שתף קטע נבחר

400 מתאבדים בשנה: צריך לצעוק את הצעקה

הכנסת תציין היום את שבוע בריאות הנפש, שנערך השנה בסימן מניעת התאבדויות. בפני חברי הכנסת תופיע מרים, אשר אביה ובעלה התאבדו, שבאה "לשבור את הטאבו, ולצעוק את הצעקה של האלפים שנותרו עם הפצע פתוח". היא מקווה לפעול להקמת גוף משמעותי שיסייע לשוקלים לשלוח יד בנפשם ולמשפחות

כ-400 בני אדם שולחים יד בנפשם מדי שנה, מספר כמעט זהה לקורבנות תאונות הדרכים העומד על ממוצע של כ-450. אולם בעוד שהקטל בכבישים עולה מדי פעם על סדר היום הציבורי, עושה רושם שסוגיית ההתאבדויות נעלמה מהעין. היום (ד') תציין הכנסת את השבוע הלאומי לבריאות הנפש, בסימן מניעת התאבדויות.

 

אל חלק מדיוני הוועדות השונות בכנסת היום תגיע מרים, שבמהלך חייה התאבדו שניים מיקיריה. לקראת ציון שבוע בריאות הנפש היא החליטה שלא לשתוק עוד, ובפעם הראשונה היא תחשוף את כאבה.

 

"כאשר הייתי בת 7 אבי התאבד, ולפני שלוש שנים התאבד אהובי, בעלי היקר", מספרת מרים. "כל חיי אני מסתובבת עם הסוד הנורא, שמא מישהו יגלה כיצד מתו יקיריי. הבושה היא גדולה - יש טאבו על הנושא, כאילו אסור לדבר על זה. לי זה נמאס והחלטתי לצעוק את הצעקה של האלפים שנותרו עם הפצע פתוח, עם הטראומה לאחר הסתלקות היקר להם מכל. כבר 36 שנה שאני מרגישה בפוסט-טראומה". 

 

התחושה של מרים היא שהמדינה אינה עושה דבר על מנת למנוע את מקרה ההתאבדות הבא. לדעתה, גם אין טיפול הולם למשפחות המתאבדים. "צריך להיות גוף שיטפל בכל הנושא", היא אומרת. "המטרה שלי בכנסת היא לפעול להקמתו. שתהיה עמותה שתספק את כל צורכי המשפחות. לדוגמה, ברגע שנקבל מידע על מקרה התאבדות נגיע למשפחה, בדיוק כמו קצינת נפגעים בצה"ל. רק נראה שאנחנו כאן, למענם. גם אם הם יסגרו את הדלת בפנינו".

 

"והחשוב מכל", מוסיפה מרים, "נארגן קבוצות תמיכה והזדהות. שאנשים ידעו שיש להם עם מי לדבר, שגם אותם עזבו פתאום, הם לא לבד. אני חיפשתי זמן רב קבוצה כזאת ולא מצאתי עד עכשיו".

 

בנוסף, מקווה מרים להקים מרכז שיטפל במי שבמוחו רק עברה המחשבה לשים קץ לחייו. "אולי החיים של בעלי היו ניצלים בזכות מקום כזה", היא אומרת. "במשפחות שבהם מישהו התאבד יש סיכון גדול שעוד משהו יעשה את זה, וצריך להקים בשבילם ובכלל, בשביל כל מי שאין לו כוח לחיים האלו, מקום לפנות אליו - שם לא ישאלו אותו כלום. שם הוא יירגע וידבר עם אנשי מקצוע, אם הצלנו אפילו רק נפש אחת עשינו את שלנו בעולם הזה".

 

תקציב למלחמה בהתאבדויות

חבר הכנסת רן כהן, המכהן כיושב ראש השדולה למניעת התאבדויות, מנסה להילחם בתופעה בכל דרך אפשרית. לדבריו, עד שלא נחשף לממדי התופעה, הוא היה בטוח שמדובר ב-10-20 מקרי התאבדות מדי שנה. 

 

"היום במדינת ישראל אין תקציב ממשלתי להילחם בתופעה, ואין תוכנית מאבק בה. לעומת זאת, במדינות מערביות אחרות יש הקצבה של מיליוני דולרים ואני מתכוון לשנות את המצב אצלנו בהקדם".

 

במקביל, ייערכו דיונים בנושא ההתאבדויות כמעט בכל ועדות הכנסת. בוועדת חוץ וביטחון ידברו על התאבדויות בצבא, בוועדת החינוך וזכויות הילד ידברו על התאבדויות בקרב בני נוער, בוועדת הקליטה ידברו על הנושא ועל העולים החדשים. וכך גם בוועדת הכספים וועדת הרווחה".

 

כל מי שמעוניין לעזור או לקבל עזרה, יכול לפנות למרים בכתובת no_suicide@hotmail.co.il


פורסם לראשונה 13/03/2007 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רן כהן. נדהם מממדי התופעה
צילום: עופר עמרם
צילום: עדי ששתיאל
מרים. מסתובבת עם הסוד הנורא
צילום: עדי ששתיאל
מומלצים