמועסק בחברה-בת ולכן אינו זכאי לפיצוי כלשהו.

 

קליימן מספר שעל אף היותו עובד מסור שעובד בחגים ובשבתות, הוא מגיע למשכורות נמוכות מאוד, "כי לא משלמים לי שעות נוספות או תוספת של חגים". הוא פוטר מעבודתו האחרונה לפני כשנה ומאז יושב בבית, מתקיים מדמי ביטוח לאומי של 1,500 שקלים ושקוע בחובות.

 

"אני לא ישן טוב, יש לי חרדות ופחדים, זה מתסכל להיות בן 30, לגור עם ההורים, ולא להצליח לעזור להם כלכלית", מספר קליימן, "בשנה האחרונה כבר התייאשתי והמקומות היחידים שמוכנים לקבל אותי מציעים לי לעבוד ב'שחור' ואני לא מוכן להסכים, כי אין לזה ביטוח. בעבודות כמו אבטחה רק מנצלים אנשים ואחרי עשרה חודשים פשוט זורקים החוצה".

 

"הנתונים אינם משקפים את המציאות"

יו"ר עמותת 'קו לעובד', חנה זוהר, מספרת על פניות רבות שמתקבלות ולדבריה, הנתונים שפורסמו אינם משקפים את המציאות כלל.

 

התופעה הנפוצה ביותר היא עובדי הקבלן שאינם מקבלים קביעות במקום העבודה וכתוצאה מכך מפוטרים ולא זכאים לפיצויים ולדמי-אבטלה: "על פי החוק, עובד שפוטר מעבודתו מקבל דמי אבטלה לאחר שהתמיד באותו מקום יותר מ-12 חודשים. מגיעים אלי פניות רבות של עובדי קבלן שמפוטרים אחרי תשעה חודשים, כי חברות כוח אדם לא רוצות לתת להם קביעות ולשלם פיצויים וכך העובדים האלו נופלים בין הכסאות".

 

עוד מספרת זוהר שחברות מנסות לחפש עוד פתרונות 'יצירתיים' כדי למנוע תשלום פיצויים או מתן קביעות: "יש מספר לא מבוטל של מקרים שאמרו לעובד להביא תעודת זהות של מישהו אחר, על מנת שיוכלו לרשום את פרטיה ואז אותו עובד יוכל להמשיך להיות מועסק בחברה".

 

בנוסף לכל אלה - עובדים רבים מועסקים לתקופות קצרות דרך קבלני משנה, אך עבודתם אינה רצופה והם יושבים בבית וממתינים לקריאה. "הם פשוט שולחים אותם הביתה אחרי תקופות עבודה קצרות של חודש-חודשיים ואומרים להם שייצרו קשר כשתהיה עבודה", מספרת זוהר ומסבירה שבמצב כזה - העובד יושב בבית, לא מקבל משכורת ולא זכאי לדמי אבטלה.


פורסם לראשונה 01/03/2007 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבי קליימן. יושב בבית
צילום: הרצל יוסף
מומלצים