שתף קטע נבחר

למה אתם קוראים כחול?

מערכת האנציקלופדיה עונה לשאלות הגולשים

שאלה: האם כל בני האדם (והיצורים החיים בכללם) רואים את אותם הצבעים? הכוונה היא לא לעיוורי צבעים, אלא לאנשים בעלי ראייה תקינה. האם הצבע אותו אני מכנה "כחול" הוא אותו הצבע שאדם אחר מכנה "כחול"?

 

תשובה: לגולשת היקרה שלום. למונח "צבע כחול" יש הגדרה מדויקת מאוד – קרינה אלקטרומגנטית באורך גל שבין 440 ל-485 ננומטר, בקירוב (או תדירות של 620 עד 680 גה"ץ, בקירוב). זהו עניין אובייקטיבי. כאשר קרינה באורך גל המצוי בטווח הזה מגיעה אלינו, אנחנו רואים כחול בעיניים. כל אחד ואחד מאיתנו, מלבד אלה שסובלים מסוג מסוים (ונדיר מאוד) של עיוורון צבעים.

 

אבל את שואלת על התפיסה הסובייקטיבית: כיצד את יכולה לדעת כי מה שנקרא אצלך "כחול" נקרא "כחול" גם אצלי. לשם כך יש להסביר כיצד אנחנו קולטים אור צבעוני. האור המגיע לרשתית העין פוגע בתאים הקרויים מדוכים, האחראים לראיית צבע. הם נחלקים לשלושה סוגים, שכל אחד מהם רגיש במיוחד לאחד משלושת צבעי היסוד – כחול, אדום, ירוק. שילובי פרופורציות שונות של הצבעים הללו מספקים, כידוע, את כל הצבעים שאנו מסוגלים להבחין בהם. אמנם כל מדוך מגיב במידה מסוימת גם על אורכי גל אחרים, אבל בעיקרו של דבר, הוא מגיב בחוזקה על אורכי הגל המתאימים לו. תגובה זו עוברת למוח ומפוענחת, בדרך מסובכת מאוד (שראשיתה מוסברת בערך "רשתית" באנציקלופדיה).

 

לפיכך, אנחנו עדיין מדברים על שרשרת של תופעות אובייקטיביות: אורך גל בתחום הכחול מעורר תגובה במדוכים מהסוגים האחרים, אצלך ואצלי; עצבי הראייה מעבירים את התגובות האלה למוח, אצלך ואצלי; ואותם אזורים במוח קולטים את המסרים העצביים ומפענחים אותם, אצלך ואצלי. לכן שנינו יכולים להיות בטוחים שאנחנו מדברים על אותו הדבר, כשאנחנו אומרים "זה כחול".

 

למאגר התשובות - לחצו כאן .

 


  

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                              לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet  


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הכחול שלי הוא הכחול שלך?
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים