שתף קטע נבחר

פיתוח חדשני: מחשב המופעל בכוח המחשבה

בתערוכת הטכנולוגיה CeBIT הציגה חברה אוסטרית ממשק ישיר בין מוח למחשב. יישומים מסחריים צפויים בעוד כעשור

האם זיהוי קולי הפך להיות לא רלוונטי? על פי דיווח של כתב PC World מתערוכת CeBIT המתקיימת בימים אלה בהאנובר, גרמניה, מדענים אוסטרים יצרו מחשב המסוגל להבין פקודות הניתנות בכוח המחשבה.

 

הטכנולוגיה החדשה לא ממש קוראת מחשבות, אלא מודדת שינויים במתחים החשמליים שבמוח ומתרגמת אותם לפקודות. הטכנולוגיה נסמכת על הרעיון כי אזורים שונים במוח משמשים לביצוע פעולות שונות. כך למשל, הפעלה של האזור האחראי על התנועות המוטוריות שלנו, יכולה להיות מתורגמת כדי להזיז את הסמן על המסך.

 

המערכת, המורכבת מקסדה מחוררת, עם פתחים לאלקטרודות המונחת על הקרקפת וממגבר אותות, צריכה לעבור תהליך כיול ולמידה הנמשך מספר שעות. במהלכו, מתבקשים המשתתפים לחשוב על מושגים כמו "שמאל" ו "ימין", על מנת שהמערכת תוכל "להבין" את המושגים בשפה החשמלית. חלק אחר בתהליך כולל תצוגה של אותיות מתחלפות והאדם המשתתף בהפעלה, צריך לחשוב על האות המופיעה.

 

סיוע אדיר לנכים

פריצת הדרך הטכנולוגית הזו עדיין נמצאת בחיתוליה. קצב ההכתבה שהמערכת מסוגלת להתמודד איתו, הוא איטי מאוד: 18 אותיות בדקה, שהן לא יותר משלוש או ארבע מילים. ברם, עבור אנשים עם מוגבלויות פיזיות – מדובר, כבר עכשיו, בסיוע אדיר. כ-200 נכים משתמשים כבר במערכת ברחבי העולם.

 

במסגרת התצוגה בתערוכה, שימש ממשק המוח-מחשב למשחק "פונג", איות מילים, הנעת גפיים מלאכותיות והפעלת כיסא גלגלים. כריסטוף גאוגר, מנכ"ל חברת g.tec שיצרה את הממשק, טוען כי הוא עדיין אינו בשל כדי להניע כיסאות גלגלים באופן שוטף, בשל הסיכוי של טעות בפירוש פקודה, שעדיין גבוה למדי.

 

גאוגר העריך באוזני הכתב, כי יישומים מסחריים של המערכת, שישולבו במחשבי PC או קונסולות משחקים - יהיו זמינים רק בעוד עשור. כרגע המערכת מוצעת בעיקר לצורכי מחקר, ומחירה נאמד בעשרות אלפי דולרים. בתערוכה הוצגה "גירסת כיס" של המערכת, שעלותה מתחילה ב-4000 דולר.

 

הצטרפתם כבר לניוזלטר של קטעי קישור? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו את הקישורים הכי מעודכנים בדואר האלקטרוני 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק
ממשק בין מוח למחשב. המחשה
צילום: גטי אימג' בנק
מומלצים