שתף קטע נבחר

דו"ח האו"ם: סודן מבצעת פשעי מלחמה בדרפור

ועדה מיוחדת שהוסמכה על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם לבחון את הנעשה בחבל דרפור, קבעה כי ממשלת סודן לא הצליחה למנוע את פשעי המלחמה והפשעים כנגד האנושות המתבצעים נגד אוכלוסיית החבל - ואף מילאה בהם תפקיד פעיל. ממשלת סודן סירבה לשתף פעולה עם חברי הוועדה, ואף מנעה מהם לבקר בחבל

ועדה לבחינת מצב זכויות האדם בחבל דרפור שבסודן קבעה היום (ב') בדו"ח שהגישה לאו"ם, כי לעולם יש מחויבות להגן על אזרחי החבל מפני פשעי מלחמה ופשעים כנגד האנושות - שבביצועם מעורבת ממשלת סודן.

 

מועצת זכויות האדם של האו"ם היא זו שהזמינה את הדו"ח מהוועדה, כדי לבחון את ההאשמות שבחבל שבמערב סודן מתבצעים פשעים והפרות זכויות אדם. הוועדה כללה מומחים ואנשי מקצוע, ובראשה עמדה כלת פרס נובל ג'ודי וויליאמס. מועצת זכויות האדם הזמינה את הדו"ח בעקבות דיון חירום שקיימה על דרפור בסוף דצמבר שעבר.

 

בדו"ח נטען כי ממשלת סודן "לא הצליחה להגן על האוכלוסייה האזרחית בדרפור מפני פשעים חמורים בקנה מידה בינלאומי, ואף מילאה בפשעים אלה תפקיד פעיל". קודם להגשת הדו"ח, קבעה וויליאמס כי לממשלת סודן לא היתה כל כוונה לשתף פעולה בנושא עם האו"ם - לאחר שניסתה במשך 20 יום להיכנס לשטחה של סודן כדי להתרשם מקרוב מהמצב השורר בדרפור.

 

"בתוך דרפור מתבצעים פשעי המלחמה ופשעים כנגד האנושות", נכתב בדו"ח המונה 35 עמודים. "דפוס הפעילות העיקרי כולל מבצעים צבאיים נגד האוכלוסייה האזרחית בדרפור, שאותה מבצעים כוחות הממשלה בשיתוף עם מיליציית הג'נג'וויד. גם המורדים בחבל אחראים להפרות חמורות של זכויות אדם והפרות החוק ההומניטארי הבינלאומי".

 

בתחילה הביעה ממשלת סודן נכונות לשתף פעולה עם הצוות של וויליאמס, אך מאוחר יותר חזרה בה וסירבה לאפשר להם להיכנס למדינה. במקום זאת, ביקר צוות המומחים באזור הגבול בין חלקה המערבי של סודן לבין צ'אד השכנה, וכן ביקר באדיס אבבה, מקום מושבו של האיחוד האפריקני, שניסה להרגיע את האלימות בחבל בלא הצלחה. "המצב בדרפור מתאפיין בהפרות חמורות וסיסטמטיות של זכויות אדם - ועבירות חמורות על החוק ההומניטארי הבינלאומי", נכתב בדו"ח.

 

האלימות בחבל דרפור שאותה כינתה וושינגטון כ"רצח עם" כבר ב-2004, חרף התנגדותה של הממשלה בחרטום, גבתה את חייהם של כ-200 אלף בני אדם, והפכה כ-2.5 מיליון בני אדם לפליטים ועקורים מאז 2003. חרטום טוענת כי נתונים אלה מוגזמים - ומאשימה את כלי התקשורת במערב ב"ניפוח הסכסוך מעבר לפרופורציות".

 

בשבוע שעבר, פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית את הדו"חות השנתיים על מצב זכויות האדם בעולם, וקבעה כי הפרות זכויות האדם החמורות ביותר בשנה החולפת התבצעו בחבל דרפור.

 

בדו"ח, שבה וכינתה מחלקת המדינה את הנעשה בדרפור רצח עם, וטענה כי "ממשלת סודן ומיליציית הג'נג'וויד שפועלת בתמיכתה" נושאות באחריות לו. "כל הצדדים המעורבים ביצעו הפרות חמורות, בהן רצח המוני של אזרחים, אונס כאמצעי של לחימה, עינויים שיטתיים, שוד אלים וגיוס ילדים כחיילים", נכתב בדו"ח שפורסם ביום שלישי שעבר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים בדרפור. ארכיון
צילום: איי אף פי
ועדת זכויות האדם של האו"ם
צילום: איי פי
מומלצים