שתף קטע נבחר

מחקר: מלכ"רים מעסיקים כ-11% מהעובדים בארץ

הוצאותיו של המגזר השלישי, הכולל עמותות וארגונים ללא כוונת רווח, שוות ערך ל-13% מהתמ"ג המקומי, כך עולה ממחקר חדש. "במדינת ישראל, המתנערת מאחריותה לאזרחיה, המגזר הוא השלישי בעולם בשיעור עוצמתו הכלכלית", קובעים עורכי המחקר

מנתוני מחקר בינלאומי של המרכז הישראלי לחקר המגזר השלישי , עולה כי ישראל נמצאת במקום השלישי בעולם מבחינת גודלו הכלכלי של המגזר השלישי, אחרי הולנד ואירלנד - ולפני ארצות-הברית. המחקר הוצג במושב הסיום של כנס שערך המרכז, הפועל באוניברסיטת בן גוריון מזה עשור. הוא משרטט תמונת מצב עדכנית של הקף פעילות המגזר השלישי, הפועל לצד המגזר הציבורי והעסקי, וכולל עמותות, ארגוני רווחה, חינוך ובריאות ומוסדות ללא כוונת רווח.

 

כך למשל עולה מהמחקר כי בישראל המגזר השלישי מעסיק כ- 11% מכלל העובדים במשק, אך כ-70% מכלל הארגונים פועלים באמצעות מתנדבים בלבד. משנת 1981, אז נחקק חוק העמותות, ועד סוף שנת 2005, נרשמו בארץ למעלה מ-40,000 ארגונים ללא כוונת רווח, כ-23,650 מהם פעילים. כ-60% מהארגונים שהוקמו אינם שורדים את העשור הראשון של פעילותם, לרוב מחמת בעיות מימון.

 

הוצאותיו השוטפות של המגזר שוות ערך ל-13% מהתמ"ג המקומי וכמחציתן הן של ארגוני הבריאות, שמספרם עומד על כ-3% בלבד מתוך כלל הארגונים. במקום השני ניצבות עמותות החינוך השונות עם 31% מסך הוצאות המגזר, במקום השלישי

ארגוני תרבות ופנאי עם 8%, ובמקום הרביעי גופי רווחה משלימה עם 6% מסך ההוצאות. המתנדבים משקיעים בפעילותם שעות עבודה ששוויין בשוק השכר מסתכם במיליארדי שקלים.

 

למרות שתקציב ארגוני הדת עומד על כאחוז אחד בלבד מהוצאות המגזר, הם מהווים 26% מכלל ארגוניו, ופועלים לצד אלפי עמותות דתיות המתמחות בגמילות חסדים ובסיוע לנזקקים. גם מתוך ארגוני החינוך, המהווים כ-15% מכלל המלכ"רים, רבים הם ארגוני חינוך חרדיים דוגמת תלמודי תורה, ישיבות וכוללים - וכך גם כשמדובר בעמותות רווחה, המהווה כ-13% מכלל ארגוני המגזר השלישי בישראל. את רשימת התפלגות תחומי ההתמחות סוגרים ארגוני שינוי חברתי, שיכון ופיתוח, איגודים מקצועיים וארגוני בריאות, כל-אחד מהם מהווה 5-3% מסך כל הארגונים.

 

במקביל, הוצג בכנס מחקרם של פרופ' בני גדרון וד"ר חגי כץ מהמרכז, אודות התנהלות העמותות והממשלה בתקופת מלחמת לבנון השנייה. "רק כ-8% מהעמותות שפעלו במהלך המלחמה בצפון קיבלו סיוע כספי מהממשלה", קובעים החוקרים. "משיחות שנעשו לצורך המחקר עם ראשי העמותות שפעלו בצפון, עולה כי באופן גורף הממשלה לא תפקדה ואף לא תמכה בעבודתם". נחמה ניתן למצוא בעובדה כי 43% ממשקי הבית בישראל דיווחו שתרמו תרומה כלשהי במהלך המלחמה, 25% מהם טענו שאירחו בבתיהם משפחות צפוניות - וכי אחד מכל תשעה (11% מהמשיבים) השתתף בפעילות התנדבותית למען תושבי הצפון המופגזים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויזו'אל/פוטוס
"שעות התנדבות בשווי מיליארדי שקלים". אילוסטרציה
צילום: ויזו'אל/פוטוס
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים